Отиване към съдържанието

Главно меню:

МЕСЕЧНО ИЗДАНИЕ - БРОЙ 140 - 2015 г. | MONTHLY PUBLICATION - ISSUE 140 - Year 2015

Трофейни артилерийски амуниции, картечници и лафети, Дойран, ноември 1915 г.

Г.Младеновъ 26.04.2015г.
Въ този брой на Македонска Трибуна ще се спремъ и напишемъ няколко реда, за първата свѣтовна война отъ 1915 година. Преди  няколко дена, по преесета почнаха да се хващатъ за гушата, дали турцитѣ сѫ избили единъ и половинъ милионъ арменци? Българското правителство изпадна въ депресия, понеже нямаше думи съ които да замени  думата геноцидъ, надъ арменскиятъ народъ отъ 1915г.. Турцитѣ не запалиха свѣщъ, за този гиноцидъ, но сѫбраха хората отъ английската империя да празнувътъ тяхната победа по хълмоветѣ на Галиполи отъ 1915г.. Никой не си зада въпроса защо бе тази война и кѫкви бяха последицитѣ отъ нея? По сѫщото врѣме шефа, на сръбското МАНУ отъ Скопие испрати Владо Поповски, да се опита дали може да ,,македонизира“ българитѣ отъ Македония,които живеятъ въ Р.България! Трябва да поеснимъ на нашиятъ читателъ, че Владо Поповски е сръбскиятъ професоръ въвъ Вардарска Македония, които написа днешната съръбска конституция! Сегашната му невеста е коминтерновска професорка въ градъ Скопие! Въ България се съгласиха, да се стрешнатъ отъ ново презъ лятото! Указа се, че сърбитѣ не сѫ позволили на сърбо-македонцитѣ, да прзнувътъ ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТ0О ВЪСТАНИЕ ОТЪ 1903 година заедно съ насъ българитѣ?. Този откъсъ на сърбо-македонцитѣ показва, че тѣ си оставътъ комунистическа криация, отъ която няма да се откажътъ! Ние българитѣ нямаме другъ изходъ, освенъ да НАМЕРИМЪ ФОРМУЛА съ албанцитѣ и се разделимъ, така както се разделиха чехитѣ и словацитѣ! Нямаме много врѣме, понеже албанцитѣ  следъ няколко години, няма да се сѫгласятъ на каквато и да била  формула, за разрешаване на кризата която е обхванала Македония днесь!

Хиляди хора на шествие в центъра на София

Какво ще бъде бъдещето на Македония

Кой разиграва картата на Балканите

Станишев не трябваше да ходи в Македония

Кой е отговорен за протестите в Македония?

Груевски: Няма да подам оставка

Груевски не е обикновен политик, той се мисли за копие
на Александър Македонски

Военните са на границата, ако нещата в Македония
излязат от контрол

Антибългаризмът на Скопие – път за никъде, а Русия да стои далеч от Балканите

17/05/15 | Александър Йорданов
Македонизмът е антибългаризъм в постоянно действие. Причината Република Македония да закъса толкова много като държава, да изостане по пътя към Европейския съюз и да бъде изправена отново пред сериозен вътрешен конфликт, е само една – обърна гръб на България, обърна гръб на истината за себе си и започна да търси идентичност и път там, където те не съществуват. Няма път за Македония в елинската античност. Няма път за Македония и в коминтерновската идентичност. Без перспектива е и югославската политическа мантра. Македония е в трудна ситуация и тя сама си я е създала. И няма как да е по-друг начин, след като в периода на националното възраждане през 19 век всички просветени дейци родом от територията на днешна Република Македония са се самоопределяли като българи или македонски българи. Те са знаели, че един баща не може да направи два народа. Македонизмът се опита да опровергае именно нашите възрожденци. А това е невъзможно. Защото съществуват архивите, писмата, книгите,надписите в църкви и манастири. Колкото и да ги унищожават, те съществуват. Друг е въпросът, че днешните граждани на Македония си искат своята Македония, не искат тя да е нито българска, нито сръбска, нито албанска.
И тук именно е ядката на проблема. Македония ще бъде на македонците само когато те постигнат съгласие със своите възрожденци. И осъзнаят себе си като част от народа български. Това ще бъде дълъг процес, но той ще се развие много по-бързо, ако Република Македония ускори своя път към Европейскиясъюз и към НАТО. Защото членството в НАТО ще внесе сигурност, а европейската интеграция задължава страните да нямат проблеми помежду си. Така и въпросът за „бащинството” на българи и македонци ще получи отговор.
През последните години обаче правителството на Никола Груевски продължи коминтерновската политика на кражба и спекулация с общата ни история. А е обща тази история, защото сме общ народ. Крадат се исторически личности, преиначават се техните дела, измисли се дори теория за „двудомни” писатели, според която всеки български писател родом от Егейския, Вардарския или Пиринския край се приема за „македонски”. И ако Вапцаров и Смирненски са отдавна „откраднати”, то в момента се краде дори Атанас Далчев, само защото е родом от Солун,а родителите му са от Кукуш и Прилеп. И ако ние сме безразлични към това преиначаване и кражба на история, събития, личности, ще дойде ден, в който самите ние ще трябва да обясняваме на света кои сме и какви сме.
Известно е, че македонизмът се ползва с официалната подкрепа на руската държава. Защото той е оръжие на разделението, защото сам по себе си е антиевропейски. А Русия винаги е следвала една политика – политика на разделението, на конфронтацията между и сред народите. Така след Втората световна война тя отдели огромна част от германския народ и му монтира отделна държава. Плановете й най-често се подкрепят и реализират на Балканите от Сърбия – също един от главните фактори за дестабилизация на региона.
Разветите македонски и албански знамена на протестния митинг в Скопие днес показват, че не е вярна тезата за македонско и албанско противопоставяне. Гажданите искат да бъдат заедно и да живеят в държава, която върви по пътя на България – европейския път. Друго обаче замислят и в Москва, и в Белград. Затова и не трябва да допуснем сценарий подобен на този, който Русия реализира в Украйна. И трябва ясно да заявим - Русия да стои далеч от Балканите. Тук тя няма работа. Стига ни, че подкрепя и до днес македонизма. А това е и доказателството, че е наш открит неприятел.

Русия и Сърбия
пазят Груевски

Налице е трайно влошаване на средата за сигурност в близост до България

За срещите при Груевски

11 май 2015 г. | Владимир Перев
В последните два дни, завършиха две изключително важни срещи при македонският президента Георге Иванов. Първата беше заседание на Националния съвет след надеждност, където бе поканен и присъства лидерът на опозицията Зоран Заев, а албанските лидери Али Ахмети и Мендух Тачи не дойдоха, но изпратиха свои делегати.
На втората среща, която бе днес присъстваха посланикът на САЩ, Джеф Бейли, ръководител на мисията на Европейския съюз в Македония посланик Аиво Орав ръководителят на масијата на ОССЕ, Ралф Брет, ръководител на службата за връзки с НАТО в Македония, българският капитан Румен Радев и Омур Шолендил, посланик на Турция и НАТО контакт посланик.
Какво каза дипломация не чухме, но и в двата случая македонският президента Иванов с невиждано самочувствие и твърдост, повтори Това са тезите - че властта е знаела възможността за терористичен нахлуване в страната и своевременно информирала 17 партньорски служби от държавите на ЕС, но не е получила обратна връзка, - че проблемите с приемането на Македония в НАТО и ЕС създават допълнителни проблеми за сигурността на държавата и че Европа трябва да обмисли и да приеме незабавно Македония в своите структури, като начин да се избегне дестабилизацията на региона.

Борисов съветва премиера на Македония да даде оставка

10.05.2015 | 24 Часа
Съвет към премиера на Македония Никола Груевски да подаде оставка, за да спрат протестите и размириците в страната, отправи днес българският министър-председател Бойко Борисов.
“Аз съм давал пример какво се прави от един премиер, ако има недоверие поради една или друга причина.
След това народът си връща доверието”, заяви Борисов и напомни, че при първия си мандат подаде оставка на правителството заради протестите срещу високите цени на тока.
“Надявам се да се вземат в ръце и да си регулират държавата”, заяви още Борисов.
“Македония е много важна страна за нас и службите всеки час ми докладват какво е положението. Засега е по-спокойно”, каза още Борисов. Той обясни, че България е свикнала да бъде заобиколена от горещи точки и изброи Украйна, Крим, Сърбия, Косово.
“Бог да прости жертвите. Още веднъж разбирате колко е важно да има политическа стабилност. От раздорите и проблемите в Македония се стигна до тези жертви”, заяви още Борисов.
Президентът Росен Плевнелиев, който е на посещение в Монголия, изрази тревога от ситуацията в Македония и поднесе съболезнования към близките на загиналите при престрелките в Куманово. “Изразявам съпричастност към македонските институции, които трябва по демократичен начин и на базата на законни действия, чувайки гражданското общество и отнасяйки се сериозно към техните справедливи искания, да гарантират спокойствие, стабилност и успокояване на ситуацията”, се казва в изявлението на президента.
“Осъждаме всички действия, които са в разрез със закона, независимо кой ги извършва. Апелираме към всички страни, които и да са те, да решават проблемите само с механизмите на диалога, на гражданските инициативи и съобразно демократичните принципи”, заявява още той и призовава всички участници в политическия процес в Македония да се отнесат много сериозно към ситуацията.
При ескалация на напрежението там трябва да се свика Консултативният съвет за национална сигурност при президента или Съветът по сигурността към министър-председателя, заяви вчера вицепремиерът Меглена Кунева. Свикване на КСНС обаче не може да стане в отсъствието на президента, който се връща от Монголия след седмица
Всяко говорене преди свикването на подобен формат би било незряло, отговори Кунев на въпрос носят ли събитията в Македония риск за сигурността на България. Като съседна страна и като член на ЕС трябва да бъдем част от решаването на проблемите на Скопие, категорична бе тя.
Отлага се предвиденото за днес посещение на македонския вицепремиер Фатмир Бесими, който трябваше да се срещне с външния министър Даниел Митов, с нея и с вицепремиера Томислав Дончев, съобщи Кунева.
МВнР призова всички политически фактори към отговорно поведение в името на стабилността на Република Македония и региона.
“Ние сме партия, която категорично осъжда всяка проява на етнорелигиозен екстремизъм, независимо дали е провокиран от мнозинството или от малцинстват, като най-големия враг на съвременната демокрация”, коментира и лидерът на ДПС Лютви Местан. Той припомни инициативата на европейските либерали за ускорена интеграция на Западните Балкани в ЕС. “Проблемът в Куманово не е проблем само на Македония, а големият урок от случващото се е и за нас, българските политици. Трябва да запазим българския етнически модел, гражданския мир и това е каузата на ДПС”, заяви още той.

The macedonian question.

Gosho Mladenoff LLB
Up until the turn of the 19th century there was no macedonian question, in fact there were no Macedonians, just Bulgarians in turkish territories and Bulgarians in liberated Bulgaria. It wasn't until Bulgaria was on the losing side of the wars to partition conquered turkish territories that the word Macedonian came into play. For over 80 years Bulgarians in the serbian occupied province of Macedonia were given a choice: call themselves Macedonians or call themselves Bulgarians and face extermination or prison. Furthermore all the demographic documents were destroyed by the serbs to hide the fact that there were bulgarians in macedonia Not surprisingly, and for political reasons, the serbians were able to say that there are no bulgarians in macedonia.
Shortly after the collapse of yugoslavia, Bulgaria embassy officials were giving bulgarian passports, recognized by the europian union, to any macedonian who said they were bulgarian., the bulgarian embassy officials set a very low threshold of proof as there were no documents left. Over 100,000 bulgarian passports have been issued to Macedonians to date, with an additional 1/4 million on the waiting list. Not bad for a province, turned country with officially no bulgarians in it. This is still the official position of the “macedonian” government: there are no Bulgarians in Macedonia.

Трима български евродепутати – единни за Македония

2015-04-24 | Видео тук
Пресконференция с участието на трима български представители в Европейския парламент Андрей Ковачев (ЕНП), Сергей Станишев (С&Д) и Ангел Джамбазки (ЕКР) се проведе в Информационното бюро на ЕП в България.
Евродепутатите разискваха приетата резолюция на Европейския парламент по доклада за напредъка на бившата югославска република Македония. Водещ на срещата бе журналистът и главен редактор на „Оффнюз“ Владимир Йончев, а домакин на събитието бе вр.и.д  директор на Информационното бюро Теодор Стойчев.
Във встъпителните си думи заместник-председателят на ВМРО и член на ЕП Ангел Джамбазки призова да не се забравя работата на депутатите на ЕП от България в предния му мандат – Ковачев, Илчев и Кирилов, без чиято дейност сега нямаше да има такова развитие по отношение на Македония. Той посочи, че по 38-те точки, залегнали в гласуваната от Европарламента резолюция за напредъка на Македония, българските представители са постигнали помежду си съгласие, били са единни и са работили упорито, за да се стигне до приемането на тази резолюции с препоръки.
Буквално в последния момент търсехме подкрепа от различни политически групи да подкрепят резолюцията – това е пример за общо дело на български представители в ЕП, разказа Джамбазки.
От лично моя гледна точка и от гледна точка на ВМРО, чийто представител съм, безспорно една от най-важните препоръки е за македонските граждани с българско национално самосъзнание – спазването на техните права, посочи още той.
Станишев, Ковачев и Джамбазки бяха единодушни, че договорът за добросъседство между България и Македония трябва да се случи и е от изключителна важност с оглед насрочването на дата за преговори.
Твърдо трябва да се каже, че трябва да се подпише този договор. Да няма език на омразата, да няма фалшификация в учебниците. Българите там да могат да се сдружават свободно. След Охридския рамков мирен договор имаше промени в македонската конституция, с които се даде възможност на всяка етническа група да използва езика си – всички, без българите. Демократично поведение от страна на македонските власти би било това да се промени – и българите да получат същите права, както останалите, смята заместник-председателят на ВМРО.
Той посочи, че сме един народ в две държави и в никакъв случай българските евродепутати не „слагат пръти в колелата“ по европътя на Македония. Просто казваме, че единствената възможност за запазване на териториалната цялост на Македония е да стане член на ЕС.
Едно добро начало дотук, смята Джамбазки. Според него това, което предстои, е изключително последователната работа – разговори с правителството в Скопие и политическите фактори в нашата съседка.
Общото впечатление от 9-те години управление на македонския министър-председател Груевски е, че не желае членство на страната си. Той печели меко казано спорни избори – никога не е ходил на редовни, предизвиква винаги предсрочни в момента, в който знае, че ще ги спечели – така управлява. Има сериозни притеснения в корупция, подслушване, злоупотреба с власт, изброи той. Шеговито вметна, че това звучат като типично български проблеми – репликите между властта и опозицията в Македония са идентични като тези в България.  Чест на македонците общественици и медии прави, че признаха още на следващия ден след нападението на ГПКК, че това е провокация на властта.
Възразяваме да бъдат изопачавани факти от общата ни история с Македония. Не бива да с е оспорва какви са цар Самуил, Георги Делчев и др. национални български герои. Няма защо да се прекръщават умрели хора, които приживе ясно са се определяли като българи, заяви още Джамбазки. В същото време не бива да се използва историята като инструмент, да не се случи нещо. Шуробаджанащината в управлението в Скопие е факт… дали управляващите желаят всъщност да има европейски правила, запита риторично той.
Даде пример, че е исторически несправедливо и чиста провокация на един площад, един до друг, да бъдат поставени паметниците на българския цар Самуил и на сръбския генерал, отговорен за клането от Македонската кървава коледа 1945 г., когато биват избити толкова много българи.
И тримата европейски представители заявиха добронамереността на България да подкрепя Република Македония в присъединяването ѝ към Евросъюза. Според тях трябва обаче да се види волята на младата република към изпълнение на препоръките и задължително първо да бъде подписан договорът за добросъседство.
Това отговориха евродепутатите на въпрос на журналиста Светослав Терзиев от в. „Сега“ кое трябва да се случи първо – насрочване на дата за преговори или подписването на добросъседски договор.
Според Джамбазки избягването на важните въпроси до момента от страна на македонското правителство дава основание за съмнения, затова и договорът за добросъседство би бил ангажимент и допълнителна гаранция, че ще бъдат изпълнени препоръките на ЕП.
Велко Иванов от европейско сдружение „България“ попита евродепутатите дали биха приветствали чисто граждански форум, който да дискутира проблемите между българската и македонската страна. Той поздрави Ковачев, Станишев и Джамбазки за надграждането и приемствеността по темата „Македония“ с българските представители в ЕП от предния мандат.
Всеки разговор по отношение на Македония би бил добре дошъл. Би бил полезен и на българите в Македония и на нас като политици, смята Джамбазки.
Въпрос постави и Станислав Станев, който научна се занимава със Западните балкани. Той запита и дали няма да „пробудим“ македонците да бъдат по-активни, ако обърнем повече внимание на нашите сънародници в Албания и Косово.
Ангел Джамбазки бе категоричен, че независимо от политиката, водена към Македония, трябва да се работи също активно и с българите в Албания и Косово.
Благодаря ви за търпението, нашата подкрепа за Македония е факт, но желанието ни като български европредставители е гарантирането на всички права и интереси на българите там. Пътят на Македония, както и страните от Западните Балкани, е насочен към ЕС, убеден е евродепутатът от ВМРО.
Той заключи с думите, че светът 70 г. е живял със заблуждението че мирът е даденост. Виждаме – със случващото си и от север, и от юг, че това не е така, каза Джамбазки.

АСЕН АВРАМОВ

Вида Боева Попова
На този ден, 26 март 1968 година, след кратко боледуване напусна този свет Асен Аврамов, легалния деец на македонското освободително движение и най-близкият сътрудник на лидера на македонското движение Иван Михайлов. За менъ като да бе вчера. А от тогава са изминали 47 години. Благодарение, че бе пристигнала при мен, моята сестра Благуна,  можах да се грижа за него в болницата 40 дни от момента на неговото внезапно заболяване. В деня преди да почине бе дошла група лекари /по наше искане/ за консулт.Требваше на другия ден да бъде прехвърлен в друго отделение на университетската клиника в Рим.Беха определили други лекарства и аз търчах до близката аптека, за да ги купя.Особено вълнение ме бе обвзело и плачех сърцераздирателно. Бе ми направило впечатление негово желание :“ Искам да бъда измит добре...“ На този ден той почина. Само неколко дни преди това, вечерно време, го посети Иван Михайлов.
И днес когато си мисля за Асен Аврамов,остава в мисълта ми неговата изключителна преданост към народното дело и лично към Иван Михайлов. По професия бе адвокат и то много способен адвокат. Когато бех повикана пред специална комисия на ОН за политически азил, той дойде да обясни,  че въпреки Запада смета Югославия повече определена към западната демокрация, там на македонските българи са им отнети правата и е забранено да се наречеш българин.
Иван Михайлов в том 4 писа за Асен Аврамов, както и в вестник “Македонска Трибуна“ по случай смърта му. Между другото казва: ...“За хора, които изпълняват дълга си в максималните граници на техните възможности, основателно се казва, че наистина са изпълнили дълга си. Асен Аврамов бе от категорията на тия хора.“
Той почти всеки ден идваше при Иван Михайлов, обикновено за вечеря, да донесе пощата или да разкаже за срещите с некои наши сънародници или с чужденци. Той преглеждаше “Нова Македедония“ органа на югославската Македония и  приготвяше статии. Не помня да е изпратил статия в вестник “Македонска Трибуна“ излизащ в Индианаполис, Индиана, преди да я прегледал Иван Михайлов. Той бе истински войник пред лидера на народното движение Иван Михайлов. Така може да се обясни и неговото престояване  в Съединените щати, след като се върна от там Йордан Чкатров, през тридесетте години на миналия век. Той бе секретар на Македонските тогава политически организации и редактор на вестник “Македонска Трибуна“ . Бе много обичан от нашата емиграция.Беше прекрасен човек, много културен и възпитан. Грандоманството за него бе чуждо. На негово место дойде по-късно Любен Димитров – друг предан до максимум на народното дело.
След установяването в Рим през 1958 година Асен Аврамов  посещава пак Щатите като гост на емиграцията ни , присъства и на техния конгрес. Задачата му бе, по внушение на Иван Михайлов, да се купи имот който да донася приходи за македонската кауза. Така и стана. Аз затова наричам Асен Аврамов македонския Голда Меир. Спомням си как Бен Гурион изпращаше Голда Меир да събира помощи в Щатите за еврейската кауза.

Пълен текст

РЕЧТА НА АСЕН АВРАМОВ

Вида Боева Попова
Както бехме обещали, предлагаме речта на Асен Аврамов на читателите ни,произнесена по случай 37-ия годишен конгрес на Македонските патриотически организации в Съединените щати и Канада, състоял се в Торонто,Онт. Канада от  15 август до 19 август 1958 година. Конгресите  на МПО винаги са били поздравявани от видни политически лица и сенатори, а много често са били и гости-говорители . МПО минаваше за авторитетна организация за Белия дом, а и за правителствата в Канада.
Ето текста:
При откриването конгреса на МПО/37-ия годишен конгрес –б.н./Господин председателю, Благоговейни отци, господа делегати, драги сънародници, Колкото пъти съм идвал в Канада и Съединените щати, всекога съм изпитвал едно вълнение. Не само защото ще видя родолюбието на нашето македонско общество в тоя континент, но и ще бъда сред свобода и демокрация, които са цел на освободителната борба в Македония и мечта на поробения наш народ./Ръкоплескания/. Македония е и ще бъде навеки признателна на Канада и Съединените щати, задето тия  две велики демокрации дадоха прием и възможности за напредък на нашия народ тук, а така също свобода да работи по легален път за Македония./Ръкоплескания/. Съединените щати и Канада са образец за начина по който требва да бъде живота и бъдещето на Македония/продължителни ръкоплескания/.Нося ви поздравите на разпокъсана, поробена, но борческа Македония/продължителни ръкоплескания/. Както в миналото, така и сега всенародният характер на освободителната борба е отличителното в нея. В историческия път на тая всенародна борба изпъкват фигурите и имената на нейните велики борци, които дават характерен отпечатък на целото движение през живота им, а така и след смъртта им.Такива имена се носят от уста на уста, народа ги възпева и усеща техния мъченически и юнашки живот като живот на страдална и борческа Македония./Ръкоплескания/
Заговори ли се за Гоце Делчев, съвременниците казват, че той е сърцето на борбата и на Македония. Помисли ли се за Дамян Груев, цела Македония изживява гранитната воля на Вътрешната македонска революционна организация. Освободителна борба не може да съществува без историческа основа. Христо Матов бе историческата основа и идеологията на борческа Македония. Без чистота, без съвест, не е възможна идейна борба.Но заговори ли се за съвест в освободителната борба – всички казват – Пере Тошев е съвестта на тая революционна борба. Сетне изгре звездата на Тодор Александров/продължителни ръкоплескания/,когото народа кръсти Старио още на младини, защото в негово лице усещаше умът,волята,куража,конспирацията,политическата и национална програма на Македония в борбата за освобождението/ръкоплескания/. От 35 години насам македонската борба е свързана с друго име. Неговата борба и личен живот проникнаха в душата на всеки в Македония и то така, щото спомене ли се името му, то изразява борба,безкомпромисна борба в Македония за Македония; изяви ли се името му в световния печат, то значи за всички, македонската борба, фанатичният освободителен идеал на Македония. Нашият народ  гальовно го нарича Ванчо/бурни ръкоплескания/. От него нося поздрави и съкровенните му пожелания за успех в делото ви.

Пълен текст

Македония срещу македонизма

Скопие 2014

90 ГОДИНИ ОТ ЗАСТАВАНЕТО НА ИВАН МИХАЙЛОВ НАЧЕЛО НА
ВЪТРЕШНАТА МАКЕДОНСКА РЕВОЛЮЦИОННА ОРГАНИЗАЦИЯ
В СПОМЕН ЗА ШЕСТДЕСЕТГОДИШНИНАТА НА ШЕСТИЯ КОНГРЕС НА ВМРО

Навършиха се шестдесет години от свикването на Шестия конгрес на ВМРО (1925 година). По-ранните пет конгреса минаха през турския режим, който в намеренията си беше еднакъв спрямо българското население в цяла Македония, независимо, че станаха в нея и важни събития като Илинденското въстание и Хуриета (революцията на младотурците против султана).
След Балканската война (1912 г.) страната е вече разделена между трите християнски държави в съседство. Следваше и ВМРО да нагажда тактиката си с оглед на новите условия.
От никого в Македония не бе очаквана новата обстановка. Но тя се повтори и в 1918 г., при приключването на Първата световна война. За македонската българщина се явяваше по-лоша действителност отколкото султанския режим. В същото време множество неосведомени хора или наивници в културния свят помислиха, че македонският въпрос бе вече приключен, щом като вместо мюсюлманския режим се установява християнски.
Още със стъпването на сръбски и гръцки войски в Македония се показа най-безсрамната същина на белградската и на атинската политика - денационализирането на българското население, за чието освобождение уж са тръгнали като съюзници на България. Повече от всичко друго това именно диктуваше на ВМРО промяна на методите й при бъдещата освободителна борба.
До тогава стремежът бе да се получи автономията, обещана от Берлинския конгрес през 1878 год., а подразбираема още в плановете на Цариградската конференция на великите сили в 1876 г. Основната задача на потиснатите българи сега вече бе да спасяват националното си име, езика, традициите си, народностното си съзнание като българи.
Останалите живи по-ръководни борци, а на много места по свой почин отделни лица сред народната маса реагираха срещу нахлуващото като чума безправие на окупаторите. За щастие, между живите се намираше и Тодор Александров, който съумя да въдвори единство и да регулира размера на неизбежната самоотбрана.
До Шестия конгрес на ВМРО бяха изминали тринадесет години във военни грижи и следвоенни залисии сред всички българи. Александров се бе заел вече с мерките за свикването на този конгрес, но тъкмо тогава загина от куршума на изменници.
Дълбока скръб потисна всичко национално мислещо, в поробените части на Македония, всред емиграцията ни, както и между свободните българи. Живо доказателство пък за моралната солидарност на родолюбивите българи с делото, което Тодор бе ръководил, показа панихидата, която стана в София, десетина дни подир смъртта му. Тогава се получи известие, че са наказани и физическите му убийци. Наистина може да се каже, че едно море от народ, над четиридесет хиляди души, изпълни площада при черквата „Света Неделя“ и всички околни улици. Пет - шест души оратори спонтанно трябваше да изникнат между публиката, защото всеки чакаше да чуе колкото може повече за Тодора и за станалото с него. Това бе през септември 1924 година.
Шест месеца по-късно се свика желания от всички борци конгрес - пръв общ конгрес на ВМРО срещу християнските потисници на Македония. В спомен за него са нахвърляни тези няколко реда тук. За 1925 година той остана като главен момент в революционната проява. Станаха през същата година и други разни неща, а борческото движение - легално и нелегално. Но като по-шумни от другите, а и по-близки по време на конгреса, дойдоха две събития.
Едното бе убийството в София на професор Никола Милев, човек рядък по характер, по родолюбие и знание; представляващ една гордост всред българската интелигенция от Македония. Той не бе убит за друго, а само заради качествата, които притежаваше. Както Павел Шатев, единствен останал жив от знаменитите солунски атентатори, изнесе, убийството е било наредено от чужбина, от чужди среди. Сам Шатев е писал писмо от Виена до Милева - да се пази. По това е казано по-подробно в спомените на Иван Михайлов.
Вторият интересен момент бе наказанието на Тодор Паница във Виенския Бургтеатър от Менча Кърничева. Ако австрийските власти биха позволили съдебното дело да се развие както е пожелала защитата на Менча, - с мнозина видни свидетели от чужбина - без никакво съмнение процесът би останал като най-знаменит в Европа между двете световни войни. Но все пак постави в колоните на чуждата преса македонския въпрос. Наши приятели са пожелали от една швейцарска агенция да получат изрезки от вестниците за това убийство. Чули са от хората на агенцията този отговор: вие вероятно се шегувате; кой е в състояние да ви достави изрезки най-малко от петнадесет хиляди вестника, които писаха по случая? Като е така, могло би да се каже, че по-важни са тия хиляди споменавания за поробена Македония, отколкото самото премахване на един изменник на народа си.
Този изменник се чувствуваше като у дома си в сръбските и гръцките военни и полицейски учреждения. От там се стремеше да постави под влияние на такива вражески централи отначало няколко села, а постепенно и повече в Пиринската област, и да се започне там изтребление на българщината като описаното в книга втора със спомени на Ив. Михайлов в окръзите Скопски, Брегалнишки и Струмишки. Възобновила бе се някогашната борба между върховисти (но сега те са централи в Белград, Атина и другаде) и централисти, т.е. верните до край на ВМРО народни слоеве.
В споменатите окръзи под робство действуваха прословутите на времето и в родните им области разбойници като Църцорийски, Григор Циклев, Мите Суджукаров, Стойчо Добрев, Пальош, Стоян Мишев и прочее.
Паницовци бяха нагласили такива типове за действия в Пиринския край - с база сръбските гарнизони край границата. Лично Паница се бе заел да нагласи и някои села в Неврокопско, със заслон при гръцките държавни органи, все за същата цел - да се разстройва от една страна българската държава, а от друга - да се унищожава ВМРО. За Паница нямаше място в свободна България, тъй като бе издадена срещу него и присъда, при режима на Стамболийски, от Пловдивския държавен съд, като забогатял незаконно през Първата световна война (главно чрез обири на гръцкото население) и то в качеството си на агент при българската тайна военна полиция в Серския окръг. Подробности по всичко това се намират - и тук отбелязваме - в спомените на Иван Михайлов.
Описаните тук съвсем бегло два по-шумни моменти изглеждат като отдалечени от християнските поробители, против които за пръв път се бе събрал този конгрес. Но в същност тия две дела бяха свързани изцяло с поробителя на Македония. Едното бе негов удар - чрез български оръдия - срещу нашия народ; а второто - наш български отговор върху едно от българските оръдия на поробителя.
Подир Илинденското въстание важен конгрес за ВМРО бе състоялия се в Рилския манастир, през 1905 година. Двадесет години по-късно идва конгресът от 1925 година. Той даде тласък за много инициативи. Даде кураж за много наши братя и сестри да облекчат мъката си от загубата на Тодора, да погледнат с доверие и кураж към бъдещето. И, до пълната забрана на всякакво македонско движение с база България, станалите повече от петнадесет конгреси на легалните македонски организации показаха, че родолюбивата голяма наша емиграция остана вярна, идейно и морално солидарна с борбата на ВМРО. В чуждата преса доста често се явяваха известия около борбата на македонските българи срещу неправдите от 1919 год. По македонския въпрос в редица културни страни проникваха новини и разсъждения, даже във вестници от първостепенно значение, като например - между англосаксонското общество - „Ню Йорк Таймс", и „Вашингтон пост", в лондонския „Таймс" и други. Изрично се е писало, че е оправдана борбата на ВМРО, споменавало се е за нейните стремежи и водачи.
Каузата, за която народът ни даваше жертви, намираше съчувствие и пред съдилища във важни европейски центрове, какъвто бе случаят при съда, със съдебни заседатели, в Прага през 1923 год., където освободиха обвинен деец от ВМРО и съдът в Милано през 1926 година, където също освободиха друг обвинен от членовете на ВМРО.
Много българи, повлияни от настъпилото подир злощастната война пораженство, поддържано нашироко и от външни пропаганди, се заблуждаваха относно позициите, които брани македонското движение и не пожелаваха да погледнат откъде идват удари върху него. Ширеха зли тълкувания за македонското движение. Но явилите се доброволно двеста и седем адвокати да защищават Иван Михайлов пред Софийския окръжен съд (когато безосновно бе даден под съд от зле разположена към нашето движение среда) - показаха как точно чувствува обществото в България македонската освободителна кауза. Михайлов бе напълно освободен от всякаква отговорност, което значеше поражение срещу самите пораженски духове в България, и срещу дадени чужди централи.
Следващите други два конгреса на ВМРО бяха седми и осми по ред в историята на ВМРО. Но шестият даде възможност да се прокарват реформи съобразни с нови изисквания на борбата.
Публ. във в. „Независима Македония“, юли 1986, с. 1 и в Ив. Михайлов, Легендата възкръсва.

НЕИЗВЕСТНИ СТРАНИЦИ ЗА СЪПРОТИВАТА НА БЪЛГАРИЯ СРЕЩУ СЪВЕТСКИТЕ ФАЛШИФИКАЦИИ ПО МАКЕДОНСКИЯ ВЪПРОС

Д-р Спас Ташев
Широко разпространено, при не без основание, е мнението, че в епохата на комунистическа диктатура България е била най-верният и безропотен съюзник на СССР. Това поведение вероятно има своите корени в русофилската част на българското общество преди 1944 г. Ако обаче за реакциите на самозащита срещу русофилството има достатъчно примери, то на широката българска общественост е малко известен единствения факт на открита съпротива на България срещу антибългарски извращения, намерили почва в СССР. Ябълката на раздора е била Македония, а българският „бунт“ изпреварва с няколко месеца разгара на Пражката пролет.
През ноември 1967 г. проф. Войн Божинов, зам.-директор на Института по история при БАН, написва своята справка „Неправилни научни концепции по македонския въпрос в трудове и публикации на някои съветски историци“. Зад анализът застава ръководството на БАН и материалът, заедно с други актуални разработки, посветени на Македония, е отпечатан на циклостил в специално издание под общото заглавие „Македонският въпрос“.
В книгата се констатира, че след създаването на СР Македония, историците в тази република и в Югославия обнародват много книги и публикации с документи, в които преднамерено и антинаучно се фалшифицира историческата истина, а целта е да се ограби българската история. Търсят се исторически корени и доказателства, за да се обоснове създаването на новата нация в СР Македония след Втората световна война, която се изгражда на антибългарска основа, като системно се денационализира българското население във Вардарска Македония. Отчита се, че поради недостатъчното научно изследване и познаване на македонския въпрос, а също и поради недостатъчния отпор от страна на българската историческа наука, тези антинаучни концепции, широко разпространявани от историците на СФРЮ чрез техните книги, издания и пр., печелят терен. Това положение нанася сериозни вреди на българската история и на националните интереси на България.
Като се анализира политиката на СССР, в книгата се казва:  „През последните години някои съветски историци, вероятно по конюнктурни съображения, отстъпиха от тази историческа истина по македонския въпрос, като в свои трудове и публикации на документи усвоиха антинаучни концепции, близки или покриващи се с тези на историците в СР Македония, въпреки убедителните сведения и факти на самите документи, говорещи за българското население и народностен характер на Македония“. Изводът се набива на очи – тази дейност на СССР вреди на националните интереси на България.
Проф. Войн Божинов анализира редица съветски исторически издания, в които се прокарват открито антибългарски тенденции. Така например пише, че „младата съветска колежка Ирина Сенкевич, въпреки изричните констатации в докладите на Хитрово (руски консул в Битоля, б.а.), заключва неправилно: „М.А.Хитрово нарича езика на славянското население в Македония „славянски“… Това значи, че авторката съзнателно изхвърля името „болгарин“ и „български език“, като ги замества със „славянин“ и „славянски език“. Така правят историците и от СР Македония, които отиват и по-нататък, като заместват „българин“ и „българско“ с „македонец“ и „македонско“. И то не само в итерпретацията, но и в самите документи“. Такива неслучайни грешки И. Сенкевич допуска и в други свои публикации“.
Друг случай е посочен в научната публикация „Към въпроса за дейността на македонската интелигенция в Русия в началото на ХХ век“ с автор К.Л.Струкова. Същата „има предвид ясно и отделно интелигенцията от Македония, но не като такава от географска област, а като нещо различно в народностно отношение. Затова и в заключението си тя казва, че публикуваните материали свидетелстват за наличието на културни връзки между Русия и Македония в първите десетилетия на ХХ век, за настойчивия стремеж у македонците да развиват контакти… Изводът е, че славянското население на Македония се преценява като нещо отделно, различно, в смисъл, че не е българско… Ясно личи стремежът на авторката да не признае историческата истина, че става дума за българско население в Македония“.
Проф. Божинов описва и случаи на българо-съветско научно сътрудничество при съвместни публикации, при които съветската страна не спазва постигнатите договорки и извършва научни фалшификации в ущърб на България. Такъв е случая с тритомния документален сборник „Освобождението на България от турско иго“, върху който работи смесен екип. В него е включено писмо на българския архимандрит Методий Кусев от Охрид, в което говори от името на българите в Македония като техен представител и пълномощник. Въпреки, че никъде в текста на документа не се говори за „македонци“, съветските редактори изменят анотацията и записват „Писмо от архимандрит М. Кусев до Н.П. Игнатиев за необходимостта от обединение на българския и македонския народи в политическо и църковно отношение“. По този повод в изданието на БАН се констатира, че „с този текст, в явно противоречие със съдържанието на документа, в който никъде не се говори за отделен македонски народ, се прокарва погрешната линия, изтъкната и в горепосочените трудове, да не се признава българският характер на населението в Македония“.
Анализирана е и статията за Македония, поместена в Съветската историческа енциклопедия, издадена в Москва през 1965 г. За нея се казва, че „основната линия в тази статия е положението, че славянското население в Македония е нещо отделно от българската народност в средновековието и от българската нация в новото време. Затова никъде в нея не се споменава за българско население и българска култура… Тези… положения… явно говорят за премълчаване и отстъпление от историческата истина по главния въпрос за народностния състав на населението на Македония“. Антибългаризмът на съветските „другари“ достига най-острата си форма като говори за съвремието. „В СФРЮ македонците съставляват основното население в СР Македония, със свой национален език и култура…, а в България македонците (около 180 000 души), живеят преимуществено в Благоевградски окръг и се сливат с родствените им българи“. Коментарът на БАН по този случай е, че за СССР „те не са българи, но стават такива“.
Проф. Божинов описва и случай, когато ЦК на БКП през 1963 г. решава да уведоми ЦК на КПСС със свои бележки по македонския въпрос. За съжаление „в по-голямата си част те не се взеха под внимание при окончателната редакция на труда за печат. Изхождайки от положението, че съществува СР Македония , в рамките на СФРЮ, съветските историци написаха двете глави за историческото развитие на Македония, включвайки тази област и в историческите карти на труда в „Югославските земи“ в историята, като по отношение на етническия състав на населението заеха неясни, неопределение научни позиции“.
Изводът в циклостилното издание на БАН „Македонският въпрос“ е категоричен: „В най-новата история обаче най-голяма денационализация спрямо част от българската нация се извършва с българското население във Вардарска Македония. Именно за нея се търсят исторически доказателства и аргументи, търси се историческата наука, като се фалшифицира нейната правда“. Затова се апелира „съветската историческа наука…, като отхвърли конюнктурните съображения“, да „се придържа към историческите факти и истина“.
До разпадането на СССР през 1991 г., Москва не промени своята позиция по македонския въпрос. За съжаление днешна Русия на Путин продължава тази съветска политика, поради което съвременното русофилско прехласване в България не е в съзвучие с българските национални интереси и буди недоумение когато се лансира от лица, определящи се за патриоти.

БЕЗ ПРЕДУБЕЖДЕНИЯ ЗА МИНАЛОТО, БЕЗ ИЛЮЗИИ ЗА БЪДЕЩЕТО

Публикувано на април 01, 2015 | ГЛАС НА БЪЛГАРИТЕ ОТ МАКЕДОНИЯ
Владимир Перев
Повод за написването на настоящата статия на нашият кореспондент от Скопие Владимир Перев е статията на македонстващият политик Стоян Андов „Опасността да станем югословяни е нереална“ във Фокус – Скопие, от 20 февруари 2015 г.
Добре е, че за някои работи се съгласяваме с г-н Андов, но в някои работи е очевидна – във вижданията, образованието, изминатият житейски път, а бога ми и семейното наследство.
Горе – долу работите около Първата световна война са ясни. Не става дума за това как са се развивали събитията и в крайна сметка кой е виновен за това. Вината винаги ще остане неразяснена, винаги приписвана на противниковата страна и винаги отхвърляна от обвинената страна. Важно е да се каже, че Сърбия не е имала легитимност, на основание на Сръбско-българския договор от 1912 година, да упражнява власт и да анексира територии югоизточно от линията Крива паланка – Струга. Това се е смятало за безспорна българска територия и тука даже не е била допусната нито арбитражът тогавашния всемогъщ руски цар. Арбитражът е бил позволен само за териториите по линията Скопие – Дебър – Струга. Но, формирането на новата албанска държава променило договорените задължения и Сърбия се самокомпенсирала с почти цялата днешна Македония.
КОЛИШЕВСКИ Е ЗНАЕЛ ЗА НАГАЖДАЧЕСТВОТО НА ВЛАХОВ
За Межусъюзническата война изключително е виновна некомпетентността преди всичко на българските политици, включително и на цар Фердинанд, а след това и на една част от българските военни командири. Българският цар Фердинанд е говорил шестнадесет езика, бил е изследовател по ботаника, признат от целия свят, а неговите трудове били публикувани в списания, казано с днешен речник, импакт фактор. Но този император се самозабравил в своето самовеличие и суета, затова и резултатите били такива. До тази поука не са стигнали политиците от Балканите, при нас до ден днешен, затова и националните ни катастрофи са наяве, а някои ще бъдат и „репризирани“.
Образът на Димитър Влахов, неговите позиции и нагаждачеството в живота, смятам, че са достатъчно разяснени … ако има нещо ново, няма да бъде отбелязано. Неговото агентурно минало, не за идея и идеология, ами за пари добивани от разузнавателна връзка на НКВД във Виена, оглавена от агентите Черски-Голдщайн, неговият богат живот във Виена, достатъчно говорят за него. Между другото, неговата корумпираност е и един от факторите за убийството на Тодор Александров и за обезглавяването на Организацията. Това, че е един от инициаторите за подписването на Майския манифест през 1924 година, не го освобождава от отговорност…Тези неща за него, много по-добре от мен и о цялото ВМРО ги е знаел и Лазар Колишевски и затова неговото отношение към Влахов е било същото, както и на неговите съвременници…
Не съм съгласен, че 11-та Македонска „пехотна“ дивизия е била, или аз съм я представил като „сборище на злосторници“. Няма такова нещо. Тук се касае за единица в състава на редовната българска армия, но със специални задачи за антипартизанска борба. Тази дивизия, или поне по-голямата част от нея , е била, ако използваме днешния речник „специална“. Казах и ще повторя – нито сърбите трябва да се гордеят с избухването на Топличката буна, нито някой друг може да се гордее с „ефикасното“ потушаване на буната. Това е срамен епизод за всички…
ЕКЗАРХИЯТА И ВМОРО – ДВЕ ТЕЛА С ЕДИН ДУХ
Всеки има право да бъде чиновник и привърженик на всекиго. Никой няма право да налага на другите своите виждания за неща, които са спорни… така е поне откакто го няма стария режим и загърбихме този болшевишки обичай. Становищата на г-н Андов и моите, диаметрално се различават по отношение на Българската екзархия, взаимоотношенията Екзархия – ВМОРО и тяхната роля в Македония.
Екзархията и ВМОРО се две структури, две тела с един дух – свободата на Македония. Имало е любов, но имало е и омраза между тези две тела, имало е и много неразбирателства, но съдбовно са били определени – едните да пазят душата на поробения народ в Македония и Одринско, а другите – с оръжие и саможертва да защитават неговото физическо оцеляване. Били са преплетени в неразривна връзка, често пъти трагична. В нашата история могат да се срещнат хора, които в началото с оръжие в ръка са били посветени на въоръжената борба до саможертва, а всички наши революционери са преминали своя духовен катарзис като екзархийски учители. Да, те са се борили за свободна „българска“ Македония и в това няма нищо лошо – това е вече минало и е в историята.
Историческият момент на формирането на Екзархията е приет като момент на освобождаването на македонския народ от гръцко духовно робство. Дори и повече, началото и настояванията за формирането на Екзархията са в Скопие и Пловдив, като две основополагащи средища за духовна свобода. Македонските епархии с тяхното желание да се присъединят към Екзархията и борбата им против гръцкото духовенство, се предвождат от ги прилепчанеца Методи Кусев, по-късно всемогъщ секретар на Екзарха и Митрополит Старозагорски. Днес, неговото многобройно роднинско потомство живее от Виена, през Прилеп и София, до Пловдив. Има ви всякакви – комунисти и антикомунисти, демократи и реакционери – но всички са високообразовани и всички са горди със своя духовен и войнствен родственик. Не само те, но и всички ние… не е добре да слушаме осъдителни присъди за нашите предци само затова, че не са като нас… те са били хора на своето време… и са били наши предци…
Старото ВМРО е национално-освободително движение, а Екзархията е неговият духовен наставник и инициатор. Дори и по време на Първата, че и на Втората световна война е имало търсене на легалното и нелегално ВМРО и неговите последователи за духовна свобода и национални права. Вмровците никога не са престанали да бъдат българи и екзархисти чак до промяната на движението с партия в 1990 година, когато нещата се промениха в полза на партийния живот и привилегиите, в ущърб на духовността… но, това е логично, това са промените на новото време.
ВАНЧО МИХАЙЛОВ НИКОГА НЕ E БИЛ ОБВИНЯЕМ В ЮГОСЛАВИЯ
Ако искаме да бъдем съвсем искрени и да кажем нещата до край, аз, г-н Андов и всички наши историци и академици, които по-добре от мен знаят ролята на Гарашанин и Стоян Новаковик във формирането на идеята за македонска нация. Нещастният Мисирков, „българският пенсионер“, идва много по-късно, почти на края на процеса, когато се появява Коминтерна, а след това и НОБ, за да се дойде до днешната наша съвест. Да, така е, това е било процес, а задачата на всички нас е да посочим всички фази на процеса, обективно и без предубеждения… и никога, никога не съм казал че този процес процес трябва да се отхвърли. Само трябва да се обясни, преди всичко диалектически…
Проблемът, ако въобще съществува такъв проблем, с Ванчо Михайлов и михайловизмът като обществено и историческо явление, не е така лесно да се обясни. Употребените епитети за него като „фашист“, „фашистко движение и идея“, въобще не кореспондират с международната ситуация в Европа. Именно, Съветът на Европа е приел две значими декларации; едната е от 1996 година (мерки за разрушаване на тоталитарния комунизъм) и втората – от 2006 година (осъждане на тоталитарния комунизъм). Декларациите са преведени на всички европейски езици, но аз никъде не успях да ги намеря на македонски, дори и в интернет. Националсоциализмът като режим в света завършва с Нюрнбергския процес, чиито решения са важни и актуални до днес. Декларациите се чисти, ясни и таксативни и никъде не може да се намери терминът „фашизъм“. Просто, няма осъждане на фашизма като обществена система, а за злините сторени в негово име се търси лична или групова отговорност, но не и морална (или като държавност) отговорност на системата „фашизъм“. Колкото да се знае, а г-н Андов по-добре от мене знае, че за декларацията за осъждане на комунизма в Парламентарното събрание на Съвета на Европа, не гласуваше само македонската делегация, или някой от делегатите, все едно…
Ванчо Михайлов, заедно с германските войски напуска Скопие на 8 септември 1944. Той дойде от Загреб за няколко дни в неуспешен опит да направи македонска самостоятелна държава под германски протекторат. Той отхвърля това. Тръгва с германските войски за Австрия и след няколко месеца заминава за Италия и остава да живее там необезпокояван до края на своя дълъг живот, до 1990 година.
Неговият апартамент, на ул. „Виа Понза“, се намира в четириетажна сграда, в която на всеки етаж има по един скромен апартамент. Той живее на втория етаж, а на първия, третия и четвъртия етаж съседите са служители на италианските служби за сигурност. Никога никой от Македония или от Титова Югославия не потърсил неговата екстрадиция, никога никой не го е обвинил за някакво криминално дело, което той лично е направил, или което е направила ВМРО под неговото ръководство. Живее като абсолютно свободен човек, а неговите публицистични материали, които се печатат в органа на емиграцията „Македонска трибуна“, се търсени за препечатване в целия свят. Убийствата без съд и присъда, както и по-късните съдебни процеси против ванчомихайловистите в Скопие и паралелно, в София, са само далечно, но сурово ехо на сталинистките чистки в СССР и желание на македонските, югославските и българските ръководители да угодят на Сталин по всякакъв начин и с неговото одобрение да запазят властта…
КАРИКАТУРНИЯТ „МИХАЙЛОВИЗЪМ“
Грешка е мисленето на г-н Андов, че „чинията от която някой сърба чорбата на Ванчо Михайлов е мухлясала и отдавна изхвърлена на историческото бунище“. Грешка, голяма грешка в преценката. Мисля, че чинията някой я поддържа идеално чиста и винаги пълна с храна, просто като в ресторант на самообслужване … всеки да си вземе каквото иска. Иначе, откъде толкова много разговори за „равноправие на езиците на цялата територия на Македония“, за „федерализация“, за „по-голяма самостоятелност на местната власт“, за „регионално сътрудничество със съседните общини“ и за ред други работи от кои на македонеца му спира мисълта. Всичко това е „михайловизъм“, но карикатурен и безкритично пренесен в днешно време. По времето на Ванчо, Солун е бил наша общтина, в Македония живели80 000 евреи, имало е концентрирано влашко население… значи, ситуацията тогава е била една, сега е съвсем различна. Тема за размисъл – кой е този, който иска да си играе игри на „исторически виртуалности“, та иска да ни наложи невъзможна ситуация. Гарантирам, отговорно твърдя, че това не са малобройните македонски българи и михайловисти… Някой друг, от македонския политически корпус играе тази мръсна игра. Тук Ванчо Михайлов не е виновен за нищо, а албанските политици играят с македонски карти…
Насаденият страх от „михайловизма“, доведе Македония до там, да се забрани единственото българско сдружение в страната „Радко“. Една склерозирала баба и някои нейните сътрудници, всичките забравени и изгубени в нашата „прекрасна“ правосъдна система успяха да издействуват забрана на „Радко“ пред Върховния съд. Петнадесет години трае голготата на привържениците на сдружението да доберат до справедливост и накрая Европейският съд в Страсбург да присъди с 4:1 гласове на съдиите в тяхна полза. Интересни са съдебните актове в Страсбург, които могат да се намерят в интернет… Имено, македонската баба обвинява, между другото и за „фашизма“ на Михайлов и сдружението, което носи неговият псевдоним, но Европейският съд отказва да се впусне в такава разправия за „фашизма“, съгласно актовете на Съвета на Европа.
Европейският съд не разглежда въобще термина „фашизъм“, отхвърля го в каквито и да било връзки и вследствие на това няма връзка с Михайлов и със сдружението „Радко“.
Сдружението все още не е и няма да бъде регистрирано в Македония, поне такива са вижданията на засегнатите… някой тук се опитва да рекетира. Тихомълком се опитва чрез македонските българи да действат в София, да се регистрира „ОМО Илинден-Пирин“, та в Македония да се регистрира тяхното „Радко“. Демек, реципрочно. Тук при нас, някой все още мисли, че в в София политиците са малоумници и храненици от времето на тодорживковия режим и СССР…Такова нещо никога няма да стане, а най-големите противници на тази „реципрочност“ , „малобройните” македонски българи… просто са навикнали да живеят онеправдани…
Що се отнася до езика и писмеността, благодаря на г-н Андов за езика, благодаря за комплимента. Хубаво е да се чуе, дори и да е суета. Все пак, да се изясним… аз много по-добре работя със сръбския език, но това не значи, че се чувствам сърбин. Още по-сериозен е проблемът с моя син, който знае английски по-добре от половината Лондон, ама не се чувствува британец… Езикът е само елемент на нашата съвест, а често и съвест, но никога не е единственият елемент за национална самоопределение.
СИЛАТА НА ПРОПАГАНДАТА И ЖАЖДАТА ЗА СВОБОДА
Стигнахме до най-тежката част за обяснение. Останах учуден, когато забелязах, че думата „татари“ не съм я сложил в кавички. Размислих и стигнах до заключението, че фактически съм направил казано на психиатричен език „мисловна грешка под сугестия“. Именно, аз просто така съм мислел. През целия ми живот са ме учили, че българите се татари, че са някакъв „турано-татарски народ с монголско потекло“, така, че и аз самият се опрях на този мисловен натиск, вероятно съм се изравнил с тях. В тези изминали 100 години българите бяха представяни като татари, монголци, простаци (което кореспондира с гръцкия превод на името) и не зная още какво.. добре, че някой не се е сетил да ги представи като човекоядци… тогава сигурно щях да очаквам при моите посещения на роднините ми в София да видя човек на шиш пред „Шератон“. Това е силата на пропагандата, това е мощта на медиите и насилствената политика, това са сцените, които и днес ги гледаме и слушаме в един по-друг контекст, но пак на „ваши“ и „наши“, на „предатели“ и на „патриоти“.
Македонският народ и българите са били заедно в цялата своя дългогодишна история. Заедно бяхме от Самуил до сега, заедно бяхме и преди това, заедно бяхме и под властта Османлиите. Заедно бяхме във Възраждането и в борбите за освобождаването на Македония. Последните стотина години историята се смили на някои други балкански народи, а забрави българския. Времето, което идва ще отвори нови хоризонти… не искам да отмине, не искам да се забрави… България беше „изгубеният рай“ на македонското мнозинство, само допреди осемдесетина години. По-късно се промени, промени се и нашата съвест и всички ние трябва да се съобразим с това … тук г-н Андов е прав.
Най-накрая нещо актуално. Преди няколко вечери слушах г-н Зоран Заев, лидерът на СДСМ и на опозицията на канал „24 вести“. Говореше за вижданията, политиката и перспективите. Всичко това на мен като обикновен човек, ме държеше в рамките на интересите на всеки македонец за нашата съдба и съдбината на тази държава… на това парче земя, където сме се родили и където, вероятно всичките, така си мисля, искаме да приключим нашия жизнен път. В една част от неговото изказване останах приятно изненадан… никога в моя живот, никога не съм чул нито един македонски или югославски политик, за толкова кратко време от петдесетина минути, толкова често да повтори думите „свобода и демокрация“. За София не искам да приказвам, при тях тези думи бяха употребявани за някои други неща, не за българите.
Това не е само политичка прокламация, това не е само фарс и подигравка… това е истинска жажда за свобода и демокрация, това е нещо, което отдавна не ни достига в тези наши жизнени пространства … и не е важно дали г-н Заев или тази власт, или някой друг ще ни донесе „свобода и демокрация“. Важно е, че жаждата съществува, а ние сме тук, за да я извоюваме, за да я заслужим. Без жажда няма борба, а без борба няма свобода… а тогава, когато всички, буквално всички ще бъдем духовно свободни, със свободни мисли и идеи, само тогава ще се освободим от предразсъдъците за миналото, но и от илюзиите за нашето бъдеще.
Останете в добро здраве и разположение, г-н Андов.

ЗА „ЧИСТИТЕ“ БЪЛГАРИ, ЗА „МРЪСНИТЕ“ МАКЕДОНЦИ-БЪЛГАРИ И ЗА ПОДЛИТЕ ЮГОСЛАВЯНИ

Публикувано на март 2, 2015 | ГЛАС НА БЪЛГАРИТЕ ОТ МАКЕДОНИЯ
Владимир Перев
Повод: Колонката на Стоян Андов „Македонци-българи са извършвали най-мръсни работи за идеята на голяма България“, „Фокус“ бр. 1008,  30 януари 2015 г.
В текста на Стоян Андов, публикуван във „Фокус“ брой 1008, авторът, основавайки се на историческите събития на Балканите и около Македония, в периода на Балканските и Първата световна война, си е позволил определени неточности, което само по себе не е нищо лошо, но си e позволил и някои произволия, които могат да доведат младото поколение до погрешни заключения.
Неговото тълкувание на Сръбско-българския договор от 1912 година за разпределение на сферите на влияние на двете държави, не отразява точно духът на договора, нито фактите за т. нар. демаркационна  линия за разграничаване на така наречената „неутрална зона“. Разширявайки „неутралната зона“ от Албанските планини до десния бряг на р. Струма, той анулира нарушаването на договора от страна на Сърбия и признава сръбската окупация на по-голямата част от Вардарска Македония. За реализирането и спазването на нормите на този важен договор, върховен контрол упражнявал руският император, но в това време той най-вероятно бил зает с разпадането на империята, което скоро щяло да ги отнесе в небитието.

Пълен текст

Назад към съдържанието | Назад към главното меню