Отиване към съдържанието

Главно меню:

МЕСЕЧНО ИЗДАНИЕ - БРОЙ 158 - 2016 г. | MONTHLY PUBLICATION - ISSUE 158 - Year 2016
ВЕСТНИКЪ НА БЪЛГАРСКОТО ЕЖЕДНЕВИЕ ВЪВЪ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ

Георги Младеновъ 30.10.2016г.
Този брой на Македонска Трибуна ще го посветимъ, на нашитѣ български възрожденци, които на 23 Окт. 1893 година сложиха началото на БМОРК. Въ устава на тази българска организация пише, че само българи могътъ да членувътъ и то тѣзи българи, които се черкувътъ въ черквитѣ на Българската Екзархия! Ежедневно тази информации се фалшифицира отъ сръбскитѣ Удбаши, въ поробена отъ сърбитѣ Вардарска Македония! Неотдавна, въ градъ Скопие, всички сръбски функционери декларираха българскитѣ синове на Македония, безъ синоветѣ на Одринска Тракия за “македонци“! Какво сръбско безобразия, да деклариръшъ българското минало въ Македония за сърбо-македонско!
Днесь преди да почна да пиша, чета въ сръбскиятъ вестникъ Dnevnik. 26.10.2016/, че гърцитѣ и българитѣ фалшифицирали “македонската“ история на сърбина Стоянъ Новакович. Ние се питаме на високъ гласъ, дали някой отъ сръбскитѣ драскачи е челъ устава на организацията, съ която тѣ толкова много спекулирътъ?
Не може да не споменемъ и онова което е написълъ сина на българина, Илия Милчинъ по страницитѣ на сръбскиятъ вестникъ Plusinfo.mk 26/10/2016/. Фамозниятъ реформаторъ, Владимиъ Милчинъ на бивша Югославия, има смелостта да обвинява лидера на ВМРО гнъ. Иванъ Михайловъ, че е писалъ, че презъ 1941 година било рано да обяви Свободна и Независима Македония, а презъ Сеп.1944г. било много късно? За кого Иванъ Михайловъ трябваше да прави и едното или другото. Първото трябваше да го прави за сърбитѣ и гърцитѣ, а второто за германцтѣ! За кого Иванъ Михайловъ, трябваше да прави гражданска война въ България?
Отговора на тези въпроси, ще оставя да ги напише сина на българина Илия Милчинъ отъ Прилепъ! Ше трябва да напише и няколко реда за Братята Чкатрови, за Данаилъ Крапчевъ, за Димитъръ Талевъ и останалитѣ българи отъ Прилепъ! Може да драсне и няколко реда за книгата въ Прилепа Града отъ Х.Брацизoвъ!
На скоро ще има избори въ България за президентъ! Всички бивши и сегашни комунисти се надпреварвътъ, кой да бѫде президентъ на осиромашената ни родина, за да може да доткраде, онова което е неоткрадено!
Въвъ Вардарска Македония, сѫщо така ще има избори, за да се види, кой може да даде повече животъ на сърбо-македонизма тамъ!
Нашъ дългъ е да сѫобщимъ на нашиятъ читателъ, че идеята за отделна държава на българитѣ отъ Македония е погреба Любчо Георгиевсски, когато говореше въ Торонто и каза да забравимъ миналото (Сеп.1999г.). Няма да забравя думитѣ на Професоръ Велевъ, които каза на аватора, ние смѣ съ Васъ гнъ. Младеновъ, Любчо хвърли въ кошчето за боклукъ, счупената плоча Свободна и Независима Македония!
Днесь когато пиша тези няколко реда за нашето българско въвъ Вардарска Македония, виждъмъ че българскитѣ политици, много се вглеждътъ въ картата на Санъ Сзтефанска България!

България и ВОСР
Чърчил и България

Символичность или сръбска диктовка?

Г.М. 23/11/2016
Завършиха маневритѣ на Георге Ивановъ въ България и никой не написа два реда за онова, което каза този сръбски агентъ отъ Македония? Понеже въ България няма журнелисти, ще го напишеме ние, за да не ги изгонмятъ отъ работа, онези които управлявътъ България!
Президента на Югославска република каза, че България трябвало да признае “македонското“ общество, преди да се подпише договора за добро сѫседство! Каква сръбска наглость, да имало символичность въ договора, които тѣ приготвели вече! Интересното е, че Георге Ивановъ говори безъ превотчикъ и се мъчи, да говори на някъкъвъси другъ езикъ!nТой каза, че следъ изборитѣ въ Македония, тѣ щяли да бѫдътъ готови съ новиятъ тексть, на договора за добро сѫсетство!
България няма да подписва условенъ договоръ, продиктуванъ отъ Бѣлградъ.

Посещението на Иванов на България

Владимир Перев | 23.11.2016
Македонските медии внимателно отбелязаха двудневното посещение на македонския президентГеорге Иванов в София, както и срещите с българския президент Росен Плевнелиев и новоизбрният президент Румен Радев. С положителни тонове се говори за македонско-българското приятелство и добри търговски отношения на двете страни. Решено бе, че въпреки лошата инфраструктура висока е обмената на продукти между двете съседки, което е тълкувано като израз на приятелство и добросъседство.
Въпреки това, остава усещането за испразноста и ненужноста на това посещение. Истина македонският президента получи титлата "Доктор хонорис кауза", но за неизвестни заслуги, като на научен, така и на политически план. Вече скандалния договор за добросъседство още не е подписан, уж става дума за малки проблеми с думите, но всичко си остава на следващото правителство. Остнува и някой да тълкува и значението на думата "симетрия", на която толкова много настоява македонският президента. Добре е, че се констатират лоши връзки в инфраструктурата, но никой не видя макар и малко усилия за подобряване на положението.
Ще трябва да се изчака края на македонските и българските парламентарни избори, за да може да се преценят последиците от срещата на македонския и българския президент.

Предизборна кампания в Р Македония

Владимир Перев | 22.11.2016
Шест коалиции и пет партии, общо единадесет политически субекти откриха кампанията от отдавна отлаганите предсрочни парламентарни избори в Македония, наложени от международната общност и потвърдени с вече историческото споразумение от Пръжино.
ВМРО-ДПМНЕ с коалиционни партньори започна кампанията в Охрид, където традиционно е мястото за техните прокламация, а опозиционния блок, воден от македонските социалдемократи започна от Прилеп, град, който се смята за носител на опозиционния съпротива. Албанската съюз за интеграция, кампанията отвори в Скопие.
Само обвинения към противниците и нереалистични обещания, слушани в последните 25 години, може да се чуят от трибуните на всички партии. Общи бяха само призивите за мирни и коректни избори, всичко останало бе обиди към противниците и обещания на които никой не вярва. Най куриозно бе, когато един от лидерите на албанската Демократически съюз за интеграция, Артан Груби, излезе на сцената с виковете УЧК, УЧК, припомняйки ги пристаните на военните действия в Македония през 2001 година. Неочаквано, никой, буквално никой в залата в Скопие не прие това, настана тишина, за този път, за да се разбере, че повечето от албанците не искат да си напомнят времето, когато някой искаше да го наложи като "героично" или като време на борба за албанските права.
Двадесет дни ще продължи кампанията, крайният резултат от изборите е неизвестен, но остава впечатлението, че независимо от резултатите, времето, обозначено като "ерата" на Груевски безвъзвратно си отива ...

Кой е новоизбраният президент на България - Румен Радев
Радев и Плевнелиев - с договорка за служебния кабинет

Падането на режима на Бранко Цървенковски и ролята на МПО

Македония е напълно неподготвена за разпадането на титовата Югославия и предполагаемата промяна на системата, всъщност властта е продължение на старите болшевички и недемократични структури. Още от първия ден става ясно, че правителството на Клюсев, а след това и правителството на Бранко Цървенковски не могат да се отделят от старата югославска номенклатура от Белград, в характера на Слободан Милошевич, а въплътена в Скопие чрез позициите на президента Киро Глигоров и премиера Бранко Цървенковски. Американската общественост и особено македонската патриотическа организация /МПО/, ръководена тогава от Иван Лебамоф със загриженост следваще нататъшното нарушаване на правата на малцинствените общности в страната и предприемането сериозни репресивни мерки срещу всички онези, които са се определяи като македонски българи или михайловисти. На заседанията на ЦК на МПО се вдига глас срещу репресиите в Македония, а най гласовития между тях е фармацевт Георги Младенов от МПО в Торонто - Канада. Заради мир в къщата и за поддържането на някакви връзки с отдавна изгубената родина, МПО направи заключение за действие в Македония. Това беше координирано и с определени структури на властта във Вашингтон, отговарящи за Югоизточна Европа.

Пълен текст

За срещата Иванов - Николич в Белград

28 октомври 2016 г. | Владимир Перев
Македонският президент Георге Иванов отиде на официална визита на сръбския президент Томислав Николич в Белград, за да се възползва от един бизаран момент от югославската история - 70 години от сръбската колонизацията на Войводина през 1946 година. Да набележим, че след Втората световна война, германското и част от унгарското население е прогонено от там, от югославските комунисти, а заселването на македонско население на техните имоти е само част от националистичния инженеринг практикуван от сталинистките структури в целия източен лагер. Посещението мина в тона на бизарноста и трагичността на момента, и ако изключим елементите на комичност, посланието бе ясно, че е антиеврейски акт, без дълбоко да навлизаме в обяснение на това.
От друга страна да възхваляваш разселването на част от собствения си народ на чужда територия, а с цел да набележим, сръбска колонизация на Войводина е тргично. Но комично е и малоумно да убеждаваш собствения си народ, че народите на Балканите ще се приближат чрез изграждането на канал Дунав-Морава-Вардар, и че това прекрасно дело ще бъде построено с помощи на Китай, а цяла Европа ще седи и ще гледа безучастно на големините успехи на "малките, но големи народи". Гражданите в Скопие вече се смеят и се подиграват - как ще се плува по Вардара, който и сега вече е обградени с средновековни кораби и паноранмо виенско колело.
Идеята за свободен канал от Белград до Солун, като мечта на сръбските националисти е стара повече от сто години, но нормалните хора твърдят, че става дума за безумна идея, нещо като неестествено блудство на балканските политици срещу българските етнически и културни традиции в Македония.
Президента Иванов поне имаше сили да отложи отговора на сръбските изисквания, Македония да гласува срещу приемането на Косово в ЮНЕСКО, нещо, за което македонската политика ще решава след изборите на 11 декември. Въпреки това, най-важната новина е, че с голяма скорост ще се решава въпроса за македонско сръбското споразумение за взаимното опазване на културно историческото наследство на територията на двете страни. Това което македонската страна с години не иска да реши в отношенията с България, с Сърбия ще бъде решен незабавно и без проблеми ... винаги е така, Македония почти няма никакви паметници в Сърбия, а Сръбската власт иска да канонизира окупацията на Македония и да покаже това като акт на освобождаване на народа в Македония.

Усилията за запазване идентичността на българите в Македония се увенчаха с нов успех!

Дружество ОРФЕЙ, Мюнхен
Въпреки 16-годишните забрани, провокации и брутални анти-български прояви срещу защитниците на българската кауза в Македония, справедливостта най-после възтържествува! Съгласно постановлението на Европейският съд за Човешки Права в Страсбург, македонските власти (с Решение на Централния Регистър в Скопие N-30120140031889/ 06.10.2016.) признаха правото на легитимност на Асоциация “РАДКО”
Делото на Владимир Панков и неговите съмишленици е достойно за уважение и подкрепа от всички които милеят за правото на самоопределение,, независимо от страните, които обитават. Въпреки неимоверните препятствия, пред които бе изправена тази про-българска организация, тя премина през тях с много усилия и воля, като даде нова надежда за запазване на българското самосъзнание и език в Македония. Това е поредното доказателство, че когато духът у човека е окрилен от правдивостта на каузата, за която се бори, то никакви пречки не са в състояние да спънат постигането на целите му.
Скъпи приятели от Бавария, нека всички да поздравим събратята ни от Охрид и да се присъединим към силата на духа им, с която не спират да подържат високо знамето на българското самосъзнание в Македония, въпреки неизброимите страдания, препятствия и заплахи, на които те са били подлагани досега. Ние много се надяваме, че човешките и гражданските права на българите в Македония ще бъдат гарантирани и окончателно защитени.

Гоце Делчев в Белград

24 октомври 2016 г. | Владимир Перев
Белград и официалната сръбски политика към Македония и македонизма, като система за заслепяване на народа в Македония, дадоха поредният, вероятно и окончателен удар върху македоно сръбския отношения, но и върху вулгарният македонизъм който се появи точно от поддръжката на белградските политици и националисти преди повече от сто години.
Именно народните представители в парламента на град Белград решиха да променят името на една от улиците в града, която бе номинирана като Гоце Делчев и да дадат друго, ново име, подобно на сегашната политическа ситуация на Балканите. Мотивите на Белград за промяна на името на улицата Гоце Делчев бяха толкова точни, толкова и ужасяващи за Скопие. Белград открито каза, че Делчев е български революционер и терорист, подкрепен от царския дворец и висш функционер на ВМРО, който по-късно е станала организация, който се бори срещу сръбската окупация на Македония.
Това е края на илюзиите за действително добрите македонско сръбските отношения, и за илюзиите за някакво югославско братство и единство като символ на Титовата диктатура.
В Скопие цари абсолютно мълчание по този въпрос. Академичните среди и проправителствените медии мълчат за това. Някои от опозиционните медии откриха този въпрос, но остава впечатлението, че точно в най-голямата опозиционна партия СДСМ няма настроение за регулиране на македонско сръбския актуални връзки. Тежестта на комунистическото минало е голям и тежък, а разположението за открит разговор за македонската идентичност не показва нито една от големите македонски партии. Въпросът е, колко време гражданите ще бъдат в виртуалните пространства на идентичността и собственото бъдеще.

Монолог за "РАДКО"

22 октомври 2016 г. | Владимир Перев
Едва ли някой в Македония и България помни събитията около регистрацията и представянето на първото сдружение на македонските българи и името му с тогава, а и сега, провокативното име Радко, псевдоним на последния истински лидер на ВМРО Иван Михайлов.
Преди шестнадесет години, сега вече далечната 2000 г., в елитния скопски хотел "Холидей Инн" е проведено честването по повод създаването на гражданското сдружение, което требваше да оцелее и да възстанови политическите, образователните и човешките права на македонските българи, затрити след окупацията на Македония от страна на Сръбската власт през 1918 година. Представянето завърши със скандал, когато някакви хулигани, вдъхновени и поддържани от тогавашната власт в страната, представена от Любчо Георгиевски и Доста Димовска, хвърлиха димки, а присатните гости сред които бе и българският посланик и депутати от българския парламент, напуснаха залата. Малко време след това, тогавашната власт, т.е. македонския Конституционен съд забрани асоциацията.
И когато всички си помислиха, че това е краят на историята за правата на македонските българи, един човек, председателя на асоциацията Владимир Панков от Охрид, започна истинска борба за историческите права на македонските българи. Направи жалба до съда за човешки права в Страсбург и цели шестнадесет години, той сам, като савремен Давид в неравната борба срещу Голиат, въплътени в македонските институции, водеше неравноправната борба. Накрая, съдът в Страсбург се произнесе в полза на хората в неравностойно положение, потвърди документите за основаване на сдружението РАДКО и им възложи на македонските власти тяхната регистрация.
От сега нататък сдружението РАДКО ще работи свободно и ще изпълнява своята социална и хуманна мисия. Има собствена интернет страница, редовно сътрудничи и с интернет страницата на Македонска трибуна от Торонто, Канада, а поддържа и връзки с множество български организации по света. От сега нататък, на Радко, но и на съвестта на българите по света и изобщо на България, остава борбата за правата на македонските българи.

Мистичното Православие - II част
Мистичното Православие - I част
Назад към съдържанието | Назад към главното меню