Отиване към съдържанието

Главно меню:

Писмо от Канада

Госпожа Багряна Попвасилева – Беланже е доктор по филология на Сорбаната в Париж и изявен лингвист в Париж и Отава. Тя е сътрудник и абонат за сп.”България Македония” от първия му брой, появил се през май в далечната 2002 г., и ревностна разпространителка на идеите на списанието сред сънародниците ни в канадската столица. Подобна е дейността и на многоуважавания господин Стефан Колев в Торонто, за което горещо им благодарим. Те и двамата са талантливи продължители на рородолюбивата многостранна дейност на  доайена на българската общност в Канада, господин Георги Младенов.
Доктор Багряна Попвасилева -  Беланже, след промените през 1989 г., редовно се връща в България и пребивава по няколко месеца, всяка година. Текстът, който ни предлага е наситен с висок емоционален градус, а хронологията на събитията, на която се позовава, говори, че тя следи внимателно политическите процеси у нас. Дори пресиленият негативизъм в някои от оценките й е по-скоро предизвикателство към ръководството на ДПС, което едва ли не разбира, че либералната  фразеология и етническият центризъм в неговата всекидневна практика е признак на добре режисирана демагогия, която всички разбират, но се правят че не я забелязват. И това, според нея, е  най-точната  характеристика за  възможностите на целия ни политически елит.

ДПС -  защо, кога и докога?
Д-р Багряна Попвасилева – Беланже – Отава

След последните събития около тази партия, би трябвало да помислим как се отнасяме към такава етноцентрична политическа формация, още от създаването й в 1990 г.  Да си спомним, да размислим и да действаме адекватно.
„Движението” бе създадено от Луканов и Жельо Желев: първият, за да го ръководи, а Желев, за да се дистанцира от СДС и да дезавуира партията, която го издигна на поста президент на България.
Още съвсем в младенческа възраст като партия, новоизлюпеното ДПС успя да свали правителството на Филип Димитров и бързо взе властта с проф.Любен Беров. Помня спонтанните  реакции на софиянци по тролеи и трамваи:”Как допуснахме турска партия да ни управлява? Няма ли по-достойни български политици?”
След Беров отново дойде БСП, начело с Виденов, но с Луканов зад кулисите и навсякъде. България попадна във водовъртежа на невиждана политическа и икономическа криза.Нямаше хляб, храната стана лукс. Народът се разбунтува, атакува Парламента, което наложи на кандидата на БСП за премиер Кольо Добрев,  да откаже да формира правителство.Така новият президент Петър Стоянов, назначи служебния кабинет на Стефан Софиянски.
Лидерът на ДПС , Ахмет Доган, умело се сближи с тях и убеди президента да разреши новини на турски език по БНТ. Нашите турци живеят тук от дълги години и всички знаят български език, ако ли не, трябва да го научат, защото това е езикът на Св. св.Кирил и Методий, езикът на българският народ, с който се гордеем.
През 1997 г. СДС-ОДС състави правителство с убедително мнозинство и започна реформи в икономиката с приватизация и т.н. Иван Костов беше икономист по професия. Заедно с правителството и Доган направи „свои реформи”, овладя фирми, индустриални предприятия и създаде свои милионери и милиардери, а Доган си построи сараи из цяла България...
Неопитното и манипулирано правителство на Иван Костов не оправда очакванията на народа ни.Никой от виновните за ограбените банки и икономическата разруха не беше наказан. Виденов си живее тихо и спокойно в Пловдив, Луканов бе убит пред дома му, а българите допълнително обедняха., след като Костов промени стойността на лева в пропорция 1:1000. Хората загубиха дори скромните си спестени суми...
Настъпи нова политическа криза и недоволство. Много известни личности тръгнаха за Мадрид да поканят Царя да дойде,  за да им оправи бакиите, а може  би и с друга цел.
Щом той дойде, Доган и ДПС веднага се залепиха за него и успяха да спечелят доверието му. Голям брой разочаровани седесари, както и богати депесари и бесепари се записаха в НДСВ, но те не бяха лоялни, а внедрени разрушители. Започнаха остра, груба кампания срещу личността на Царя и семейството му, с нелепи лъжи и клевети. Защо и с каква цел!?
Защото Негово Величество бе европейската алтернатива за България, а не турска, руска, сръбска или гръцка. Цар Симеон е уважаван в Европа, в интелектуалните и аристократичните среди, а също и в САЩ. Благодарение на личния му международен авторитет, България беше приета в НАТО и Европейския съюз., а това все се забравя. Време е да му се отблагодарим, вместо да го критикуваме. Той загуби своя  първороден син, би трябвало да му съчувстваме поне.
ДПС, обаче, целенасочено се опитва да дестабилизира България икономически и политически. Тази партия свали правителството и на Орешарски, въпреки, че имаше и там много привилегии. Тогава какво още искат. Явно да управляват самостоятелно! Местан и след разрива си с Доган  нарежда отвисоко. Мнозина не приемат неговата наглост като създаде партия, в която отново демагогски се вплита демократично-либералната фразеология с ориенталско-турската й същност.
Докога ще продължава това?
Няма ли в Парламента българи с достойнство, които да защитят правата на мнозинството свои съграждани?...Нека също така да се прроверят отново  милионерите и другите новобогаташи като Делян Пеевски: какъв е произходът на богатствата им?
Да си отдъхне най-после народът и да станем отново правова държава със закони и еднакви права и задължения за всеки граждани.

Назад към съдържанието | Назад към главното меню