Отиване към съдържанието

Главно меню:

МЕСЕЧНО ИЗДАНИЕ - БРОЙ 130 - 2014 г. | MONTHLY PUBLICATION - ISSUE 130 - Year 2014

Замисленото на Бабуна чело, напомня намъ несвършеното дяло! Пѣсенъ която бѣ забранена отъ сърбитѣ въвъ Вардарска Македония и отъ сръбскитѣ агенти въ България. Съ тази пѣсенъ почваше културната часть на конгреситѣ на МПО. Другата пѣсенъ съ която продължаваше културната часть на конгреса бѣ, "Кажи бѣ кажи Ванчо Михайловъ чие е земя Македония"? Тамъ живиятъ българи, а между тяхъ сѫ сръбски шпиони! Цяла Европа свидетелъ става, че Македония е българска!

8 юни 2014 | Георги Младеновъ
Въ този брой на Македонска Трибуна ще се разходимъ по нашето далечно българско минало въ Македония!
Преди да почна да пиша нещо за Македония която всѣ още не съмъ я напустналъ четохъ една статия по страницитѣ на www.novamakedonija.com.mk dated 25.06.2014g. Статията е отъ някой си Благой Атанасовски. Прави впечатление, че всички онези които пишътъ по страницитѣ на сръбскитѣ вестници въ поробена отъ сърбитѣ Македония, знаятъ историята, но е примълчаватъ. Този авторъ се е впусналъ мълчаливо и съ много страхъ да сръвнява онова което става по Украйна днесъ, съ онова което е ставало по Балканитѣ преди повече отъ сто и двадисетъ години. Коректорката на Македонска Трибуна преди няколко дена почна да четѣ, онова което е написълъ Стефанъ Цвайкъ съ заглавие The World of Yesterday. Тази книга е повѣче биографията на автора на труда, въ която биография той, Стефанъ Цвайкъ разглежда причинитѣ за първата и втората свѣтовна война плюсъ тяхниятъ край!
Ние ще се спремъ на онова, което засяга насъ българитѣ, независимо, дали смѣ отъ географската областъ Македония или отъ Майка България (Майка България бѣ наричана България отъ родителитѣ на автора).
Нашето българско възраждане, не почна по инструкциитѣ на която и да било Империя. То почна отъ нашитѣ калугери, които бяха обиждани отъ гърцитѣ, че ние смѣ вулгарни хора. Отъ тамъ идва и нашето начало, защото дядо Паисий е намерилъ смелостта да ни запита? О Неразумни Юроде, защо се страмувашъ да се наричашъ БОЛГАРИНЪ? (1762г.).
Ние  минахме дългиятъ пѫть на възраждането, и не престанахме да се запитваме? Кой ни въ тази робска люлка люлей? Великитѣ сили не се интересуватъ, отъ нашета жестока сѫдба, тѣ ни търсятъ за слугини и слуги, за да се гаврятъ съ насъ, а ние се правимъ, че не виждаме това!
Нашитѣ български възрожденци, даваха живота си, за нашето обединение въ една българска държава. Нашитѣ деди отхвърлиха гръцкото духовенство и въ 1871 година добиха правото, да се молятъ на своятъ майчинъ български езикъ. Никой не сложи пиштолъ на главитѣ на нашитѣ български възрожденци, да гласуватъ за българската Екзархия, която бѣ учредена съсъ Султански Ферманъ  Фев.1871г..
Ние се питамѣ, защо днесь сърбитѣ и гърцитѣ, които сѫ окупирали нашета любима Македония, ще  трябва ни диктуватъ съ кого да бѫдемѣ? Нима тѣ имътъ правото, да определятъ съ кого трябва да смѣ заедно и съ кого да бѫдемъ въ една държава?
Не отдавна България и нейниятъ президентъ, бяха поканили нашитѣ братя българи отъ Вардарска Македония да се сѫберемъ и празнуваме нашето българско въстание отъ 1903г. заедно! Това въстание е познато въ историята ни, като Илинденско-Преображенско въстание и като въстание на българитѣ отъ Македония и Одринска Тракия!
Веднага  по всички сръбски вестници, почнаха да критикуватъ президента на Р. България, че това въстание ми ти било на “македонцитѣ“ и на “македонскиятъ“ народъ!
Питаме се и си задаваме въпроса? Кѫде тѣзи, които работятъ за сърбитѣ въвъ Вардарска Македония, сѫ чели тази информация, че въстанието било на “македонскиятъ“ народъ? Предъ кампютара ми на, който пиша е и книгата The Other Balkan Wars of 1913 by Carnegie Endowment!
Въ поробена отъ сърбитѣ Вардарска Македония, всички пишътъ, че сѫ я чели тази книга, но никой не писа онова което пише въ нея!
Вчера по страницитѣ на сръбскиятъ вестникъ www.novamakedonija.com.mk (24.06.2014) пишеше, че младитѣ “македонци“ сѫ се учели отъ познатиятъ зборникъ на Миладиновци, но не писаха, че зборника се казва БѪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПѢСНИ! Въ двадисетъ и първиятъ вѣкъ смѣ, но тамъ ,,Дето Вардаръ се вълнува и дето плачатъ и се молятъ все на сѫщиятъ български езикъ“, (Па ща си ти? отъ Иванъ Вазовъ) продължаватъ да лъжатъ поробениятъ българинъ, че този българинъ билъ съ вѣкове “македонецъ“ и, та сѣга той е и потомъкъ на Александъръ Вѣлики, но иматъ  проблемъ, защото този “македонецъ“ Александъръ, говорелъ на гръцки и разнесълъ гръцката култура чакъ до Александрия, Египетъ!
Тѣзи, които управляватъ Вардарска Македония за сърбитѣ, щяли да бѫдътъ излъгани отъ България и щяли да бѫдътъ декларирани за българи! Ние се питаме и питаме тѣзи, които управлявътъ Вардарска Македония, знаетъ ли, защо следъ първата и втората сѣтовна война, когато сърбитѣ вкарваха дядовцитѣ имъ по затворитѣ ги псуваха на МАЙКА ВИ БУГАРСКА? Знанетъ ли тѣзи сѫщитѣ сръбски нехранимайковци, че на “македонскитѣ“ затворници отъ Егейска Македония, когато бяха карани въ лагера на островъ Макронисос, отъ другата страна на градъ Лаврионъ, гърцитѣ ги псуваха на Гамото Вургаросъ.
Сръбски даскалчета сѫбодетѣ се, че утре може да се молитѣ на Майка България, да Ви даде обежищѣ! Да ни стигне до тамъ, както племеничката на Борисъ Трайковски, фамозната Драгица Трайковска, да ни се моли да и помогнемъ да остане въ Канада като имигрантка!
Внимавайтѣ, не  пикаетѣ въ дълбокиятъ български бонаръ? Утре може да дойде до тамъ, та да пиета вода отъ българскиятъ бонаръ въ, които пикаетѣ еджедневно.

Президентът Росен Плевнелиев 25.07.2014

Президентът Росен Плевнелиев в Панорама

Президентът Росен Плевнелиев 24.07.2014

Каракачанов-Симеонов

Кабинетът "Орешарски" подаде оставка

Парламентът прие оставкатa на правителството

Найденов: Очакваме Македония да изпълни критериите за НАТО и ЕС

22.07.2014 | actualno.com
Очакваме македонската страна да изпълни всички условия и критерии за членство в ЕС и НАТО, включително и спазването на принципа на добросъседство. Това каза в изявление пред медиите министърът на отбраната Ангел Найденов след срещата си с министъра на отбраната на Македония Зоран Йолевски, предаде „Фокус”.
„Тези принципи, разбира се, не включват прояви, които изопачават историческата действителност и които създават настроения срещу едната или другата страна. В случая искам да подчертая антибългарски настроения по повод на различни исторически събития. Аз смятам и според мен това е категорично, че подобни прояви са крачка назад”, каза той.
По думите му съществуват друг вид прояви, които ще помогнат за развитието на диалога, който насърчава общите национални инициативи и подход, който да укрепи развитието и партньорството.
„Това съотношение е огромен, за съжаление, все още недостатъчно разгърнат и използван потенциал и огромна крачка в тази посока би било съгласуването и подписването на договор за добросъседство и сътрудничество, който остава за развитие на нашите отношения и подкрепа за членство на Република Македония”, каза министърът и подчерта, че това е основен приоритет.
По думите му се очаква развитие в тази насока в най-скоро време.

Посещението на Зоран Йолевски на София

23 юли 2014 | Владимир Перев
Двама велики люде в миналото столетие, Елин Пелин и сер Винстон Черчил са измислили тезиса за ненужност и безпринципност на формиране на комисия която няма да завърши никаква работа, или за комисия която трябва да незавърши вече готова работа. Идеята на македонския министър на отбраната Зоран Йолевски и българския министър Ангел Найденов за комисия която трябва достойно да отбележи гробовете на падналите български войници, повечето в Първата световна война, се само бледа реплика на саркастичното изречение на двамата велики мъже от миналото.
Работата с гробовете вече отдавна е завършена, те са пописани и записани. Някои от тях, като в струмичко Ново село, Прилеп, Градско и на други места вече са обновени, за да в същото време отново да бъдат забравени и обрасли в треви. За тях никой не се грижи, също като и преди осемдесет и повече години.
Не трябва комисия за мъртвите, трябва договор и твърда политика за живите, трябва договор за добро съседство, трябва идея за внасяне на Македония в НАТО и Европейския съюз, трябва политика която ще обуздае македониските националистически вълни и македониския анти българизъм, който вече седемдесет години е хронична болест на македонското общество, кървяща рана и сепсис, които трови отношенията на хората от двете страни на границата, хора които в най-малкото са, ако не братя, тогава сигурно първи братовчеди.
Само Македония няма паднали воини на бойното поле. За идеята и славата на българската нация, многобройни, именни и безимени герои дадоха си животите като жертви на сръбската кралска полиция в периода между двете световни войни, и след това най-вече в титовата Югославия. Останаха немаркирани и забравени гробовете на жертвите от затворите и казаматите на Югославия, като Идризово, Сремска Митровица, Добой и други места. На тези жертви за славата на българската кауза в Македония вече никой не си припомня, а те бяха цвета на македонската интелигенция, образована в екзархийските гимназии и университетите в Европа. Пострадаха само за това че, искаха да бъдат и останат достойни българи.
Пътя на Македония към Европа върви само и единствено през българските неравни и надути пътища. Задължението на българската държава и нейните министри е да уреди македонския път към Европа, но и да защити собствената си национална кауза и да се предпази от вече публичния неприятел, в лика на македониския национализъм. Елин Пелин и сер Винстон Черчил в бъдещето трябва да бъдат само анекдота в приятелските македонско-български вечери, а не иронични създатели на настоящата политика.

01. Президентът Росен Плевнелиев 21.07.2014

02. Президентът Росен Плевнелиев 21.07.2014

Честване в Смилево

19 юли 2014 | Владимир Перев
Македонските българи, заедно с другите македонци и многобройни гости от България, в славното село Смилево, битолско, честваха годишнината от избухването на Илинденско – Преображенското въстание. Церемонията, със своя реч отвори Ясмина Филковска, член на Българският културен клуб от Скопие, която говореше за величието на борбата за свобода, Илинден 1903 г., въстание което избухва на цялата територия на българското културно и етническо пространство в Османска империя от страна на поробеният български народ.
Председателя на Българският културен клуб от Скопие, Лазар Младенов, апелираше и тази година, на честването да присъстват и официалните представители на властта, като от Македония, така и от България.
Евро депутата Ангел Джамбаски припомни за величието на събитието от 1903 година и за пътя на Македония към Европа. Забележително бе че, тази година присъстваха и говореха потомците на славните македонски родове, като Шапкареви и потомците на легендарният Тодор Александров, което на честването даде истински исторически глас.
Като и обикновено, нямаше официални личности от Македония и от България, с изключение на Красимир Каракачанов, председател на ВМРО БНД, което даде някаква полуофициална нота на честването, и което припомни, не само за жертвите на въстанието, но и за идеалите на организацията която вдигна въстанието.

Слово на Лазар Младенов в Смилево-Македония 19.07.2014

Слово на Ангел Джамбазки в Смилево-Македония 19.07.2014

"МПО - имало едно време в Америка"

Съдбата на Македония 1941 - 1944

За посещението на Нуланд в Скопие

15 юли 2014 | Владимир Перев
Очакваното посещение на американския заместник държавен секретар за Европа и Евразия Виктория Нуланд, мина и замина, както никога и да не е била направена.
Само преди няколко дни, на форума в Дубровник, Нуланд даде големи изявления и големи критики, там тя проговори за "балканската клептократия, мафиотите и връзките между държавата и организираната престъпност", за “манипулирани избори“, за “отнемане на правата на малцинствата“, за “държавите кои насилствено извършват обири на своите граждани чрез незаконните деяния“ и подобно, и всичко това в Скопие да премълчи.
Скопие чу обичайните фрази за съжителство на народностите в страната, за зачитане на правата на малцинствата, за това, че Македония е износител на стабилност в света зарад своето участие в мисията ИСАФ в Афганистан и други подобни неопределености.
На пресконференцията Нулан практически имаше същите позиции както и македонския премиер, нещо което отдавна не се е случило. Говори за "парламентарна хармония", нещо което тук се приема като упрек към опозицията. Говори за "между етническа хармония", като всичките да са единствено призвани да работят на този проблем.
Македония отново, чрез устата на Виктория Нуланд чу, за пореден път, за подкрепата на САЩ за македонската евроинтеграция, специално за безрезервната американска поддръжка за македонското членство в НАТО, и всички тук трябва да полагат усилия за разрешаването на проблема са името.
Аналитиците се питат колко е дълъг пътя от Дубровник до Скопие, и колко дни са необходими на един политик да се превърне от лъв в котка.
Някои се правят на информирани и говорят, че зад затворените врати ставало нещо друго, че е имало сериозни разговори и предложения за бързо решавне на проблема с името до септември. Въпреки това, за такова нещо няма сигурна информация.
След посещението, журналистите имат само едно кратко изречение: нула от Нуланд, нула за Нуланд.

Отворено писмо до гнъ. Кочовъ

11 юли 2014 | Георги Младеновъ
Не мислехъ да пиша повече за измислениятъ отъ сърбитѣ сърбо-македонски езикъ, но четейки онова, което е написълъ Стоянъ Кочовъ, ме принуди да отговоря на него и на Никола Манговъ по-едно и сѫщо врѣме! (Отвореното писмо на Гнъ. Кочовъ е публикувано въ www.novamakedonija.com.mk (6.07.2014g.).
Гнъ. Кочовъ реагира на изказването на Гнъ. Самарасъ, че Самарасъ е казалъ на 3 Юли 2014 г. въ Страсбургъ, че той не знаелъ, дали въобще има такъвъ езикъ “македонски“? Това исказвание на Гнъ. Самарасъ е възмутило нашятъ егеецъ и той решилъ да поясни на Гнъ. Самарасъ, а сѫщо така и на европейскиятъ сѫюзъ, че тѣ не знаятъ, че е имало такъвъ езикъ и този езикъ се е говорелъ въ Леринско, Воденско и Костурско! (Всички знаятъ, че няма “македонци“ и “македонски“ езикъ но никой не знае, че смѣ българи! Будалкътъ поробениятъ българинъ, че той е освободенъ “македонецъ“ отъ бугарската окупация 1944 г..
Това съ което почва своето отворено писмо Гнъ. Кочовъ, е показателно, че той Гнъ. Кочовъ самъ признава нещо, за което получава сръбска двойка по журнализъмъ. Той още отъ първото свое изречение признава, че той и както всички други като него, сърбо-македонци отъ Югословенски произходъ сѫ премълчавали за 70 години, да говорятъ и пишътъ за егейскитѣ “македонци“! Сръбската двойка която той получи, като журналистъ се дължи на следниятъ въпросъ, които не е зададенъ отъ него и другитѣ сърбо-македонци, отъ егейскиятъ дялъ на Македония: Кой не имъ давалъ на егейцитѣ живеещи въ поробена отъ сърбитѣ Вардарска Македония да пишъъ, за повече отъ 70 години, за онова което е ставало по врѣме на гражданската война отъ 1946 -1948 г. въ Гърция? Вториятъ въпросъ задаваме на Гнъ. Кочевъ, знаели защо сърбитѣ които сѫ окупирали Вардарска Македония следъ втората Балканска война, (1913г.) не имъ сѫ позволявали да пишътъ противъ гърцитѣ? Сѫщитѣ гърци, които още сѫ сѫюзници на сърбитѣ срещу насъ българитѣ въ Македония и България!
Ще се върнемъ на написаното отъ Колчо Манговъ отъ МИКРИ СОФИЯ (село Баница Леринско). Колчо неотдавна писа, статия за комунизма въ Гърция и писа, че когато шефа на гръцката комунистическа партия, на име Маркосъ Вафиядисъ се е върналъ въ Гърция, той е билъ посрещнатъ като гръцки герой! Колчо Манговъ, не ни обясни защо Маркосъ Вафиядисъ е гръцки герой? Той е (Маркос Вафиядис) гръцки герой, понеже той като лидеръ на гръцката комунистическа партия направи, онова което гърцкитѣ шовинисти не можаха да направятъ! Той Макросъ Вафиядисъ въ името на комунизъма, изчисти Македония отъ българитѣ и ги разсели като ново излюпени “македонци“, по Югославия и някой други комунистически държави! Само за това, Маркосъ Вафиядисъ е гръцки герой и за нищо друго! Гнъ. Кочовъ ни пише, за архиви и какви ли не измишльотини!
До преди няколко години Сѫветскиятъ сѫюзъ и Велика Британия, не даваха на никого да се бърка въ тяхнитѣ архиви и то по специално за онова което е свързано съ Македония! Изледователя на Македонскитѣ Организации, които бѣ професоръ въ Университета въ Лондонъ Англия, на име Методи Кусевъ (отъ градъ Прилепъ) информира автора, (1995г.) на тази статия, че материалитѣ за гражданската война въ Гърция не сѫ достъпни на никой!
А въ архива на канадското външно министерство, имаше следниятъ надписъ надъ кутията въ която сѫ бели сложени материалитѣ, за гражданската война ,,All secret documents on the Macedonian question have been removed,, (всички тайни документи за Македония сѫ приместени).
Гнъ. Кочовъ пише за меморандома отъ комуниститѣ, но не пише колко меморандуми бяха испратени отъ поробенитѣ българи въ Македония до Лигата на Нациитѣ? Не отдавна тѣзи меморандуми бяха сложени въ библиотеката на Сртазбург съ заглавие "Жалбитѣ на Македония“.
И сега да напишемъ нещо и за книгата на ,,Loring Danforth The politics of Identity and Difference“. Въ научната дисертация на единъ историкъ на име Chris Kostov there is loth about L. Danforth (2009 г Окт. University of Ottawa). The thesis is called.....Contested Ethnic Identity The Case of Macedonian immigrants in Toronto, 1900-1996. Доктората Христо Костовъ на стараница 118 отъ своята научна дисертация пише и за Алберъ Соренксенъ които е изцяло фалшификуванъ въ Вардарска Македония! На страница 194 въ своята дисертация гнъ. Костовъ пише за онова което е написълъ Loring Danforth. Тукъ даваме превода на български езикъ.
Македонски етнически общество се явява на сцената едва следъ 1960 година. Той Данфортъ твърди, че Македонскиятъ конфликъ се явява на сцената / следъ идването на Югослвавскитѣ “македонци“ следъ 1960г. Костовъ продължава, че съ исказванието на Югославското правителство / което казва че, единствениятъ представителъ на Македония и Македонсцитѣ е Югославияя (1959). Съ това исказвание / Белградъ и Скопие искаха да представятъ на обществото, че тѣ имътъ монополъ на думата Македония и македонци / за свойтѣ политически цели! Съ това Югославия реши да финансира сѫздаването на Етническо “македонско“ общество, което ще бѫде контролирано отъ Белградъ и Скопие и съ това ще се употребява “македонскиятъ“ езикъ. Това ново сѫздадено “македонско“ общество / се опитва да привлече и членове отъ българското общество въ градъ Торонто и онези славянски говорещи имигранти, отъ Егесйкиятъ край на Македония, които бяха частъ отъ гръцкото общество. Следъ 1960 година “македонцитѣ“ ще бѫдътъ представени отъ гърцитѣ, българитѣ и Югославскитѣ “македонци“. Югославкиятъ проекъ, печелеше благодарение на доброто отношение на Канада и Запада!
Като врагъ, на сърбо-македонизма канадското правителство таксуваше Македонскитѣ Патриотически Организации. Интересно е писмото, на външниятъ Министъръ на Канада (1952г.) Гнъ. Л.Пиарсон които пише писмо до народниятъ представителъ, на Либералната партия въ една частъ на Торонто, кѫдето сѫ съсредоточени и дветѣ Македоно-Български черкви.
Довършвайки това писмо, до мойтѣ братя егейци чеда, че албанцитѣ вѣче публично искътъ обединение на албанцитѣ въ една утрешна Албания! Мойтѣ братя егейци, не сѫ ни писали какво ще правимъ ние, отъ онази частъ на поробена отъ сърбитѣ Вардарска Македония, която няма да бѫде часть отъ голяма Албания? Дали тѣзи, мой братя егейци искътъ да прикачватъ Вардрска Македония, къмъ тяхната любима Сърбия, или къмъ мечтаната България на тяхнитѣ български дядовци! Това нещо няма да зависи само отъ тѣзи дето драскътъ по сръбскитѣ вестници въвъ Вардарска Македония, сѣга ще имътъ право на мнение и поробенитѣ българи, които сѫ близо шестотинъ хиляди на брой!

Новият председател на Македонския научен институт доц. д-р Александър Гребенаров:
ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ЗАБРАВИХА БЪЛГАРСКИЯ ХАРАКТЕР НА МАКЕДОНИЯ

Публикувано на 7 юли 2014 | С доц. Ал. Гребенаров разговаря Крум Михайлов
Избраният преди няколко дни председател на Македонския научен институт доц. д-р Александър Гребенаров е потомък на бежанци от Македония и Тракия, верен на амбицията да съхрани харамийския дух на предците си. Член на научния и управителния съвет на Македонския научен институт (МНИ), преподавател в НБУ и ПУ „Паисий Хилендарски”. Съставител и редактор на десетки научно-изследователски трудове и филми. Книгите му „Легални и тайни организации на македонските бежанци в България (1918–1947)”, „Македонският научен институт (1923–2008). Документален летопис”, печелят конкурси към Министерството за културата.

Пълен текст

За какъвъ “македонски“ езикъ претендирътъ сърбо-македонцитѣ?

6 юли 2014 | Георги Младеновъ
Днесь на шести юли 2014г. четохъ изказванието на външното министерство на днешната Югославска република Македония, за онова което каза примиера на Гърция Гнъ. Самарасъ, че няма “македонски“ езикъ!
Външното министерство на тази сръбска република Македония твърди, че гърцитѣ сѫ признали  презъ 1977 година, че имало такъвъ езикъ “македонски“!
На читателя ще трябва да му поеснимъ, че веднага следъ като Коминтерна сѫздава “македонска“ нация Януари 1934 година въ Москва, българскитѣ комунисти въ Сѣверна Америка получаватъ инструкции отъ Москва, да почнатъ да пишътъ, че има  вѣче и “македонски“ езикъ! Ние българитѣ отъ Македония не може да обвиняваме само сръбската (Югославската) комунистическа партия за тази какофония за която четемъ ежедневно по сръбскитѣ вестници въ градъ Скопие.
Българскитѣ коминтерновски агенти по сѣверна Америка, получаватъ документъ отъ Съветското дипломатическо представителство въ Ню Иоркъ, въ които документъ, тѣ българситѣ агенти се подписватъ, че тѣ сѫ “македонци“. Документа е озаглавенъ "Защо Ние Македонцитѣ смѣ отделна нация“? Този документъ е приготвенъ отъ Коминтерна въ Москва и е подписънъ отъ Смиле Войдановъ и Гео Пирински (30 Юни 1934г.)! Езика на които е написънъ този документъ, е литеретурниятъ български езикъ безъ Ѣ. Въ този документъ може да прочететѣ всичко онова, което се пише въ поробена отъ сърбитѣ Вардарска Македония до този моментъ!
И сѣга да се върнемъ за фамозното признание на гърцитѣ, че тѣ гърцитѣ сѫ признали сѫществуването на някакъвъ си “македонски“ езикъ! За гърцитѣ и сърбитѣ, най-важното е да се спекулирасъ насъ поробенитѣ българи отъ самитѣ тяхъ! Гърцитѣ както и сърбитѣ, си мислеха, че любимата Югославия на сърбитѣ ще сѫществува до вѣкъ и вѣковъ! Гърцитѣ нямаха  проблемъ съ “македонизма“ следъ, като този “македонизъмъ“ бѣ въ рамкитѣ на сръбската държава Югославия! Гърцитѣ и сърбитѣ имаха общъ врагъ за Македония. Тяхниятъ общъ врагъ бѣ България. До разпадането на Югославия въвъ Вардарска Македония, която е единъ сръбски затворнически лагеръ, нито една статия нямаше противъ Гърция! Гърцитѣ както и сърбитѣ, знаятъ много добре, че славянитѣ които тѣ имътъ за свои граждани сѫ българи!
Следъ втората свѣтовна война въ тяхниятъ речникъ на псувни, бѣ забранено да се псуватъ хората на Гамото Палио Вургари  и на Майка Ви Бугарска! Тѣ и дветѣ държави отбягваха  употребата на думата българинъ. Въ Гърция почнаха да употрбявътъ думата Гамото Охранитисъ, а въ поробена отъ сърбитѣ Вардарска Македония Майка Ти Михайловска. Съ това начало на променене на думата българинъ хората не знаеха за какво става дума! Гърцитѣ си мислеха, че тѣзи хора които сърбитѣ до вчера наричаха Южни сърби и днесь “македонци“ съ врѣме ще бѫдътъ асимилирани въ сърби и съ това, ще се приключи въпроса съ българитѣ въ Македония! За сърбитѣ и гръцитѣ не бѣ много важно какви сѫ хората тамъ! Важното бѣ, тѣ тѣзи хора да не се чувствътъ българи! За сегашнитѣ сръбски удбаши, които сѫ на важни постове въ тази Югославска Република Македония е важно, тя да си остане Титова и безъ Тито. Днесь Вардарска Македония е последната Югославия! Няма Югославия, но всичко е по югословенски! Представетѣ си днесь, въвъ Вардарска Македония всички сѫ историчари и езиковеди, безъ нито единъ отъ тяхъ да признае, че всички македонски революционери сѫ се декларирали като българи и сѫ работели за инкорпорирането на Македония и Одринска Тракия съ България!

Постигнато е споразумение между България и Македония за излъчване на телевизионни програми

5 юли 2014 | Владимир Перев
Трябваше да минат 24 години от разпадането на комунистическата система и сто години от влизането на сръбските войски в Вардарска Македония, накрая македонските граждани да чуят българска дума. Какво ли не стана през тия сто години – водеха се две световни и две локални войни на македонската територия, минаха всичките европейски войски, формира се радиото като институция, след това и телевизията, но македонците слушаха българските думи само четири години, от 1941 до 1944 г..
Телевизията донесе нови художествени изрази и нови езици, излъчиха се филми от всичките континенти и езикови сфери, английски, френски, китайски и японски. Даже, в Македония имахме и седмица на филми от Шри Ланка, Кения, но македонските граждани почти никога не видяха български филм, никога не чуха българска музика и изобщо българска дума.
За това време, не само че се декларира, ами и се канонизира така наречения македонски език, чиято главна характеристика бе напускането на Светиклиментовите езикови и писмени традиции и неговото превръщане в сръбски езиков вариант.
Накрая, директорите на националните телевизии на Македония и България, в историческия Охрид подписаха договор за взаимно безплатно излъчване на програмите на Българската национална телевизия в Македония и Македонската телевизия в България. Същото важи и за кабелните оператори. За първи път македонските граждани ще могат свободно да видят български информации и българска култура. След падането на идеологическите различия, ще мине само малко време и ще се усети културното единство на гражданите от двете страни.
Подписването на историческия договор между двете национални телевизии, отново поставя Светиклиментовия Охрид в центъра на македоно-българската общност и след стогодишен мрак, духа на просветителя отново отвара вратата на македоно-българските взаимоотношения.

ЗА ДЕМОНСТРАЦИИТЕ ДНЕС В СКОПИЕ

4 юли 2014 | Владимир Перев
Скопие е разтърсена от масови демонстрации на албанското население от града, но и от цялата страна. Демонстрантите са недоволни от строгите присъди - доживотен затвор, които съдът в Скопие присъди на петимата албанци, наречени терористи, ислямски фундаменталисти и убийци на петимата македонски младежи на Великден 2012 г. на Смилковското езеро, в близните на Скопие.
Демонстрациите почнаха след молитвата в кварта Чаир в Скопие, за веднага да се разширят и насочат към центъра на града, към парламента и съдебната палата. Около три хиляди демонстранти бяха пресрещнати от силни полицейски сили с бронирани автомобили, бронирани жилетки и щитове и със специални тренирани кучета за разбиване на протести и специални шок - бомби. Полицията бе придружена и от противопожарни коли, специално оборудвани за разбиване демонстрации, доставяни от Турция, с любезното посредничество на македонския приятел Ердоган.
Медиите явяват за сблъсъци и повредени, като демонстранти, така и двама полицаи.
Куриозното е, че протестите бяха предизвестени като мирни от преди няколко дни, како официално – до полицията, така и чрез социалните мрежи. Тихомълком бяха поддържани и от чуждестранните дипломати в Скопие, но от мирни се превърнаха в насилствени. Те ще продължат, а полицията е обградила  кварта Чаир и съобщава че държи ситуацията под контрол.

ГРЪЦКИЯТЪ ПРИМИЕРЪ НА ИМЕ АНДОНИСЪ САМАРАСЪ ХВЪРЛИ АТОМНА БОМБА

3 юли 2014 | Георги Младеновъ
Гнъ. Андонисъ Самарасъ въ Страсбургъ (2.07.2014г.) направи исказвание, следъ като бѣ запитанъ отъ сръбската агенция на име Миа! Тази сръбска агенция съ “македонско“ име, е запитала гнъ. Самарасъ за някакво си “македонско“ малцинство въ Сѣверна Гърция (Македония).
Гнъ. Самарсъ имъ отговорилъ, че “македонски“ езикъ няма, че този езикъ за, които говорятъ и пишатъ въ поробена отъ сърбитѣ Вардарска Македония, е измисленъ отъ комуниститѣ.
Тукъ ще трябва да отворимъ скоба и поеснимъ, на нашиятъ читателъ, че езика които се говори въ Вардарска Македония е измисленъ, отъ повече отъ сто години отъ външното министерство на Сърбия! Още преди стотина години, единъ отъ сръбскитѣ дипломати на име Стоянъ Новаковикъ стига до идеята, че на сърбитѣ въ Македония имъ трябва сѫюзинъкъ, срещу българското влияние, което е много дълбоко въ душата на българитѣ тамъ. Този сръбски дипломатъ още преди 1894 година, иска да се подготви учебникъ съ които учебникъ хората въ Македония да се учътъ, че тѣ не сѫ българи, а сѫ “македонци“!
Връщайки се на факта, че Гнъ. Самарасъ е казалъ, че “македонсиятъ“ езикъ е измисленъ отъ комуниститѣ, той е пренебрегнълъ факта, че “македонската“ нация е измислена отъ Коминтерна (Москва презъ края на Януари 1934г.). Коминтерна стига до измисленето на “македонска“ нация, понеже по теорията на Ленинъ, единъ и сѫщъ народъ, ще трябва да бѫде въ една и сѫща държава. Сръбската и гръцката комунистическа партия, отказватъ да влизътъ въ каквато и да било Балканска Федерация, ако тѣ ще трябва да остъпвътъ Македония на България. Ще трябва да припомнимъ на читателя ни, че при пѫрвото исказвание на шефа на Коминтерна Григорий Зиновиевъ, въ изказванието се споменава, че въ Македония живеятъ българи, гърци, албанци и други, но няма “македонци“. Този проблемъ не е разглеждънъ отъ българскитѣ историци до день днешень, а камо ли отъ сръбскитѣ историчари въ поробена отъ сърбитѣ Вардарска Македония!
За пояснение ще трябва да напишемъ, че езика не е идея на комунизма, а е идея на сърбите за отделяне на Вардарска Македония отъ България! Този езикъ, ако може да се пише, че е езикъ, се прави по нареждане на Бѣлградъ! Бащата на този сърбизирънъ български езикъ е Тито, а акушерката е Блаже Конески. Това го каза на конгреса на МПО въ Кливеланъ (1976г), професоръ Жеймс Кларкъ и седна до автора на статията! Верно ли е това Гоше? А автора отговори Вие стѣ професоръ сигурно знаетѣ?
Гнъ. Симарасъ няма смелостта, да обвини неговитѣ сѫюзници срещу България, че тѣ сърбитѣ сѫ сѫздали този езикъ и правятъ исканията за признаване на някаво си малцинство въ Гърция!
Гърцитѣ нямаха никъкъвъ проблемъ, съсъ сърбо-македонизма до къмъ 1980г. когато сърбо-македонизма бѣ насоченъ, само срещу България! Тѣ гърцитѣ заедно съсъ сърбитѣ сѫ подсрекателитѣ на онова, което става днесь въ поробена Македония!
Съ огорчение четохъ онова което сѫ написали платенитѣ цигани на Скопие следъ статията за Гнъ Самарасъ публикувана въ вестникъ www.dnevnik.mk dated 3.07.2014g.. Тѣзи които сѫ написали коментаръ подъ статията, азъ Георги Младеновъ не ги наричъмъ цигани. Цигъни ги е нарекълъ Кръсте Мисирковъ въ първата страница на списание Вардъръ отъ 1901 година публикувано въ Одеса Русия тогава. Въ тази първа страница той фамозниятъ баща на “македонизма“ пише, че никой няма да признае, че има такава нация “македонска“, но съсъ пари отъ тѣзи хора може да направишъ и цигани.Това го е написълъ Кръсте Мисирковъ, а не Георги Младеновъ.

НОВА ПАРТИЯ АБВ ВЛЕЗЕ ВЪ РЕГИСТЪРА НА ПАРТИИ ВЪ Р.БЪЛГАРИЯ

2 юли 2014 | Георги Младеновъ
Хората, които сѫ си поставили за целъ да се сѫздаде тази партия, сѫ вчерашнитѣ комунисти и вчерашнитѣ социялисти. Лидеритѣ на тази партия, сѫ недоволни отъ тяхниятъ лидеръ, чието майка препоръча на поробениятъ българинъ въ Р.България, да направи Р.България двуезична, т.е., въ България да се говори и пише на български и на сърбо-македонцски! На тази фамозна Украйнка, сина и е шевъ на сръбската комунистическа партия, която отъ БКП стана на БСП.
Новата формация на АБВ, сѫ вчерашнитѣ комунисти, които при учредяването ѝ преди няколко дена, публично сѫобщиха, че тѣ няма да влизътъ въ коалиция съ ДПС. Партията на ДПС, бѣ регистрирана отъ БКП (1989), понеже тогава, както и сѣга БСП има нужда отъ сѫюзникъ срещу насъ българитѣ!
Трябва да припомнимъ на нашиятъ любимъ читателъ, че тази партия БКП, никога не е престанала да разделя българскиятъ народъ и да работи противъ насъ българитѣ, независимо отъ кѫдето и да смѣ! Тази пария на предатели сѫздаде ВМРО Обединена, чието членове следъ втората свѣтовна война, станаха най-голямитѣ врагове на Майка България. Отъ комуниститѣ българи отъ Македония, БКП направи врагове на Майка България! Сѫщата тази БКП презъ 1938 година почна да внушава на българскитѣ комунисти отъ Македония, да правятъ и “македонски“ езикъ понеже ние българитѣ отъ Македония смѣ нямали езикъ!
Пишейки тѣзи няколко реда, за тази нова партия, чието членове до вчера бяха членове на БКП, си задавамъ въпроса, кого мислятъ да лъжътъ тѣзи вчерашни комунисти, които фактически казватъ, че тѣ ще се борятъ само противъ братъ Бойко Борисовъ и противъ никоя друга партия!
Тази партия е сѫздадена само и само да се предотврати влизането на ГЕРБ въ утрешниятъ парламентъ съ болшинство!
Тяхната платформа е, искаме власть на всяка цена!
Останалото ще оставимъ на българскитѣ вестници да обяснятъ!

Парламентът се разпуска на 6 август

Реакции след консултациите при президента

АКАДЕМИЧНО И НЕ АКАДЕМИЧНО ЗА МАКЕДОНИЯ И БЪЛГАРИЯ

8 юни 2014 | Автор: Владимир Перев
Никой не знае и никой не разбра защо, по какъв повод и с каква програма се проведе срещата на академиците на МАНУ и БАН, първо в София, а след това в Скопие. Ако първата среща бе маскирана с некакво общо честване на светите братя Кирил и Методий, то втората бе нещо като “влак без разписание“. Но, ако говорим за истината, то и първата среща не даде никакви резултати. Изискваното от македонската страна и македонските владици съслужение на гроба на Св.Контстантин - Кирил в Базиликата “Сан Клементе“ в Рим, не се случи. Не се случи дори в храма „Св. Александър Невски” в София, защото не може да бъде прието от БПЦ, преди македонските владици да уредят своя каноничен статут със сръбската патриаршия и останалите православни църкви. Така че първата академична среща в София завърши с пълен провал, а втората в Скопие бе на пръв поглед напълно безсмислена.....но, дали е така...?

Пълен текст

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ
ОТНОШЕНИЕТО НА СКОПИЕ КЪМ СЪСЕДИТЕ ПРЕДИЗВИКВА ТРЕВОГА

Интервю на постоянния представител на Република България към ЕС посланик Димитър Цанчев за германската телеграфна агенция DPA

ГЛАС НА
БЪЛГАРИТЕ ОТ МАКЕДОНИЯ
Новини от Македония и България

Назад към съдържанието | Назад към главното меню