Отиване към съдържанието

Главно меню:

МЕСЕЧНО ИЗДАНИЕ - БРОЙ 135 - 2014 г. | MONTHLY PUBLICATION - ISSUE 135 - Year 2014

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

01 декември 2014 | Г. Младеновъ
Днесъ въ този брой на Македонска Трибуна ще се опитаме да хвърлимъ погледъ върху онова което се пише по сръбскитѣ вестници въвъ Вардарска Македония. Интересна е статията на Ивановски въвъ вестникъ www.dnevnik.mk dated 27.11.2014. Този гръцки и сръбски удбашъ се е нервиралъ отъ това, че кмета на градъ Солунъ е далъ интервю въ единъ гръцки вестникъ въ Австралиоя, че македонцитѣ сѫ българи! Интересни сѫ коментаритѣ на другитѣ удбаши, които сѫ написали свойтѣ коментари следъ статията на Ивановски! Ние се запитваме публично, защо никой отъ сръбскитѣ удбаши не реагираше на онова, което каза сръбската посланичка на сръбскиятъ редакторъ на вестникъ Вечеръ. Тя  каза, че сръбскиятъ и “македонскиятъ“ народъ сѫ единъ и сѫщтъ сръбски народъ!
Запитахме много сръбски  драскачи, дали тѣ ще реагирътъ на исказванията на сръбската говернаторка на поробена отъ сърбитѣ Вардарска Македония? Защо сѣга реагирътъ на онова, което е  казалъ кмета на градъ Солунъ! Фамозниятъ сръбски драскачъ Бранко Героски ни писа, че ще напише нещо противъ тяхниятъ управителъ, посланичката на Сърбия! За сега няма нищо написано. Ние се питам защо и докога сръбскитѣ драскачи ще фалшифицирътъ българската история въ Македония?
Ние днесь  не знаемъ защо Българияь,си губи врѣмето да говори съ това сръбско правителство?
Българскитѣ историци, вече публично каза, че тѣ няма съ кого да говорятъ въ тази сръбска република! Никой вече не вярва, че ще има договоръ за добросѫсетство между единъ и сѫщтъ народъ разделенъ отъ 1878 година до наши дни (Берлинскиятъ конгресъ).

За годишната среща на президента Иванов с македонските дипломати

26 декември 2014 г. | Владимир Перев
Президентът на Република Македония Георге Иванов, тази седмица имаше среща с македонските дипломати когато даде основните посоки на своята политика през следващата година, посоки, които трябва да са част от усилията на македонската дипломация.. Следващата година, подчерта Иванов, ще бъде насочена към двустранните отношения със съседите и държавите от бившите югославски пространства, а при това, най-важното ще бъде въпросът за правата на така нареченото македонско малцинство в съседните държави, а в тази част, първа ще бъде визитата на София . Същевременно ще се говори и за общите проекти между двете държави, а важна ще бъде и реализацията около македонското категорично искане за запазване на конституционното име на страната, като важна част от проблемите с Гърция.
В Македония никой сериозно не приема изявленията на президента. Напълно скрит под сянката на премиера Никола Груевски, македонският президент дори не е номинално признат като държавна глава. Принципно, всички досегашни македонски президенти са презрени от властта и от народа, защото нито един от тях не е печелил честно изборите, но с манипулации, корупция и насилие, нещо, което се случва от самото начало на самостоятелността на държавата. Освен това, актуалният президент Иванов, професор в Университета в Скопие е презрян и от неговите ученици, както и от медиите, които го наричат "информативно аутистичен".
Как Иванов ще реши проблема със съседите, членове на ЕС с неговия известен македонизъм (престъпни фалшификации), остава голям въпрос. Как македонският президент ще дойде в София и ще говори за правата на някакви измислени "македонци", когато тук нито един път в своите изказвания не споменал македонските българи, които са съхранили собствената културна идентичност и не са приели македонизма, насилствено прокарван тук след Втората световна война, и които горе-доле са около 100 хиляди с българско гражданство, ако се съди по това. Как изобщо един македонски президент може да говори за някакви си в България "македонски права", когато всеки ден тук, безнаказано македонските медии водят антибългарска пропаганда.
Твърдата позиция на Гърция за името е добре известена и е подкрепена от ЕС. Това нещо е добре известно и в Македония. Единственият шанс македонската политика и дипломация да покаже някакви резултати, а и президента Иванов, остава висящата и противоречива българска политика по отношение на Македония. Ако македонската политика в София легализира своя македонизъм, ако в София се премълчи антибългарския шовинизъм, който цари тук повече от сто години, тогава Македония се е преборила с целия свят.
Шансове за това има, поне по мнението на македонистите тук. Те добре познават недостатъчното познание на българските политици по отношение на Македония и досега винаги, под егидата на Югославия, България не печали. Въпросът е дали новото време ще потвърди очакванията на македонистите тук или политиците на новото време в България най-накрая ще вземат курса на защита на македонските българи, независимо от техния официален брой и осъждане на македонизма като творение на Коминтерна, която имаше като основа унищожаване на македонската българщина в името на класовата борба. Затова найтрагичното ще бъде, ако един от всички презрян македонски президент, на главата си тури лавров венец за победа в югославско-българският спор за Македония.

За Св. Богородица Пречиста – Кичево

18 декември 2014 г. | Владимир Перев
Сериозни проблеми тормозят
така наречената Македонската православна църква. Това е църква с непризната самостоятелност, разединена и разточена с вътрешни проблеми и нетърпимост между епископите, намаляване на вярващите като и желанието на съседните църкви в Македония да създадат и своя църковна юрисдикция.
Първо Сръбската църква създаде своя паралелна църква в Македония, а сега се опитват православните албанци тук
да създадат собствена, албанска църква в Македония.
Тези дни Охридск
ият сайт, или OhrudSky открито постави въпроса на българското църковно наследство в Македония. Именно той посочи, са нежеланието на Охридския митрополит Тимотей да запази традициите на кичевските манастир Св Богородица Пречиста, както и за възстановяването на гроба на първия му митрополит Козма Пречистански, който цял живот е посветил на делото на Българска Екзархия в Македония. Ако няма интерес от МПЦ за запазване на църквите и гробовете които някога са били част от българската екзархия, казва авторът на текста, тогава МПЦ нека остави на българите в Македония, които са над сто хиляди, правата и задачите за духовните обекти от времето на Екзархията. Трябва да се отбележи, продължава авторът, че българската екзархия била единствената духовна сила и духовно убежище на македонците по време на османската империя, и тя е била абсолютен господар на духовността на македонските територии. Днес, гробовете на тези дейци остават запустели с тайно желание да бъдат завинаги избрисани от колективната памет на македонските българи.
Силната намеса на българската държава, донякъде разреши въпроса на българските военни гробища, но сега е нужна намеса
и на Българската църква за възстановяване и съживяване на българското духовно наследство в Македония. Многобройни архимандрити и свещеници са били и носители на борбата за свобода. Много от тях са паднали като жертви на олтара на свободата и днес е недопустимо една непризната църква, в името на някакъв античен македонизъм, да се гаври с имената на българските духовни водачи и национални герои.

Меркел: ЕС не е давал отказ за "Южен поток"
Германия решава през февруари дали ще подкрепи България за Шенген

15/12/2014 | NOVANEWS
Германия ще реши дали вече подкрепя България за Шенген след представянето през януари на доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка. Такава позиция изрази днес германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с българския премиер Бойко Борисов, предаде БТА.
След разговорите на Меркел и Борисов във Федералното канцлерство днес в Берлин германският канцлер уточни, че Федералното правителство ще вземе решение по този въпрос през февруари догодина, след като се запознае с поредния доклад на ЕК. По думите на Меркел, когато Европейският съвет обсъжда следващия път въпроса за разширяването на Шенген, Германия отново ще отбележи постигнатия от България голям напредък.
„България харчи огромни ресурси покрай бежанската вълна от Сирия”, посочи премиерът Борисов. „На денонощие държим по 1300 полицаи по границата с Турция. Харчим огромни ресурси, но въпреки всичко българите изключително толерантно се отнасят към тези хиляди хора, които издържаме. Затова считам, че за Шенген, особено (за отварянето на границите) по въздух и вода, България е абсолютно изправна и се надявам до март догодина да убедим партньорите в Европейския съвет, че това е така”, добави той.
„България е в нелека икономическа обстановка, затова е важно да си сътрудничим много тясно. Имаме впечатлението, че новото правителство иска да подходи към нещата, които трябва да бъдат подобрени, с голяма решимост - като борбата с корупцията и организираната престъпност”, посочи канцлерът.
„Голямо място в разговорите ни днес заеха въпросите, свързани с осигуряването на енергия”, отбеляза тя. "Договорихме се Германия да окаже съдействие на България навсякъде, където е възможно. С оглед на проекта "Южен поток" следва да бъдат изяснени всички юридически въпроси и да бъдат определени позициите в разговорите с Русия", поясни канцлерът.
По нейните думи германската икономика има много добър опит с Русия като надежден партньор. „Българският министър-председател заяви, че България иска да бъде надежден партньор на основата на закона”, посочи Меркел. „Независимо от политическите различия в отношенията с Русия в последните месеци, става дума за поддържането на надеждни отношения, по това има голямо съгласие между България и Германия. В близките месеци ще си сътрудничим много интензивно, когато става дума за инвестиционни проекти, изразходването на европейските средства, структурните фондове”, добави Меркел. Тя заяви, че с премиера Борисов винаги са имали много тясно и изпълнено с доверие сътрудничество.
Меркел допълни, че за България е важно да бъде надежден партньор на основата на валидното законодателство. Икономическите отношения, въпреки различните оценки, трябва да бъдат много надеждни, добави тя. ЕС не е давал отказ за "Южен поток", нито една държава от Общността не е прекратила проекта.
„Трябва най-откровено да се разговаря с руската страна как ще се развият нещата на основата на действащото право”, посочи канцлерът. Премиерът Борисов съобщи, че експерти от Германия ще дойдат у нас да съветват българските министри за реформата в съдебната система, в енергийния сектор, в усвояването на еврофондовете и да наблюдават финансовата система. Договорихме се да водим нормални отношение с руската страна и да се спазват правовият ред и указанията на Брюксел, посочи той.
"Много съм благодарен на канцлера, че пое ангажимент с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с юристите на ЕК бързо да излезем от правните казуси по "Южен поток" и да знаем ясно в каква посока да върви този проект", допълни Борисов.
Премиерът изрази надежда за помощ в по-бързото усвояване на милиардите, загубени от България от европейския бюджет. Канцлерът не пое такъв ангажимент, но обеща да помисли дали не може и ние да ползваме възможността да се удължи с една година срокът за усвояването на тези изгубени пари, поясни Борисов. По повод събитията около "Южен поток" премиерът посочи, че последните месеци са били белязани от смяната на ЕК, избора на нов Европейски парламент.
„Доста неподходящо време, 4-5 месеца ЕК не работеше с пълни обороти. Убеден съм, че още в четвъртък ще разговаряме с колегите в Европейския съвет, България от четири месеца очаква отговор дали може да разреши дейностите по "Южен поток". Със съдействието на канцлера очаквам скоро яснота от ЕК - какво се изисква от нас и какво те ще преговарят от наше име, ако преговарят в Москва. Мисля, че с канцлера сме единодушни, че правителствата на България и на Русия трябва да продължат своите контакти и дейности по "Южен поток", иначе може да станем неизправна страна по договора, където не е посочен Брюксел като страна, нито третият енергиен пакет е действал при подписването на споразуменията през 2006 г.”, посочи Борисов.
Премиерът съобщи, че на предстоящия по-късно тази седмица Европейски съвет в Брюксел нашата страна ще представи идеята за обособяването на разпределителен център за газ у нас. „Предложението ни е точно в духа за общ енергиен съюз в ЕС - собствеността на газа да бъде на ЕС, тогава този поток не създава зависимост и през интерконекторите газът се разпределя във всяка посока”, поясни Борисов.
Трудно ми е да обясня на българския народ защо газта, ако минава през Турция и Гърция, е добра, а ако мине през Черно море за България - не е добра. Защо ако "Северен поток" е добър, "Южен поток" не е добър. Ние сме в преса, която се надявам да разрешим още в четвъртък-петък. България продължава да плаща и бива съдена и за проекта "Бургас-Александруполис", и за АЕЦ "Белене", и за удължаването на живота на блокове 5 и 6 в АЕЦ "Козлодуй", а сега и за "Южен поток". България може да бъде наречена тук в канцлерството най-прогнозируемият и ясният съюзник на Европа.

Юнкер: “Трябва да направим
най-доброто за България”

Бойко Борисов: ЕК гласува в аванс доверие на България и отблокира европейските фондове

Стартират конкурс за търсене на нефт и природен газ в Черно море

декември 03, 2014 | БНТ
Кабинетът взе решение да стартира конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в блокове “Силистар” и “Терес” в Черно море.
Решението е в контекста на заявената политика за диферсификация на енергийните източници. Енергийната независимост на страната може да бъде постигната на първо място чрез проучване и експлоатация на собствени находища, е записано в решението на правителството.
Пред  министрите в началото на заседанието Бойко Борисов определи  това решение като едно от най-смелите за кабинета, защото в находищата имало много големи залежи на газ, които ще превърнат България в сериозен износител. А това по думите на премиера можело да предизвика конкурентите ни да се опитат да бутнат правителството.

Втори ден вълна от реакции за спирането на Южен поток

Андрей Ковачев за Македония

Русия спря "Южен поток"

Брюксел няма да ни компенсира за спрения „Южен поток”

Допреди 100 години в Северна Гърция говорили на български език

02 Декември 2014 | GRReporter
Интервю на известния гръцки композитор Стаматис Краунакис в забавно предаване на гръцката телевизия предизвика бурни реакции и нов спор между управляващата Нова демокрация и коалиционната радикална левица СИРИЗА.
Изявлението, което разбуни страстите в голяма част от гръцкото общество бе: „Дойде приятел от Северна Гърция и ми каза: „От колко години хората в Северна Гърция говорят на гръцки език? От сто? Преди освобожденията са говорили на български”. Както казват, никой от живеещите над Ламия (град в Централна Гърция – б.а.) не разбира гръцки език”.
На смущението на водещата на предаването Катерина Каравату, която е родена и израснала в Солун, която каза: „Не е ли свързана с това и душевността на хората?”,  Краунакис отвърна с думите: „Разбира се, но да не се ли събуди всеки народ в този момент, в тази изстрадала Европа, която е подчинена на банките, а Германия размахва пръст като Дамоклев меч над съдбите на народите от южната част на континента?”.
В коментар за реакциите, които предизвикаха  думите му по време на предаването, ден по-късно Краунакис заяви: „Скъпи приятели и врагове от северната ни Гърция…в телевизионно предаване, което се проведе вчера, неделя, в деня на Свети Андрей, говорим по много теми, като някои засягаха свободата, езика и душевността…една – две думи за езика бяха интерпретирани погрешно, като бяха изолирани от всичко което казах. Бяха прострени на въжето в интернет и ме „представиха” като някой, който „поставя под съмнение принадлежността на жителите на област Македония към гръцката нация”. Гледах видео материала отново и не мисля, че от думите ми може да бъде изведен такъв извод. Но тъй като получих много съобщения от хора, които ми писаха с много болка и съжаление в качеството си на представители на приятелите от тази част на родината ми, където съм бил уважен, обичан, оценен и т.н., не бих искал да остане дори сянка от праха, който се вдигна около този случай. Аз не съм нито историк, нито езиковед, а просто артист. Реших, че би имало смисъл в един неделен ден, когато едно дете умира от гладна стачка да отправя призив към президента на републиката и правителството по този повод. Преди да започнем изобщо представянията, разговаряйки просто така. Странно е, че никъде не видях изолирано и представено това мое изявление, кой би очаквал да се случи обратното разбира се, а само онова, което ме поставяше в открит морален конфликт с част от Гърция, откъдето са двете ми баби, дядовците ми – бойци и където съм получил награди и съм се радвал на огромен интерес от страна на публиката. По време на представлението „Ахарнис” в Горския театър в Солун масовият поток от зрители предизвика прекъсване на трафика. Навсякъде имахме много голяма публика – във Вероя, Преспес, Драма, Александруполи, Комотини, Ксанти…На много места открих различни културни пространства, бях първият, който свали цените на билетите през зимата на 2011…в големия сняг.
Затова смятам за много съмнително изолираното представяне на изявленията, които доведоха до конфликт между нас в една толкова тежка епоха. Не искам да оставя това така…Аз съм първият, който настъпва главата на змията, за да изчезне! Извинявам се искрено, ако съм ви засегнал без да искам. Това беше съвсем извън намеренията ми и целта на дискусията беше съвсем различна. Надявам се ..тези думи да поставят край на недоразумението, а насилието и цинизмът да не намират почва никога. Пожелавам ви успешен месец. Езикът ни е нашето бъдеще. Искам да ме извините и за още нещо. Така и не се научих как се поставят ударения чрез клавиатурата. В следващия живот може би! Стаматис Краунакис. 1/12/2014 в една държава на колене”.
Фактът, че в същото интервю композиторът коментира връзката на артистите с политиката предизвика реакции на политическо ниво. От Нова демокрация призоваха СИРИЗА да отпише Краунакис от „клуба” на поддръжниците си, а самия него – да оттегли спорното изказване. „Обидите срещу Северна Гърция и в ущърб на половината население на Гърция, на живеещите в Северна Гърция излагат онзи, който ги отправя. Дори ако той се определя като „приятел на СИРИЗА”, се посочва в съобщението на Нова демокрация. То продължава с призива към Стаматис Краунакис „да оттегли изказването си, а СИРИЗА да го отпише от списъка с поддръжниците, който г-н Ципрас представи преди европейските избори. В противен случай ще означава, че СИРИЗА споделя неговите неприемливи възгледи”.
По време на интервюто Краунакис бе заявил за политическите си възгледи: „Смятам, че артистът се намира много над който и да е политик. Политиците имат нужда от нас, а не ние от тях. Когато артистите се превръщат в опашка на която и да е партийна процедура, те не заслужават нищо друго освен оплюване. Много хора ми казват, че съм от СИРИЗА, понеже работя в радиото на СИРИЗА. Не, не съм от СИРИЗА, просто съм приятелски настроен към партията. И си запазвам правото да не съм никак приятелски настроен в момента, в който ще видя и там нещата започнат да стават непоносими".

Важно сѫобщение!
Македонскиятъ наученъ институтъ вече има филиалъ въ града Благоевградъ Р.България.
Редакцията на МАКЕДОНСКА ТРИБУНА пожелава успехъ на филиала.
Тукъ давеме и снимка на НЯКОЙ ОТЪ ПРОФЕСОРИТѢ ПРЕДЪ КѪЩАТА.

Джамбазки: Скопските служби да спрат тормоза върху българите в Македония

2014-11-27
Ангел Джамбазки, член на Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО, изпрати питане до Европейската комисия относно разпити на български граждани от службите за сигурност на Р Македония.
Реакцията е по повод акция в градовете Струмица и Кочани, при която активисти на сдружение „Български културен клуб – Скопие” (БККС) са били привиквани на „приятелски беседи” от скопските служби за сигурност.
Тази акция на македонските служби може да даде отражение и върху протичащата на 26 и 27 ноември т.г. в Страсбург среща на съвместната делегация ЕП-БЮРМ относно преговорите за присъединяване на Македония към ЕС. Евродепутатът от ВМРО е част от тази делегация.
В хода на разговорите евродепутатът Джамбазки е изразил намерение да се отправят сериозни критики и по този въпрос към делегацията от Скопие. По програма в двата дни ще бъдат дискутирани темите за политическата ситуацията в Македония, върховенството на закона, реформата в съдебната и административната системи, свободата на словото и медиите.
Текст на питането на Ангел Джамбазки до Европейската комисия:
„В Преамбюла на Споразумението за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Бивша югославска република Македония, страните на споразумението поемат ангажимент „...да укрепват политическите и икономически свободи, който съставлява основата на настоящото споразумение, както и техния ангажимент да зачитат човешките права и върховенството на закона, включително правата на лица от националните малцинства...“
На 25 ноември 2014 г. председателят на Българския културен клуб в Скопие подаде сигнал за нарушение на правата на граждани от службите за сигурност на БЮРМ - в гр. Струмица и гр. Кочани бяха разпитвани за дейността на Българския културен клуб и за връзките им с българските евродепутати.
Бих искал да попитам:
1. Според Комисията това не е ли явно нарушение на правата на българите в БЮРМ?
2. Какво Комисията възнамерява да направи да защити правото на сдружаване и другите политически и социални права на българите в БЮРМ?”
Ето и разказа на председателя на БККС – Лазар Младенов:
„Случват се интересни работи  в последните няколко дни в два града в Македония наши активисти бяха извикани на т.нар. „приятелски разговори” в службите за сигурност. Хората са разпитвани главно за това кой влиза в офисите ни в Струмица, дали имаме намерение да откриваме още офиси. А те знаят вече, че самата ни работа налага откриването на офиси в още градове. Интересуват ги хората, които идват и ни посещават. Интересът е най-голям към военното министерство, защото те най-вече идват заради панихидите, които отслужваме на българските гробища в Македония. Интересуват се от нашите контакти с евродепутатите и по-специално с Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев. Това много ги притеснява, вероятно заради това, че в момента те са най-откритите наши бранители в Европарламента. Първият „разговор” беше в Струмица, където разговорите са се водили директно в офисите на в службите за сигурност. Докато в Кочани нашият човек е извикан в ресторант, в заведение, за да се придаде неформалност на самата среща. Тя обаче не може да бъде абсолютно неформална, когато те се интересуват от детайли дали хората контактуват с мен лично, с Мирослав Ризински, с Андрей Ковачев или Ангел Джамбазки. Не знам какво очакват, ако се продължи с тези деяния. Не може с полицейски методи от 50-60 години те да искат влизат в ЕС”.

Лазар Младенов: В Македония скопските власти налагат тормоз над българите

25 Ноември 2014 | Агенция "Фокус" | Василена ЙОРДАНОВА
Фокус: Какво се случва в Македония в момента?
Лазар Младенов: Специално за Българския културен клуб мога да кажа, че определени активности на клуба, по-специално издаването на удостоверения за произход спомогнаха да се популяризира самия клуб и привлече интереса на хората да дойдат, да се се запознаят с нашите дейности. Работата на клуба е все по-голяма и това внася някаква невроза в службите в Македония. Случват се интересни работи – в последните няколко дни, да не кажа в последната седмица се в два града в Македония наши активисти бяха извикани на т.нар. „приятелски разговори” в службите за сигурност. Хората са разпитвани главно около това кой влиза в офисите ни в Струмица, дали имаме намерение да откриваме още офиси. А те знаят вече, че самата ни работа налага откриването на офиси в още градове. Интересуват ги хората, които идват и ни посещават. Интересът е най-голям към военното министерство, защото те най-вече идват при панахидите, които отслужваме на българските гробища в Македония. Интересуват се от нашите контакти с евродепутатите и по-специално с Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев. Това много ги притеснява, вероятно заради това, че в момента те са най-откритите наши бранители в Европарламента. Случват се работи, които създават напрежение при самото членство, защото това е тяхна работа от повече от десет години. Това не е нормално за едно общество в 21 век, особено при намерението на Македония да влезе в състав на ЕС. Не знам какво очакват, ако се продължи с тези деяния. Не може с полицейски методи от 50-60 години те да искат влизат в ЕС.
Фокус: Споменахте, че става въпрос за действия в два града в Македония, кои са те?
Лазар Младенов: Първият пример беше в Струмица. В Струмица разговорите са се водили директно в офисите на в службите за сигурност. Докато в Кочани нашият човек е извикан в ресторант, в заведение, за да се придаде една неформалност на самата среща. Тя обаче не може да бъде абсолютно неформална, когато те се интересуват от детайли дали хората контактуват с мен лично, с Мирослав Ризински, с Андрей Ковачев или Ангел Джамбазки. Тези методи трябва българската администрация да натисне по свои линии повече да не се повтарят, защото по този начин може самите деяния, които правят службите в Македония да уплашат нашите хора и по прост начин да ги откаже от активностите на организацията.
Фокус: Може ли да представите накратко дейността на Българския културен клуб в Скопие?
Лазар Младенов: Организацията от самото й формиране през месец май 2008 г. започна директно с активна дейност. Това е най-проявената българска организация в Македония. Издадохме почетен документ - Меморандум за спора за името между Гърция и Македония. Честваме всички велики дати, свързани с българската история. Имаме активности, свързани със запазване на историческите паметници на българите в Македония. Организираме и изложби. По политическа линия ние имаме редовни контакти с българските институции – с премиери, с министри на външните работи, с министри на правосъдието, имали сме срещи и с отговорници в ДАБЧ, както и с политически лидери от България. Нашият член Миро Ризински е член на Националния комитет за честване на значими дати на българската история. Активни сме по всички линии и затова имам една голяма молба до българските институции, до българските власти - да направят всички усилия да не се позволи да се случват такива неща с нашите хора. Защото ако може всяка една националност в Македония свободно да се изразява и да се организира, защо да не може това да го направят българите в Македония.
Фокус: Защо според Вас, се случват тези разпити?
Лазар Младенов: Разпитите са директен отговор на растежа на интереса на хората към Българския културен клуб. Ние започнахме с издаване на удостоверение за произход, влязохме на 4 юли в състава на Държавна агенция на българите в чужбина като регистрирана организация на българите в Македония и това допринесе интересът за нашата работа още повече да нарасне и явно това обезпокоява дребни структури в Македония, които не е тайна, че са свързани повече със север, отколкото с изток.
Фокус: Ще предприемете ли действия във връзка с проведените разпити?
Лазар Младенов: Абсолютно. Ще излезем с официално становище за тези разпити и няма да толерираме повече тормозът срещу нашите членове, ще уведомим за това и евродепутатите, и българското правителство. Посолството в Скопие вече знае за случилото се - няма да останем спокойни след такива техни деяния. Очакваме сериозна реакция на българските евродепутати и на самите институции в България по този въпрос.

Назад към съдържанието | Назад към главното меню