Отиване към съдържанието

Главно меню:

МЕСЕЧНО ИЗДАНИЕ - БРОЙ 163 - 2017 г. | MONTHLY PUBLICATION - ISSUE 163 - Year 2017
ВЕСТНИКЪ НА БЪЛГАРСКОТО ЕЖЕДНЕВИЕ ВЪВЪ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ

Българска военна колона въ походъ къмъ Македония

Насилие в парламента

Владимир Перев | 28 април 2017 г.
Дълбоката политическа криза в Македония достигна върха с избора на нов председател на парламента. Това стана на продължението на заседанието на парламента, когато председателят на миналата власт Трайко Веляновски прекъсна заседанието. Парламентарното мнозинство, водено от Социалдемократическия съюз и неговия лидер Зоран Заев, самостоятелно продължиха заседанието и за председател на парламента, с 62 гласа бе избран етнически албанец, офицер от бившата югославска армия и дългогодишен политик Талат Джафери. Изборът на Джафери не изненада никого, това име е установено още в предизборната кампания на опозицията. Важно е да се каже, че избора на Джафери не е поддържан от една партия, Беса, което се тълкува като факт, че Джафери е избор на структурите на САЩ и Европейския съюз, а не по волята на туркофилските структури в Македония.
След това се развива сценария на ВМРО-ДПМНЕ за преврат в държавата. От по рано организирани протестиращи, които чакаха пред сградата на парламента, някъде към 18,30 часа, влязоха в вътрешността на законодателния дом, без да бъдат възпрепятствани от полицията и охраната. Остава впечатлението, че някой им отвори вратите, за да може тълпата да започне да опустошава. Пребити и с окървавени глави бяха лидерът на СДСМ Зоран Заев и двама депутати от същата партия, а лидерът на Албанскя алианс Зиядин Села бе ранен. В записите на телевизионните камери ясно се вижда как един от уличните бандити яростно влачи за косата депутатката Радмила Шекеринска и как плюе и псува на тв операторите от медиите близки на СДСМ.
Беззаконието и своеволията на тълпата е продължило повече от два часа, с пълно безучество на македонската полиция и охраната на парламента ... напротив, видимо е, че полицията съзнателно и тенденциозно оставя депутатите на милостта и немилостта на тълпата, вероятно с намерение за тяхното дисциплиниране .
Разчистването на хаоса започна след 20 часа и 40 минути, значи след повече от два часа от началото на събитията, а полицията в Скопие е само на пет минути от сградата на парламента.
До гражданите се обърна и президента Иванов, някъде след 22 часа. Не каза нищо ново, пожела успокояване на страстите и среща с лидерите на партиите, която трябва да се проведе днес, в неговия кабинет. СДСМ веднага отговори с комюнике, в което ясно каза, че той и неговите произвол, кaтo и неговата сервилност към Никола Груевски, заедно с него са главните виновници за кризата.
Македония оцеля тежка нощ, а никой не знае какво ще донесат следващите дни ... едно е ясно, България на западна граница получава политически нестабилен съсед, който е заплаха за целия регион ...
Президентът Радев: България ще настоява ЕС да се ангажира повече с Македония

НС прие декларация по повод ескалацията на напрежение в Македония

31/03/2017 | Г. Младеновъ
Този брой на вестника ни ще го посветимъ на нашитѣ братя българи, които посрещаха българскитѣ войски презъ априлъ 1941 година. Много време мина отъ тази дата, на нашето българско минало въ поробена Вардарска Македония! Много отъ тези наши братя българи, които даваха цвѣтя на българскитѣ войски презъ априлъ 1941 година бяха избити, отъ сърбитѣ презъ окт. 1944 година. Много се спекулира, че идването на сърбитѣ отново било продуктъ, на някаква си съпротивителна борба на сърбо-македонцитѣ, срещу бугарската окупация? Днесь за тази сръбска измислица има доказателства, че всичко е продуктъ на победителитѣ отъ втората свѣтовна война и нищо друго!
Днесь нещата имътъ другъ изгледъ, защото народа въвъ Вардарска Македония, вече масово се връща къмъ свойтѣ български корени и иска да бѫде часть отъ общото българско семейство!
Следъ изборитѣ въ Р.България на 26 мартъ 2017 година, нещата вече имътъ и ново мислене, за бѫдещето на Вардарска Македония като страна, насела съ поробени отъ сърбитѣ българи! Новото правителство на Бойко Борисовъ няма какъ да го усуква и отлага даване на гражданство на всички българи въ Повардарието, които сѫ написали молби! Няма да има коалиция и правителство, ако тези въпроси съ нашето българско минало въвъ Вардарска Македония не бѫдътъ уредени и то сега, когато му е дошло времето. Въ този моментъ, когато на нашето българско му е дошло времето, ще се иска врѫщането на българскиятъ езикъ като официаленъ езикъ въ република Македония, до тогава докато тя бѫде поделена между Албания и България!

ГЕРБ и Обединените патриоти се разбраха Бойко Борисов да е премиер
Доналд Туск: ЕС с допълнителни мерки за финансиране на охраната на границата

Любовно писмо до Ванчо Георгиевъ

4/04/2017г. | Г.Младеновъ за Македонска Трибуна
Драги Гнъ.Георгиевъ, нямъхъ намерение да Ви пиша, но редакторката на английската страница на вестника ме принуди да сторя това! Повече отъ десетина години, не бяхъ гледълъ програмата,
сръбски корени въ Македония (Македонски корени). На първи Априлъ тази година, решихъ да погледана и видя, дали ще кажътъ нещо за албанцитѣ въ Македония? Указа се, че се говореше за знамената отъ Илинденското въстание отъ 1903 година! На всички знамена, отъ този периодъ на нашето българско минало пишеше Свобода или Смъртъ, а Вие го четохтѣ по сръбски, Слобода или смъртъ !Каква сръбска искреность, всичко писано на български, а четено по сръбски! Кажетѣ ми това не е ли Титова измислица на Коминтерна, българското минало на Македония да бѫде представено като "македонско"? Вие сами признахтѣ, че всички знамена сѫ въ България, съ изключение на две, които сигурно сѫ скрити някѫде по турскитѣ музей? До кога ще лъжетѣ гражданитѣ на Македония, че тѣ сѫ “македонци“ отъ памти вѣка, а не поробени българи? Сега когато пиша тези няколко реда чета, че стѣ повикали албанскиятъ дипломатъ да Ви каже, защо примиера на Албания Ви нарича славомакедонци, а не Титови “македонци“? Гърция ще Ви накара сръбски кръвъ да пикаетѣ, а Вие още стѣ въ Бѣлградъ на инструкции!

Latter to Makedonskatribuna.com

Dear Stevcho,
I had difficulty knowing how to answer the questions which you posed.
The first question: What did your Uncle Mitko ask me? It was always the same one. Why is Macedonia not attached to Bulgaria? I told him that Bulgaria / could not fight Greece and Serbia at the same time in order to liberate Macedonia. At our last lunch before Mitko died, Mitko Georgiev asked me / to go to Bulgaria and lobby the government at that time to give Bulgarian citizenship to all the Bulgarians in Macedonia. Also, I was to lobby for the annexation of the Macedonian territory to Bulgaria. Your Aunt was present at this lunch. You should ask her about her memories.
Your second question regarding Boris Traikovski is a very interesting one. Why is Boris called “Traikovski” while his grandfather, buried here in Canada by his family, has “Traikoff” on his Gravestone? The gravestone can be found in Pine Hills Cemetery, corner of St. Clair Avenue East and Birchmount Road, in Toronto. I do not know the answer. Several years ago, speaking to Mr. Gerjikov, the present day Premier of Bulgaria Boris Traikovski had been told he would never get a law job in Macedonia with a Bulgarian name.
I hope I have shed some light on your inquiriess.
G. Mladenov 25/03/2017

ЕНП очаква ГЕРБ да сформира стабилно правителство
Победата на ГЕРБ има голямо значение за външните граници на ЕС
Как ще изглежда бъдещото правителство
Средновековните българи и другите народи
Бисмарк и България
„История Славянобългарска“

Иван Николов: Груевски не е ВМРО, ВМРО не е ДПМНЕ

11.03.2017 | БГНЕС - Иван Николов, журналист, публицист и издател. Той е главен редактор на списание България-Македония.
Поради кръстосването на много интереси тук, на Балканите, талантливи демагози и изпечени мошеници като Мило Джуканович, Александър Вучич и Никола Груевски са грижливо закриляни от големите играчи на геополитическия покер. Така Джуканович се превърна в герой за Запада, Груевски – в любимец на Русия, а хитрото момче от Белград, Вучич, успява да се хареса и на едните, и на другите. Сега на мода е Груевски. Кафанският фолклор го канонизира като кръстник на македонската държавна мафия. Това е шлагерът, който се пее от масовката. В средите, посветени в тайнството на властовото подземие, отдавна се говори за политическото раково образувание „Груевски-Миалков-Янкуловска”, а тези, които не са загърбили завета на дедите си, обвиняват Груевски в два смъртни гряха. ПЪРВО. За няколко мандата начело на ВМРО той, без капчица свян, изпразни тези четири букви от съдържанието, което бяха вложили в тях Даме и Гоце, Тодор Александров и Иван Михайлов и удобно се облегна на абривиатурата ДПМНЕ, чиято сърцевина се състоеше от стремежа да бъдат съхранени югопостулатите за Македония и в новото време. ВТОРО. На този фалшификат той уши един много скъп античен костюм, под който бяха скрити всички оръжия, сътворени от Новакович до Темпо, Ранкович и Тито. Вече на всички е ясно, че Груевски е враг на ВМРО, и че ВМРО, няма нищо общо с ДПМНЕ. ЕТО ТИ И ПАРАДОКС: Заев, чиито лидерски възможности са скромни, получава шанса да спаси и същността на ВМРО. Как? Благодарение на силния международен натиск СДСМ, традиционно свързан с Белград, сега се опитва да композира своя влак върху други релси. Ако състави правителство и предаде Груевски в ръцете на правосъдието, той без да иска би създал условия ВМРО най-после да потърси истинските си корени и чрез едно ново ръководство, да върне смисъла и съдържанието на неговия дух, неразривно свързан с идеите, борбата и разбиранията на възрожденците и революционерите. Категоричността, с която Заев отхвърли искането за осъждане на геноцида върху албанците след 1912 г, като заяви, че това е било политика на сръбската държава, той подсказва и посоката на неговата евентуална еволюция. ЕТО И СЛЕДВАЩИЯТ ПАРАДОКС: Албанците, преследвайки собствените си цели, разчистват пътя за евроатлантическата интеграция на Македония, от което се страхуват най-много Атина и Белград. Съставянето на правителство с албанските партии съвсем не означава, че ще бъде приета и тяхната Платформа. Истерията за двуезичността изкуствено се раздухва от Груевски, поради страха му от възмездие за сторените безчинства. Всяка конституционна промяна в Македония е възможна само с одобрението на две трети от депутатите. Това изисква подкрепата на ВМРО, което няма как да стане. А албанците не от днес търсят варианти за постигане на целите си. И няма какво в Скопие да се правят на изненадани от Платформата, сътворена в Тирана. Не е толкова далече 1991 г., когато те бойкотираха новоприетата Конституция, защото тя копираше много от правните норми на Титова Югославия. Македонският политически и интелектуален елит много добре си спомня, че още през 1998 г. председателят на Албанската академия на науките академик Ули Попа изработи подобен документ. През 2002 г. се появи и Платформата на Фронта за албанско национално обединение /ФАНО/, също разработена в Тирана. Няма как да се забрави и Отвореното писмо на тогавашния председател на МАНУ академик Георги Ефремов, с което на 8 март 2001 г. призова колегите си от Тирана да седнат и да обсъдят проблемите. Без съмнение, албанците преследват своите максималистични цели, но кое правителство след 1991 г. превърна техните агресивни претенции в дипломатически приоритет? През декември 2016 г. Еди Рама, Зйадин Села и Билал Касами бяха окуражени от статията на английския бивш дипломат, а сега анализатор и университетски преподавател Тимъти Лес, както и от думите на американския конгресмен и албански лобист Дейна Рорабейкър за подялба на Македония, но позицията и на официален Лондон, и на Белия дом е, че те твърдо стоят зад териториалната цялост на страната и зад мултиетническото общество. Защо никоя партия, след тези провокативни изявления, не публикува текста на Охридското споразуемение от 13 август 2001г, прието под егидата на международните посредници Джеймс Пардю, Ален Жупе и Франсоа Леотар, заедно с новата албанска Платформа, за да се разбере, че има само един международно признат документ за правата на албанците в Македония!? Нека Заев да сформира ново правителство! Македония няма да пропадне. Тогава ще се разбере, какво точно е договорил с Али Ахмети и компания той. И ако е надскочил правата и морала, има парламент, който ще реши каква да бъде следващата крачка. Това ще отвори простор за ускоряване на евроатлантическия интеграционен процес. Ще помогне и на ВМРО да се освободи от югоносталгичната наркоза на ДПМНЕ и чрез нови лица в ръководството, да се обърне към автентичната същност на тази организация. А какво наблюдаваме днес? Журналисти, приели в най-съкровената си същност сърбизма като причастие и отровени от българомразие - пример Мирка Велиновска, са най-екзалтираните защитници на ВМРО. Каква перверзия! И точно тук е зашифрован големият заговор срещу тази най- самобитно-истинска македонска организация. При едно ново правителство, с подкрепата на международната общност, ще бъдат измъкнати много и от козовете на сърби и гърци. И най-после, това ще помогне и на албанските политици да погледнат трезво на реалностите. Без Али Ахмети и Мендух Тачи, които също са клиенти на правосъдието,те ще имат възможност да направят по-мъдър политически избор. Ако ли не, анексионистичните им претенции, подбуждани от Тирана, ще ерозират баланса на геополитическите интереси, с което никой няма да се съгласи. На Македония й предстои труден, но оздравителен път. И тя ще го извърви с достойнство. А България? Тя най-после да поеме своята отговорност. Не пред настоящата политическа конюнктура, а пред историческия момент. Новото начало в отношенията между двете държави чука на вратата. То ще бъде болезнено-мъчително, осеяно с много капани на миналото, но е неизбежно. И в това никой не трябва да се съмнява!

Бойко Ноев в интервю за Агенция „Фокус“

София. Македония няма повече бъдеще на унитарна държава. Кантонизирането вече е приключило на практика. Въпросът е дали окончателното разделение ще стана по мирен или насилствен път. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Бойко Ноев, министър на отбраната в правителството на СДС, в служебното правителство на Ренета Инджова, заместник-министър на отбраната в правителството на Любен Беров и бивш посланик в НАТО, Белгия и Люксембург. Той заяви, че политическата криза, която наблюдаваме от доста време, вече ескалира до положението, че Р. Македония на практика губи своя суверенитет. По думите му писмото на президента Георге Иванов до ЕС, НАТО и „стратегическите партньори“ на Македония е своеобразен SOS към международната общност, че корабът на Скопие потъва. „Това е драматично признание, че страната е на ръба на пълното безвластие“, коментира Ноев. По думите му причините за това са най-вече вътрешни. „Те не са прости, но казано с две думи, властващият досега политически елит впрегна цялата енергия на държавата и обществото за строежа на едно измислено, бутафорно минало, вместо да строи бъдещето на своите граждани. Властващият елит се остави да потъне заради комплекси за малоценност, заради геополитическа недалновидност и провинциализъм, заради персонална алчност. Това отслаби и допълнително раздели страната и днес виждаме резултатите“, каза Ноев.

Как партизанинът Темелко от Бело поле стана държавен враг

08.03.2017 | БГНЕС - Владимир Перев, македонският вестник „Дневник“.
Отварянето на досиетата на македонската Служба за държавна сигурност отвори и много въпроси за човешките съдби на тези, които са мислили по различен начин от официалния по време на комунизма. Особено трагична е съдбата на тези, които са следвали линията на партията и са участвали в партизанското движение в периода 1941-1944 г., но по-късно стават жертва на собствената си борба и идеалите за лична и национална свобода. Примерът на партизанина и прогресивния младеж Темелко Нешков и неговата драматична съдба може да бъде урок за всички, които са вярвали в "хуманизма" на едно революционно и следреволюционно време в Македония, както и за жестокостта на властта към хората, които търсят собствената свобода. Роден в село Бело поле, Прилепско, още като младеж Темелко става партизанин, вярвайки, че борбата срещу фашизма ще донесе лична и национална свобода. За разлика от мнозина, Темелко Нешков вярвал, че неговата лична и национална свобода може да бъде част от неговото българско национално самосъзнание, с което той е закърмен в семейството. Да бъдеш българин за него означавало да бъдеш национално свободен в социалистическия режим, за който самият той се е борил и действал като партизанин.

Пълен текст

"Българите в Р Македония да бъдат градивен елемент в Конституцията на държавата..." твърди Владимир Панков, председател на Асоциация "Радко"

Брой 6, 2016 г. | Списание “България Македония“
Владимир Панков е роден през 1954 г. в Охрид. По образование е икономист. Работил е известно време в Швейцария. След разпада на Югославия, заедно със съмишленици, създава Организация на българите в Р Македония, носеща инициалите на историческата ВМРО. Това става през 1993 г. Организацията не получава официална регистрация, а Владимир Панков е арестуван няколко пъти, бит и малтретиран заради това, че изповядва българската си национална принадлежност. На 30 юли 1996 г. по­лучава български паспорт. Поканен от известния австрийски лингвист професор Ото Кронщайнер на симпозиум в Залцбург, той е задържан на летището в Скопие и българският му паспорт е отнет от полицията. Обявената от него гладна стачка завършва с връщане на документите за самоличност и идването му в България, където престоява до 1998 г..
На 27 октомври 2000 г. той създава Сдружение на граждани "Радко", което е представено официално в хотел "Холидей ин" в Скопие, съпътствано от хвърляне на димки и други провокации. По-късно Сдружението е обявено за противоконституционно от македонската съдебна власт. През 2008 г. "Радко" печели делото в Съда по правата на човека в Страсбург, срещу Македо­ния.
От тогава до днес опитите на Владимир Панков за озаконяването на Асоциацията на граждани за запазване на идентичността на българите в Р Македония "Радко" - Охрид не бяха един или два. Най-после, Асоциацията е регистрирана от Централния регистър на Р Македония, което е атестат за борбените качества на нейния председател.

Пълен текст

Назад към съдържанието | Назад към главното меню