Отиване към съдържанието

Главно меню:

МЕСЕЧНО ИЗДАНИЕ - БРОЙ 141 - 2015 г. | MONTHLY PUBLICATION - ISSUE 141 - Year 2015

Манастиръ Свѣти Наумъ

Я тебя родилъ, Я тебя погубилъ (Руска поговорка)

Г.Младеновъ 24.05.2015г.
Почвайки да пиша за това, което стана въ Куманово на 9-10 Май 2015 година, не мога да не се върна назадъ и напиша, няколко реда за онова, което сѫ писали отъ Торонто представителитѣ на МПО! Много се спекулира за протесниятъ митингъ на сърбо-комуниститѣ въвъ Вардарска Македония на 17 май 2015г! Интересното на този протестъ е исказванието на лидера на българскитѣ комунисти Гнъ.С.Станишевъ! Той поздрави протестиращитѣ граждани на Вардарска Македония съ думитѣ “Драги братя и сестри (Българи).! Съ тѣзи две думи Гнъ. Станишевъ се обеви противъ КОМИНТЕРНА и измислената отъ комуниститѣ “македонска“нация“! Сѣга, вече се задава и въпроса? Кой знаеше за това изказване и кой разреши на Гнъ.Станишевъ, да погребе “македонската“ нация и то въ центъра на градъ Скопие! Знаеше го Гъ.Заевъ, знаеше го Гнъ. Първановъ “Инструкциитѣ дойдоха отъ Рускитѣ дипломати въ София и Скопие! За примеръ ще напишемъ и онова което попита моятъ покоенъ чичо Радко презъ Май 1982г. червеното, Колю Вапцаровъ, Кой знае за вашето идване тукъ? Червеното отговори! Тодоръ Живковъ и Александаръ Лиловъ. А моятъ чичо попита! “Какви сѫ интрукциитѣ на рускиятъ посланникъ отъ България? Най-много почна да се спекулира съ изказванието на външниятъ министеръ на Русия Гнъ.С.Лавровъ, че днешната Югославска Редпубилка Македония щяла да  бѫде поделена между Албания и България? Аманъ бѣ деца! За такова разделяне се говори още при ВМРО на Тодоръ Александровъ и моятъ чичо Радко. Какво искатѣ да я оставимъ на албанцитѣ така, както сърбитѣ оставиха Косово на албанцитѣ! Почнаха приказки, че България била за интегритета на днешната Югославска Република Македония! На тѣзи драскачи искъмъ да имъ припомня, че ние българитѣ смѣ били и си смѣ за разделянето на Вардарска Македония между  Албания и България. Едно врѣме (авг.1978г.) ме посетиха българскитѣ дипломати, съ инструкции да не съмъ пуибликувълъ декларацията на външното министерство съ сѫкращение и да не съмъ извадилъ това, че ние нямаме териториални претенции къмъ Македония! Запитъхъ Телаловъ и Червенковъ ... Като нямаме претенции, защо публикувахме декларацията? Като смѣ за интегритета на Македония защо имъ даваме българско гражданство, което имъ се полага?
Знаетѣ ли ,че документа, които бѣ изпратенъ до външното министерство на Канада (1995) въ които документъ, се предлагаше разделянето на Македония между Албания и България бѣ одобренъ отъ представела на българскиятъ парламенетъ Гнъ.Сендовъ?
И сѣга вместо да благодаримъ на Гнъ. Лавровъ, че каза, че Македония е населена съ българи, а ние почнахме да се заяждаме като абдали!
Ще даваме акъли на Руснацитѣ като че ли тѣ не знаятъ, че славянитѣ въ Македония сѫ българи! Ние които минаваме за представители на МПО въ Торонто посетихме и говорихме съ руското дипломатическо представителство преди години!
Лично автора на тѣзи материали, попита дипломатическиятъ представителъ на Русиая, дали Русия ще подкрепи присѫединяването на Вардарска Македония къмъ България?
На този разговоръ присѫстваха и българскитѣ дипломати!
Рускиятъ дипломатъ отговори, че той лично мисли, че Русия ще ни подкрепи ако идеята дойде отъ Македония! Автора попита колко хора сѫ необходими, понеже войнитѣ почвътъ само за кяколко човека!
Албанскитѣ политици говорятъ и пишътъ за Велика Албания и ние българитѣ, чакаме някой да ни каже какво да правимъ.
И последно единъ разговоръ презъ Май 1997година въ една отъ военнитѣ Академии на Америка, подпредседатела на Академията каза гнъ. Младеновъ искъмъ да Ви благодаря за дето спасихтѣ еврейтѣ презъ втората свѣтовна война. Вие не стѣ казали каво ще правитѣ съ Македония? До подпредседателя бѣ и рускиятъ Посланикъ въ Америка. Рускиятъ посланикъ запита автора? На къкъвъ езикъ си говорятъ българскиятъ студентъ и Югославскиятъ генералъ Методия Ваневски? Автора му отговори, Вие сѫздадохтѣ проблема, сигурно знаетѣ и на какъвъ езикъ си говорятъ!
Запитънъ отъ кѫде е? Посланика  побърза да информира автора, че е отъ Украйна и веднага побърза да каже, че и украйницитѣ сѫ руснаци.
За сѣга най-важното е, че Русия изпревари Амарика и се върна на Балканитѣ!

За доклада на Райхард Прибе

19 юни 2015 г. | Владимир Перев
Македонския политически елит от редовете на ВМРО-ДПМНЕ и на албанската ДСИ Али Ахмети остана направо шокирана от доклада ​​за Македония, направени от експертната група на Европейската комисия, ръководена от Райхард Прибе. Доклада ​​е с ясен дипломатически тон, но сега вече с директни обвинения към сегашното правителство. Преди всичко там е посочено, че всички записи, които лидерът на опозицията Зоран Заев представя като бомби, са с отлично качество, са напълно истинити и че те са направени само в институциите на службата за държавна сигурност. Това нещо говори за сериозно нарушение на човешките права, за злоупотребите на институциите на властта в подслушването на гражданите и на редица други злоупотреби. В докладът ​​ясно се говори за близките връзки между служителите на службата за държавна сигурност с правосъдните органи и съдиите в македонските съдилища, което означава и висока степен на корупция и непотизъм. Райнхард Прибе посочва и примера на македонска национална телевизия, за който се казва, че не е истински в обществена услуга, ами организация поставен под ръката на актуалната власт и финансирана, за да служи на тази власт.
Има видимо заемки на държавни и партийни функционери в избирателни измами, корупция, злоупотреба с власт, конфликт на интереси, изнудване, непотизъм, тежки нарушения в публичните поръчки ... както и атмосфера на натиск в съдебната система, подчерта се в доклада на Прибе.
Затова се очаква, днес следобед да има нова среща на четирите лидери на партиите от властта и опозицията, заедно с посланиците на САЩ и Европейският съюз за нататъшна процедура по смяната на властта в страната.
Вече става ясно че Европейският съюз иска да сложи край на владеенето на Никола Груевски в Македония, обаче същевременно това да стане в съгласие с европейските закони, правила и демократически традиции.

За къщата на Татарчеви

16 юни 2015 г. | Владимир Перев
Трябваше да минат повече от шестдесет години някой да се сети за образа и делото на д-р. Христо Татарчев, един от основателите и първият председател на историческото ВМРО. В Македония неговото дело е почти забравено, а родната му и семейна къща бе оръфана, преди десетина години да бъде напълно изоставена и разрушена от местната власт в родния му град Ресен.
Сега държавата Македония взе решение на правителството, с което ще се обнови къщата на известния ресенчанец, а в нея ще има настройка на музейни артефакти и експозиция, която ще обхване три важни периоди от живота на Христо Татарчев, но и от съдбата на Македония. Първият период ще бъде до Илинденското въстание, а вторият ще бъде Илинденския период, където се говори за ролята на Христо Татарчев и неговото семейство във въстанието, а третият ще бъде периода след Илинден, чак до смъртта му през 1952 г. в Торино, Италия. След построяването на паметника на Тодор Александров в Скопие и именуването на улица и мост с неговото име, това е вторият важен проект на правителството на Груевски за откриването на съдбата и живота на знаменитостите от македонската история, предумислено забравени и игнорирани от властите в Югославия и югославската Македония и еднопартийнита комунистическа система.

БЪЛГАРСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ В МАКЕДОНИЯ
Митове, митологии, митологеми...

Текстът е публикуван в македонският вестник Дневник номер 5777 от 30-31 май 2015г. с известни съкращения от редакцията.
На читателите на "Македонска трибуна" го предлагаме изцяло.
От редакцията

Владимир Перев
Българското разузнаване в Македония се споменава рядко. Ако не се броят няколко студии във Факултета по сигурност на Македония през последно време не е проучвано сериозно от политически и социален аспект. Но Бога ми, при тази ситуация дори и това е нещо, даже много.
Българските разузнавачи никога не са били особено помитани в Македония. Хората не са контактували с тях. Онези от старото ВМРО, които имаха влечение към „Майка България” след лошият опит с тях през последните 70 години направо ги презират и избягват по всякакъв възможен начин. От време на време македонските медии провъзгласяват Красимир Каракачанов като някакъв „антимакедонец” и някакъв бивш или настоящ разузнавач. За неговият „антимакедонизъм” ако изобщо има такъв, е предмет на по-специален анализ. Но това не пречи да говорим за разузнаваческото му. За македонските служби това бе смешен епизод от неговото минало, а Бога ми и от настоящето.
Българските служби добре знаят историята. Следят съвременните събития от медиите и разумните в тях правят определени изводи. Знаят че на тази територия винаги са се борели няколко големи служби, а българските само са вършели обслужващата работа на една единствена служба.
Всичко щеше да си е наред и всички, и ние, и те бихме ставали нашите провали, ако неотдавна сайтът „Македонска трибуна – Торонто” не показа едно видео с продължителност от 23 минути. В него участваха двама индивиди. Единият бе евроизбраникът Ангел Джамбазки, който иначе минава за покровител на македонските българи пред европейските институции. Другият Георги Коритаров – журналист и водещ в няколко телевизии, бе персона абсолютно неизвестна за македонската публика, включително и за македонските българи. До своята 18-та минута тяхното интервю пред българската Нова телевизия вървеше нормално. След което Коритаров взе думата и избълва сериозни глупости, като например, че „българските разузнавателни служби са формирали ВМРО – ДПМНЕ” и че „ВМРО – ДПМНЕ” е българска организация”, както и че македонците „никога няма да подпишат договор за добросъседство, защото това не е договор между македонци и българи, ами договор между българи и българи и затова нямало да се подпише”.
Слушайки тези измишльотини, човек очаква да чуе и че СДСМ е била формирана от Българската комунистическа партия БКП. Засега толкова за Коритаров, но не само за него, а и за други като него.
Исторически погледаното българското разузнаване за и в Македония започва с формирането на Екзархията през 1870 г. Множеството македонци в Цариград не искат да се гърчеят и да са фанариоти – патриаршисти и веднага се включват в акцията за формирането на Екзархията, която я чувствали за своя. Затова започват да служат на екзархсите, първа на Иларион Макариополски, после на Антим I и накрая на най-значимият екзарх Йосиф. Тези градинари, колари, коняри и соколари в султанския дворец, цариградските бюрекчии, касапи и представителите от всички останали професии и занаяти, носят безценни информации до Екзархийското седалище. Така екзархсите винаги са имали нужната им информация и безценни козове в преговорите със султана, гръцката патриаршия и руското посолство начело с граф Игнатиев. Информации се подават също отвсякъде, от всички краища на Екзархията, но от Македония ги изпращат само онези които се самоопределят и чувстват като македонски българи. Останалите от населението не са смятали Македония за важна, не са я припознавали и не са възприемали себе си в нея, като нещо различно. Трябва да се помни, че само българите са се занимавали с оперативно разузнаване на терен, а информацията аналитично е обработвана от велемощния екзархийски секретар, прилепчанинът Методий Кусевич, по-късно Старозагорски митрополит.
През 1878 година се създава васалното Княжество България, а Македония остава под турска власт. Като васална страна България няма право на дипломатически представителства на турска територия, но разузнавателната работа се извършва от т.н. „търговски агенти”. Те най-вече се изявяват като резиденти на българската агентура. Търговските агенти са установени в Скопие, Битоля и Солун, а при възможност и активно пътуват из тези вилаети. Техните писмени донесения са ясни и конкретни за всяка тема по която пишат. Отделен въпрос е, как са били тълкувани и възприемани от тези до които са били изпратени и които са ги чели. Ако съдим от историческите резултати, започваме да разбираме вицовете за интелигентността на разузнавачите.

Пълен текст

Клубът на приятелите българи и евреи съобщава с дълбока скръб, че на 26 май в Израел почина големият приятел на България Сами Рафаел.

Сами Рафаел е български евреин. Неговият баща Леон Рафаел е деец и спомоществовател на ВМРО. След септември 1944г. Сами Рафаел, макар и непълнолетен, се записва като доброволец в българските парашутни части и участва във войната срещу нацистка Германия. През 1947г. се заселва в Израел и става основател на десантните части на младата държава. За проявената от него храброст при спасяването във въздуха на израелски летец, чийто парашут се закача за опашката на летящ самолет, през 1950г. Сами Рафаел е награден лично от първия израелски премиер Давид Бен Гурион и става първия в историята носител на ордена за храброст на израелската държава. В края на 90-те години на ХХ век Сами Рафаел възстановява българското си гражданство. Дълги години работи по издирването на документи с цел обявяването на Владо Куртев, един от членовете на ЦК на ВМРО заедно с Иван Михайлов, за праведник поради неговите заслуги за спасяването на българските евреи. В България и Израел активно е популяризирал неидеологизираната истина за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и най-вече за решаващата роля на цар Борис III.
Сами Рафаел два пъти е награждаван и с български военни отличия. Награден е и с почетната грамота на Клуба на приятелите българи и евреи. Сами винаги пламенно е защитавал истината за българите в Македония, изнасял е и лекция в Скопие по този въпрос. През последните няколко години Сами Рафаел успя да разкаже пред камера спомените си и неподправената истина за Спасението.
Спи спокойно, приятелю. Твоето име приживе бе легенда в Израел и България. Ти винаги ще бъдеш в нашите сърца.

Македонският възел

България ще подкрепи Македония за ЕС и НАТО

Кой разиграва картата на Балканите

Станишев не трябваше да ходи в Македония

Русия и Сърбия пазят Груевски

Какво ще бъде бъдещето на Македония

Антибългаризмът на Скопие – път за никъде, а Русия да стои далеч от Балканите

17/05/15 | Александър Йорданов
Македонизмът е антибългаризъм в постоянно действие. Причината Република Македония да закъса толкова много като държава, да изостане по пътя към Европейския съюз и да бъде изправена отново пред сериозен вътрешен конфликт, е само една – обърна гръб на България, обърна гръб на истината за себе си и започна да търси идентичност и път там, където те не съществуват. Няма път за Македония в елинската античност. Няма път за Македония и в коминтерновската идентичност. Без перспектива е и югославската политическа мантра. Македония е в трудна ситуация и тя сама си я е създала. И няма как да е по-друг начин, след като в периода на националното възраждане през 19 век всички просветени дейци родом от територията на днешна Република Македония са се самоопределяли като българи или македонски българи. Те са знаели, че един баща не може да направи два народа. Македонизмът се опита да опровергае именно нашите възрожденци. А това е невъзможно. Защото съществуват архивите, писмата, книгите,надписите в църкви и манастири. Колкото и да ги унищожават, те съществуват. Друг е въпросът, че днешните граждани на Македония си искат своята Македония, не искат тя да е нито българска, нито сръбска, нито албанска.
И тук именно е ядката на проблема. Македония ще бъде на македонците само когато те постигнат съгласие със своите възрожденци. И осъзнаят себе си като част от народа български. Това ще бъде дълъг процес, но той ще се развие много по-бързо, ако Република Македония ускори своя път към Европейскиясъюз и към НАТО. Защото членството в НАТО ще внесе сигурност, а европейската интеграция задължава страните да нямат проблеми помежду си. Така и въпросът за „бащинството” на българи и македонци ще получи отговор.
През последните години обаче правителството на Никола Груевски продължи коминтерновската политика на кражба и спекулация с общата ни история. А е обща тази история, защото сме общ народ. Крадат се исторически личности, преиначават се техните дела, измисли се дори теория за „двудомни” писатели, според която всеки български писател родом от Егейския, Вардарския или Пиринския край се приема за „македонски”. И ако Вапцаров и Смирненски са отдавна „откраднати”, то в момента се краде дори Атанас Далчев, само защото е родом от Солун,а родителите му са от Кукуш и Прилеп. И ако ние сме безразлични към това преиначаване и кражба на история, събития, личности, ще дойде ден, в който самите ние ще трябва да обясняваме на света кои сме и какви сме.
Известно е, че македонизмът се ползва с официалната подкрепа на руската държава. Защото той е оръжие на разделението, защото сам по себе си е антиевропейски. А Русия винаги е следвала една политика – политика на разделението, на конфронтацията между и сред народите. Така след Втората световна война тя отдели огромна част от германския народ и му монтира отделна държава. Плановете й най-често се подкрепят и реализират на Балканите от Сърбия – също един от главните фактори за дестабилизация на региона.
Разветите македонски и албански знамена на протестния митинг в Скопие днес показват, че не е вярна тезата за македонско и албанско противопоставяне. Гажданите искат да бъдат заедно и да живеят в държава, която върви по пътя на България – европейския път. Друго обаче замислят и в Москва, и в Белград. Затова и не трябва да допуснем сценарий подобен на този, който Русия реализира в Украйна. И трябва ясно да заявим - Русия да стои далеч от Балканите. Тук тя няма работа. Стига ни, че подкрепя и до днес македонизма. А това е и доказателството, че е наш открит неприятел.

The macedonian question.

Gosho Mladenoff LLB
Up until the turn of the 19th century there was no macedonian question, in fact there were no Macedonians, just Bulgarians in turkish territories and Bulgarians in liberated Bulgaria. It wasn't until Bulgaria was on the losing side of the wars to partition conquered turkish territories that the word Macedonian came into play. For over 80 years Bulgarians in the serbian occupied province of Macedonia were given a choice: call themselves Macedonians or call themselves Bulgarians and face extermination or prison. Furthermore all the demographic documents were destroyed by the serbs to hide the fact that there were bulgarians in macedonia Not surprisingly, and for political reasons, the serbians were able to say that there are no bulgarians in macedonia.
Shortly after the collapse of yugoslavia, Bulgaria embassy officials were giving bulgarian passports, recognized by the europian union, to any macedonian who said they were bulgarian., the bulgarian embassy officials set a very low threshold of proof as there were no documents left. Over 100,000 bulgarian passports have been issued to Macedonians to date, with an additional 1/4 million on the waiting list. Not bad for a province, turned country with officially no bulgarians in it. This is still the official position of the “macedonian” government: there are no Bulgarians in Macedonia.

Назад към съдържанието | Назад към главното меню