Отиване към съдържанието

Главно меню:

МЕСЕЧНО ИЗДАНИЕ - БРОЙ 147 - 2015 г. | MONTHLY PUBLICATION - ISSUE 147 - Year 2015

Снимка отъ Римъ

Г.Младеновъ 11/30/2015
Само преди няколко дни, 13/11/2015 войнитѣ отъ миналото познати, като колониални войни, се върнаха вѣче въ Франция! Президента на Франция каза, че Франция е въвъ война, но не призна, че Франция е въвъ война съсъ себеси! Терориститѣ, който избиха повече отъ сто човека, бяха родени въ Франция и Белгия и образовани на френски езикъ. Всички телевизионни станции и радио централи, за дни говореха за убийствата въ Паришъ, но никой не зададе въпроса, какво накара тѣзи терористи да избивътъ невиннитѣ граждани на Франция? Веднага почнаха да бопмбадирътъ Сирия, сякъшъ Сирия е виновна за убийствата по Паришъ, Франция? Европейскиятъ проблемъ го направиха сирийски, така както избиванията въ Ню Юркъ отъ сеп.2001 година станаха афганистански проблемъ! Премалчава се истината за някаква си неразбираема геополитика!
Това което неможемъ да разберемъ е, че всички писаха за сѫбитията въ Паришъ, но никой не зададе въпроса, до кога ще се премълчавътъ проблмитѣ, които Европа има и ще има съ онези Мюсюлмани, който не искътъ да бѫдътъ интегрирани въ Европа, кѫдето сѫ отишли да си искарвътъ насѫщниятъ хлябъ!
Днешната сръбска република Македония, не остана чужда на онова което стана въ Паришъ Франция! Вместо да се вгледътъ въ онова, което става въвъ Вардарска Македония сръбскитѣ даскълчета почнаха да се гаврятъ съ Тодоръ Александровъ и Александъръ Протогеровъ, че сѫ се били на страната на България презъ първата свѣтовна война (сръбскиятъ вестникъ Нова Македония съ дата 24-25 ноем. 2015г).
Ние си задаваме въпроса, докога България ще се прави на абдалъ и не отговаря на провокацийтѣ на сърбо-македонцитѣ? Българскитѣ интелектуалци, сѫ много загрижени, че следъ като България безусловно ще пусне Сърбитѣ въ Европа, нямали,сърбитѣ, гърцитѣ и сърбо-македонцитѣ да направятъ европейски сѫюзъ срещу насъ българитѣ въ България и Македония? За сѣга този е най-голямиятъ проблемъ които ни вълнува! Кой е кметъ и колко пари ще открадне отъ европейскитѣ фондове ще го премълчимъ, предъ голямата опасность която ни очаква?

Иванъ Марковъ на 80 години!

Г.Младеновъ 12/3/2015
Тѣзи дни въ градъ Неврокопъ, сѣга Гоце Делчевъ ще се прави нихтебаръ, на библиотекаря въ града. Иванъ, който бѣ най-дългото врѣме библиотекаръ на града, остави прекрасни спомени на населението, което бѣ натискано да се декларирътъ на “македонци“ и после сърби (дек.1946г). ИВАНЪ НЕ ПРЕСТАНА ДА СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТЪ СѪДБАТА НА СВОЙТѢ БРАТОВЧЕДИ!
Презъ едно отъ пѫтуванията на редакцията, която посети Неврокопъ Иванъ ни запозна съ нещо което се премълчава въ България! А това е, какво стана съ неговитѣ и Младенови братовчеди?
Иванъ побърза да ни разкаже, какво е казалъ чичо му, когато го е запитълъ, защо братовчедитѣ на Иванъ не говорятъ български? Ако говореха български, сѣга нямаше да сѫ живи? Му отговорилъ чичо му на Иванъ Марковъ!
Тукъ ще отворимъ скоба и разкажемъ, нещо на нашиятъ читателъ съ онова, което ни се случи когато говорехме съ помощника на Петъръ Младеновъ (външенъ министъръ на България). Репресиръниятъ синъ на БКП се казваше Поповъ, а разговора се водеше въ присѫствието на репресиранитѣ синове на БКП Йорданъ и Колчо отъ село Банско! Верниятъ синъ на БКП ни разказа, че навсякѫде изъ Егейска Македония се говорело на български! Казахме му, че той е лъжецъ, понеже такова нещо не смѣ чели по страницитѣ на Работническо Дяло! Като видятъ македонски българинъ, вернитѣ синове на БКП почватъ да будалкътъ слушателя за да плати вчеричката! Ще се спремъ на онова което ни каза Иванъ Марковъ, когато говорихме за Югославскитѣ четници на Гео Пирински въ градъ Дитроитъ САЩ? Нито единъ отъ тѣзи югославски комити на Гео Пирински, не се върна къмъ свойтѣ български корени!

Другото ще го оставимъ на българскитѣ историци да го доръзкажътъ!

Мед и масло за Турция?

Турция получи щедри обещания от Брюксел. Под едно условие: да спира бежанците. Защо сделката изглежда несигурна и безпринципна? И какво послание изпрати Меркел на новите членки на ЕС малко преди този план да бъде приет?
Още тази седмица Турция и държавите от ЕС ще продължат обсъждането на плана за действие, приет в неделя в Брюксел. А по-идната седмица предстои нова среща на високо равнище.
Турция трябва да ограничи потока от бежанци към Европа, а в отплата ще получи визови облекчения и ускорена перспектива за членство в ЕС - така звучи планът за действие, изготвен на срещата между ЕС и Турция, провела се в Брюксел. И двете страни обявиха резултатите за голям успех, но в Европа се чуват и доста скептични коментари. Дали Евросъюзът наистина е "паднал на колене" пред Анкара заради бежанците? Дали Брюксел наистина "поднася еврочленството на златен поднос" и предлага на Турция "мед и масло", както пишат турските коментатори?
В досегашния си вид този план за действие е по-скоро уравнение с много неизвестни. Брюксел наистина обещава на турците безвизов режим от октомври 2016, както и три милиарда евро за бежанците, отваряне на нови глави в предсъединителните преговори и съживяване на енергийното сътрудничество. Но тези обещания са под условие: Турция да спре бежанците. От своя страна и самата Турция поставя своето обещание за бежанците под насрещното условие: Брюксел да докаже на дело, че има сериозни намерения за евроинтеграцията на Турция. Казано накратко: двете страни взаимно се държат в шах.

Дали това е само прагматизъм?

Тази игра не е много красива и дори изглежда отчасти безпринципна. Ангела Меркел като негласен лидер на ЕС изведнъж се отказа от дългогодишните си възражения срещу приемането на Турция, а заедно с останалите лидери съответно омаловажи ключовия досега въпрос за правовата държава и свободата на словото в мюсюлманската страна. Дали това е само прагматизъм в една трудна ситуация или пък граничи с паниката? И не е ли лицемерие, питат се тукашните коментатори, докато ЕНП (в която членуват християндемократите на Меркел!) отново се обяви против членството на Турция.
Големите отстъпки, обещавани от ЕС, са добре дошли за турските лидери Ердоган и Давутоглу. Те ги използват, за да увеличават и без това прекомерното си политическо могъщество в Турция, чиито граждани гледат на Европа като на Обетована земя, където вече живеят милиони техни роднини и приятели. Макар че, в интерес на истината, нагласите в Турция към евентуалното еврочленство са противоречиви. Турците масово свързват Европа с благоденствие, но през последните години поизгубиха надежда. Днес по-малко от 50 процента се изказват за влизане в ЕС. Бизнесът в Турция пък мощно подкрепя присъединяването, а управляващата Партия на справедливостта и развитието е раздвоена между тези две позиции.
В крайна сметка обаче е важно друго: според мнозинството европейски наблюдатели, независимо от сегашните реверанси на Брюксел към Анкара, Турция все още е твърде далеч от еврочленството. В същото време самият Евросъюз преживява най-тежката криза в досегашната си история. Преди началото на срещата с Турция в Брюксел германската канцлерка събра осем еврочленки на предварително съвещание за бежанците. Някои коментатори побързаха да обявят, че ЕС се връща към идеята за ядро и периферия, а други направо прогнозираха предстоящото му разпадане. Последната прогноза е силно преувеличена, но опасността е реална. И явно тъкмо тази опасност накара Меркел да събере първо държавите-съмишленички в кризата с бежанците. След като най-вече еврочленките от Средна и Източна Европа не искат нито бежанци, нито квоти за тяхното разпределение, Германия логично предпочете да обсъди без тях възможностите.

Важно послание към новите в ЕС

Така Ангела Меркел им изпрати обаче и ясно съобщение, което можем да си преведем по следния начин: ако продължавате да цепите Евросъюза, утре Брюксел може да ви спре парите, т.е. еврофондовете, които са изключително важни за средно- и източноевропейците. Тъкмо те получават от ЕС много повече пари, отколкото внасят. Но и по тази тема е трудно да се каже кой е по-прав и кой ще надделее. Защото в отговор на неизречената заплаха за парите, средно- и източноевропейците пък казват: Меркел отвори границите, сега тя да се оправя някак, но без нас. Какво ще излезе накрая – това май никой не може да прогнозира.
Сигурно е обаче едно: на бежанците и мигрантите им предстоят трудна зима и негостоприемни времена.

Вече е официално: Германия тръгва срещу ИД

Това решение е от съществено значение: германското правителство одобри антитерористична акция на Бундесвера срещу екстремистите от "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.
Бундесверът ще се включи в битката срещу терористичните милиции на "Ислямска държава" (ИД) в Сирия и околните морски пространства със свои средства за контрол на морското и въздушно пространство, разузнаване и придружаващ патрул от военноморски кораби. Това е предвидено в текста за мандата на мисията, който германското правителство одобри тази сутрин. Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер апелира "всички сили" да бъдат мобилизирани за борба срещу ИД, в това число и сирийските правителствени войски.
Това е една от най-трудните чуждестранни мисии в историята на Бундесвера. За нея са предвидени до 1200 военнослужещи. 16-те страници, одобрени от кабинета, ще бъдат представени в сряда (2.12.) пред Бундестага. Очаква се гласуването в парламента да се проведе в петък (4.12.).

По-важните точки от документа

Задачи: Разузнаване (със самолети "Торнадо" и сателити), зареждане на бойни самолети на чужди държави във въздуха (със специални самолети-цистерни), защита на един френски самолетоносач (с помощта на фрегата), както и изпращане на кадри за щабовете на главните квартири.
Военнослужещи: Предвидената горна граница е 1200. Не е ясно обаче доколко този брой ще бъде изчерпан.
Място на операцията: Регионите, в които действа ИД на територията на Сирия и Ирак, както и в източната част на Средиземно море, в Червено море, Персийския залив и прилежащите акватории.
Времетраене: Мисията на първо време ще е ограничена до 31 декември 2016. Ако правителството иска да удължи операцията, ще трябва да търси одобрението на Бундестага.
Разходи: През първата година от мисията правителството предвижда 134 милиона евро. Сумата е значително по-ниска от тази, която беше предвидена за най-опасната фаза в мисията на Бундесвера в Афганистан. За нея бяха определени над 1 милиард евро.
Правна основа: За такава служат записаното в Хартата на ООН право на колективна самоотбрана, резолюции на Съвета за сигурност на ООН, в които се апелира за действия срещу ИД, и –не на последно място - скорошната молба на френското правителство за подкрепа въз основа на Договора на ЕС. В документа се посочва също така правото на европейските държави да окажат подкрепа на партньора си Франция, обещана му по силата на член 42, параграф 7-ми от Договора на ЕС. Този член гласи, че държавите от ЕС са длъжни да си оказват помощ и подкрепа в случай на въоръжено нападение. За мисията срещу ИД обаче няма класически мандат на ООН, за какъвто настояват някои политически среди в Берлин.
"Битката може да продължи дълго"
Председателят на Германския съюз на военнослужещите Андре Вюстнер очаква продължителна битка срещу терористите от ИД. "Предполагам, че ако тази борба се води сериозно, тя ще продължи най-малко 10 години", заяви той по германската телевизия, аргументирайки с това, че ИД действа не само в Сирия и Ирак, но и в цяла Северна Африка – чак до Мали. Освен това въздушните удари, според него, няма да съкрушат терористите. "Ако искаме да унищожим ИД, ще трябва да предприемем широкомащабна акция срещу тях, и то не само с военни средства."
От опозицията се чуха и критики срещу приетия от правителството документ. Зелените смятат например, че "една от най-големите и най-опасни мисии на Бундесвера" няма ясно формулирана цел. Лидерът на Левицата Бернд Риксингер пък заяви, че ИД не може да бъде победена само с бомби.
В германските политически среди се води и разгорещена дискусия около въпроса, доколко е редно да се влиза в сътрудничество със сирийския диктатор Асад. "Правителството на Асад сега получава възможност да покаже дали наистина е готово за борба срещу терористите на ИД, или отново смята да напада собственото си население с бомби и химически оръжия", заяви външният министър Щайнмайер.
Министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви следното: "Няма да има сътрудничество с войски под командването на Асад. Някой ден диктаторът в Дамаск ще трябва да отговаря за касетъчните бомби и отровния газ, използвани по негово нареждане срещу собственото му население."

Назад към съдържанието | Назад към главното меню