Отиване към съдържанието

Главно меню:

МЕСЕЧНО ИЗДАНИЕ - БРОЙ 164 - 2017 г. | MONTHLY PUBLICATION - ISSUE 164 - Year 2017
ВЕСТНИКЪ НА БЪЛГАРСКОТО ЕЖЕДНЕВИЕ ВЪВЪ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ

Гоце Делчев - български революционер и национален герой (1872 - 1903)
Гоце Делчев с първия му биограф – поета-революционер Пейо Яворов

Ами сега на кѫде?

Г. Младеновъ за Македонска Трибуна | 30/04/2017
Днесь решихме този брой на вестника ни да посветимъ, на българскитѣ просвѣтители Свети Кирилъ и Методи и българскиятъ революционер Гоце Делчевъ.
Въ поробена отъ сърбитѣ Вардарска Македония, много се спекулира съ братята българи отъ Солунъ, както и съ българскиятъ революционеръ Гоце Делчевъ. Никой отъ тези сръбско-македонски фалшификатори, не намери за удобно да публикува единъ оригиналенъ български документъ, отъ нашето минало!
Вардарска Македония днесь е предъ края на своята сърбо-македонска агония! Албанцитѣ които живеяьтъ въвъ Вардарска Македония, искътъ признание че сѫ частъ отъ тази Макадония и искътъ, албанскиятъ езикъ да бѫде офецияленъ езикъ на поробена отъ сърбитѣ Вардарска Македония! Онези които управлявътъ Македония за сърбитѣ немътъ намерение да позволятъ канонизирането на територията! Македония е очаква разделяне между Албания и България! За това разделяне писаха интересни лидери отъ свѣтовното научно пространство!
Сърбо-македонцитѣ на Колчо Груевски въ градъ Торонто Канада, сѫ много недоволни отъ България, че не иска да имъ помогне, за да може да запазятъ македонизма въ републиката! Ние отъ редакцията на вестника имъ отговорихме, че ние смѣ за разделянето на републиката, между Албания и България! За насъ всяко друго решение е само приказки отъ хиляда и една нощъ! Дали България има мнение по въпроса или не, за албанитѣ няма голямо значение!
Въ поробена отъ сърбитѣ Вардарска Македония никой, отъ фалшификаторитѣ не е написълъ единъ редъ съ коя държава искътъ да прикачвътъ, онази часть на Македония която е населена съ българи? Въ миналото искъхмѣ синоветѣ на БКП да напишътъ българската национално доктрина за Македония! Следъ като онези които управлявът България ги е страхъ, да напишътъ нещо за Македония, ние смятаме за нужно да го напишемъ ние, понеже ние смѣ си надвили на страха и няма отъ какво да се плашим?

Какво става по македонските земи?

В Македония скоро ще има правителство, а едно изречение на руския президент Путин отново внесе напрежение между българите и македонците. На този фон български експерти със сдържан песимизъм следят събитията в съседство.
Вижда ли се краят на дълбоката политическа и етническа криза, която наскоро до доведе дори до кървави сблъсъци в парламента в Скопие? Може ли кабинетът на социалдемократите и албанските им съюзници да подобри чувствително отношенията със съседите на Македония? Защото през десетгодишното управление на Никола Груевски и неговата ВМРО-ДПМНЕ тези отношения сериозно пострадаха. Ще се промени ли нещо за онези македонски граждани, които смятат себе си за българи и кога най-после ще бъде подписан прословутият българо-македонски договор за приятелство и добросъседство? На един публичен дебат по тези въпроси в София експертите изобщо не бяха оптимистично настроени.
Евродепутатът Андрей Ковачев смята, че бъдещият македонски премиер Зоран Заев има волята да извади Македония от блатото, в което е била  завлечена по време на управлението на Груевски. „Надявам се, че Заев, макар и представител на партия-наследница на комунистите на Тито, заедно с номинирания за външен министър опитен дипломат Никола Димитров ще изпълнят заявките си за изграждане на най-добри отношения с България. Но нека не вярваме само на думите, а да видим и делата“, каза Ковачев. Според него, работата по договора за добросъседство с Македония още буксува в създадените за изработването му двустранни работни групи.
Западните Балкани - още дълго в чакалнята?
Бившата говорителка на МВнР Весела Чернева сподели впечатленията си от скорошни посещения в Скопие и Белград като представителка на Европейския съюз.
Македония: национализъм и корупция
Според нея Груевски и привържениците му са непримирими и ще продължат борбата срещу подготвяния от Заев кабинет. Чернева смята, че както Брюксел, така и българското европредседателство през 2018 г. не бива да дават напразни надежди за скорошно приемане на Македония в ЕС. Днешните сътресения и противопоставяне във всички държави от Западните Балкани, както и тежките поуки от приемането на България и Румъния обясняват защо процесът на разширение на ЕС в момента е напълно замрял, казва Чернева.
И пак за многострадалния българо-македонски договор
Заместник-ръководителят на Българския културен клуб в Македония Мирослав Ризински смята, че няма особена разлика между идеологиите на социалдемократите на Заев и ВМРО-ДПМНЕ на Груевски. „Въпреки че Заев , който не членува в белградското лоби, прояви храброст при разбиването на политическия монопол на Груевски, не виждам нищо ново в подхода му към  решаването на спора с Гърция за името и към подписването на договора за добросъседство с България. А това са основните препъни-камъни  пред приобщаването на Македония към Евросъюза и НАТО. Страната още не е излязла от сферата на влияние на Белград. Доказателство е фактът, че високопоставен сръбски разузнавач е участвал в погрома над парламента и опозиционните депутати преди месец в Скопие.
Политиката на Белград е да насажда сред македонските граждани страхова психоза, че техните врагове са Албания и България. В тази пропаганда се включи и руският външен министър Лавров, който заяви, че е налице опасността Македония да бъде поделена между София и Тирана. Тази атака несъмнено бе координирана между Москва и Белград", смята Ризински.
По негово мнение, Македония страда преди всичко от криза на идентичността, чиито последствия са политическите и етническите конфликти и разделения. Ризински се надява, че българската държава ще поднови усилията за подписването на многострадалния договор за добросъседство, с който да се решат и част от проблемите на хората с българско самосъзнание. Той закономерно поставя няколко въпроса, които не са от вчера: Защо в Македония няма български медии? Кой бави изграждането на съвременна транспортна връзка между двете страни? И бива ли културният обмен между България и Македония да е толкова вял?
В обобщение: и на тази дискусия имаше повече въпроси, отколкото отговори. А едно такова съотношение никога не е оптимистично.

Интригата между София и Скопие или защо Путин игра вабанк?

Американското посолство с трогателен поздрав към българите за 24 май
Румен Радев: България е родината на славянската цивилизация и култура
Вълна от реакции след думите на Путин
Делото на Кирил и Методий е българско
Празнуваме 24 май
Черноризец Храбър и За буквите
Македония: национализъм и корупция
За българския еврокомисар
Гаранцията, която гарантира унитарноста на държавата
Заев: Очаквам бързо да бъде съставено ново правителство
Гергьовден е! Отбелязваме и Деня на храбростта
Военен парад за празника на Българската армия
Политическият елит в Македония не си научи урока
Сформирането на кабинет е необратим процес

Третият кабинет „Борисов“ приема властта

Агенция „Фокус“ | 4 Май 2017 .


Със 133 гласа „за”, 100 – „против” и нито един „въздържал се” за трети път за премиер на страната бе избран лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. След едно прегласуване, със 134 гласа „за”, 100 гласа „против” и нито един „въздържал се” депутатите утвърдиха и структурата на правителството.
Съставът на правителството е следният:
Министър-председател – Бойко Методиев Борисов;
Заместник министър-председател – Томислав Пейков Дончев;
Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика – Валери Симеонов Симеонов;
Заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната – Красимир Дончев Каракачанов;
Заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи – Екатерина Спасова Гечева – Захариева;
Министър на финансите – Владислав Иванов Горанов;
Министър на вътрешните работи – Валентин Иванов Радев;
Министър на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков Нанков;
Министър на труда и социалната политика – Бисер Христов Петков;
Министър на отбраната – Красимир Дончев Каракачанов;
Министър на външните работи – Екатерина Спасова Гечева – Захариева;
Министър на правосъдието – Цецка Цачева Данговска;
Министър на образованието и науката – Красимир Георгиев Вълчев;
Министър на здравеопазването – Николай Кирилов Петров;
Министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 - Лиляна Павлова;
Министър на културата – Боил Василев Банов;
Министър на околната среда и водите – Нено Ненов Димов;
Министър на земеделието, храните и горите – Румен Андонов Порожанов;
Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Ивайло Ангелов Московски;
Министър на икономиката – Емил Любенов Караниколов;
Министър на енергетиката – Теменужка Петрова Петкова;
Министър на туризма – Николина Панайотова Ангелкова;
Министър на младежта и спорта – Красен Кирилов Кралев.

Борисов представи пред Радев състава на кабинета
Правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти

На тепсия имъ е дадоха Македония на албанцитѣ!

Г. Младеновъ | 30/04/2017г./
Сѫбитията отъ 27 Априлъ 2017 г. въ парламента на Днешната Югославска република Македония, направиха българскитѣ депутати, отъ новото правителство на маймуни! Всички парламентаристи гласуваха за Днешната Югославска Република Македония да бѫде запазена такава каквато е днесь!
Ние отъ редакцията на вестника намираме за нужно, да поеснимъ, че албанцитѣ отъ териториитѣ кѫдето живеятъ тѣ, искътъ да свормирътъ една албанска държава. Ако албанцитѣ въвъ Вардарска Македония днесь сѫ 35%, само следъ няколко години ще бѫдътъ повече отъ 50 % и тогава, днешната сръбска република Македония става часть отъ Албания! Понеже българскитѣ парламентаристи сѫ импотентни путани, тѣ сега искътъ Европа да имъ вади кестенитѣ които сръбската БКП ги насади по България и Македония!
Президента на България, ще иска отъ някой си бюрократъ, които не знае кѫде е Македония да реши проблема тамъ, понеже президента на България нямълъ право да се меши въвъ вътрешнитѣ работи на Македония! Българскитѣ депутати всички имътъ нужда от една инжекция OLAZAPIN и следъ това, да бѫдътъ изпратени на почивка въ Кърлуково!
Въвъ всички писания за проблема въ Македония, само няколко журналиста минаха българскиятъ изпитъ. Красимира Узуновъ предупреди днешнитѣ управници на България, при унтришното прикачване на Македония къмъ България, да не ни пращътъ неграмотнитѣ шопи за учители! Македония си има много млади хора, които сѫ завършили въ българскитѣ университети! Другиятъ журналистъ които заслужава да бѫде споменатъ е Пандо Ефтимовъ, които иска отъ новото правителство на България, да почне отново съ даването на българко гражданство на поробенитѣ българи тамъ. Лараръ Младеновъ отъ българскиятъ клубъ въ Скопие сѫщо, така го каза ясно, че столицата на Македония е София а не Скопие!
Ние намерихме за уместно да сѫобщимъ на управницитѣ на България, че е врѣме да се разберемъ съ албанцитѣ за разделянето на Вардарска Македония, преди да имъ бѫде дадена цялата на тепция!

Насилие в парламента

Владимир Перев | 28 април 2017 г.
Дълбоката политическа криза в Македония достигна върха с избора на нов председател на парламента. Това стана на продължението на заседанието на парламента, когато председателят на миналата власт Трайко Веляновски прекъсна заседанието. Парламентарното мнозинство, водено от Социалдемократическия съюз и неговия лидер Зоран Заев, самостоятелно продължиха заседанието и за председател на парламента, с 62 гласа бе избран етнически албанец, офицер от бившата югославска армия и дългогодишен политик Талат Джафери. Изборът на Джафери не изненада никого, това име е установено още в предизборната кампания на опозицията. Важно е да се каже, че избора на Джафери не е поддържан от една партия, Беса, което се тълкува като факт, че Джафери е избор на структурите на САЩ и Европейския съюз, а не по волята на туркофилските структури в Македония.
След това се развива сценария на ВМРО-ДПМНЕ за преврат в държавата. От по рано организирани протестиращи, които чакаха пред сградата на парламента, някъде към 18,30 часа, влязоха в вътрешността на законодателния дом, без да бъдат възпрепятствани от полицията и охраната. Остава впечатлението, че някой им отвори вратите, за да може тълпата да започне да опустошава. Пребити и с окървавени глави бяха лидерът на СДСМ Зоран Заев и двама депутати от същата партия, а лидерът на Албанскя алианс Зиядин Села бе ранен. В записите на телевизионните камери ясно се вижда как един от уличните бандити яростно влачи за косата депутатката Радмила Шекеринска и как плюе и псува на тв операторите от медиите близки на СДСМ.
Беззаконието и своеволията на тълпата е продължило повече от два часа, с пълно безучество на македонската полиция и охраната на парламента ... напротив, видимо е, че полицията съзнателно и тенденциозно оставя депутатите на милостта и немилостта на тълпата, вероятно с намерение за тяхното дисциплиниране .
Разчистването на хаоса започна след 20 часа и 40 минути, значи след повече от два часа от началото на събитията, а полицията в Скопие е само на пет минути от сградата на парламента.
До гражданите се обърна и президента Иванов, някъде след 22 часа. Не каза нищо ново, пожела успокояване на страстите и среща с лидерите на партиите, която трябва да се проведе днес, в неговия кабинет. СДСМ веднага отговори с комюнике, в което ясно каза, че той и неговите произвол, кaтo и неговата сервилност към Никола Груевски, заедно с него са главните виновници за кризата.
Македония оцеля тежка нощ, а никой не знае какво ще донесат следващите дни ... едно е ясно, България на западна граница получава политически нестабилен съсед, който е заплаха за целия регион ...
Президентът Радев: България ще настоява ЕС да се ангажира повече с Македония

НС прие декларация по повод ескалацията на напрежение в Македония

След събитията

29 април 2017 г. | Владимир Перев
В Македония вече е спокойно след бруталната нощ с насилие в парламента. Сега вече полицията защитава центъра на града и самия парламент, така че няма възможности за нови инциденти и насилие.
Министърът на вътрешните работи премахна от поста директор на обществената сигурност Митко Чавков, като основен виновник за неприятните събитията и той сам реши да ръководи оперативния щаб на македонското МВР. В безредиците има 83 ранени, от които 25 полицаи в униформа и 54 цивилни лица, трима народни представители и един журналист. Един от ранените е задържан в клиниката по хирургия. Броят на арестуваните не се знае точно, но се движи някъде към дванайсет души. За никой от тях прокуратурата до сега няма повдигнато обвинение.

Иван Николов: Груевски не е ВМРО, ВМРО не е ДПМНЕ

11.03.2017 | БГНЕС - Иван Николов, журналист, публицист и издател. Той е главен редактор на списание България-Македония.
Поради кръстосването на много интереси тук, на Балканите, талантливи демагози и изпечени мошеници като Мило Джуканович, Александър Вучич и Никола Груевски са грижливо закриляни от големите играчи на геополитическия покер. Така Джуканович се превърна в герой за Запада, Груевски – в любимец на Русия, а хитрото момче от Белград, Вучич, успява да се хареса и на едните, и на другите. Сега на мода е Груевски. Кафанският фолклор го канонизира като кръстник на македонската държавна мафия. Това е шлагерът, който се пее от масовката. В средите, посветени в тайнството на властовото подземие, отдавна се говори за политическото раково образувание „Груевски-Миалков-Янкуловска”, а тези, които не са загърбили завета на дедите си, обвиняват Груевски в два смъртни гряха. ПЪРВО. За няколко мандата начело на ВМРО той, без капчица свян, изпразни тези четири букви от съдържанието, което бяха вложили в тях Даме и Гоце, Тодор Александров и Иван Михайлов и удобно се облегна на абривиатурата ДПМНЕ, чиято сърцевина се състоеше от стремежа да бъдат съхранени югопостулатите за Македония и в новото време. ВТОРО. На този фалшификат той уши един много скъп античен костюм, под който бяха скрити всички оръжия, сътворени от Новакович до Темпо, Ранкович и Тито. Вече на всички е ясно, че Груевски е враг на ВМРО, и че ВМРО, няма нищо общо с ДПМНЕ. ЕТО ТИ И ПАРАДОКС: Заев, чиито лидерски възможности са скромни, получава шанса да спаси и същността на ВМРО. Как? Благодарение на силния международен натиск СДСМ, традиционно свързан с Белград, сега се опитва да композира своя влак върху други релси. Ако състави правителство и предаде Груевски в ръцете на правосъдието, той без да иска би създал условия ВМРО най-после да потърси истинските си корени и чрез едно ново ръководство, да върне смисъла и съдържанието на неговия дух, неразривно свързан с идеите, борбата и разбиранията на възрожденците и революционерите. Категоричността, с която Заев отхвърли искането за осъждане на геноцида върху албанците след 1912 г, като заяви, че това е било политика на сръбската държава, той подсказва и посоката на неговата евентуална еволюция. ЕТО И СЛЕДВАЩИЯТ ПАРАДОКС: Албанците, преследвайки собствените си цели, разчистват пътя за евроатлантическата интеграция на Македония, от което се страхуват най-много Атина и Белград. Съставянето на правителство с албанските партии съвсем не означава, че ще бъде приета и тяхната Платформа. Истерията за двуезичността изкуствено се раздухва от Груевски, поради страха му от възмездие за сторените безчинства. Всяка конституционна промяна в Македония е възможна само с одобрението на две трети от депутатите. Това изисква подкрепата на ВМРО, което няма как да стане. А албанците не от днес търсят варианти за постигане на целите си. И няма какво в Скопие да се правят на изненадани от Платформата, сътворена в Тирана. Не е толкова далече 1991 г., когато те бойкотираха новоприетата Конституция, защото тя копираше много от правните норми на Титова Югославия. Македонският политически и интелектуален елит много добре си спомня, че още през 1998 г. председателят на Албанската академия на науките академик Ули Попа изработи подобен документ. През 2002 г. се появи и Платформата на Фронта за албанско национално обединение /ФАНО/, също разработена в Тирана. Няма как да се забрави и Отвореното писмо на тогавашния председател на МАНУ академик Георги Ефремов, с което на 8 март 2001 г. призова колегите си от Тирана да седнат и да обсъдят проблемите. Без съмнение, албанците преследват своите максималистични цели, но кое правителство след 1991 г. превърна техните агресивни претенции в дипломатически приоритет? През декември 2016 г. Еди Рама, Зйадин Села и Билал Касами бяха окуражени от статията на английския бивш дипломат, а сега анализатор и университетски преподавател Тимъти Лес, както и от думите на американския конгресмен и албански лобист Дейна Рорабейкър за подялба на Македония, но позицията и на официален Лондон, и на Белия дом е, че те твърдо стоят зад териториалната цялост на страната и зад мултиетническото общество. Защо никоя партия, след тези провокативни изявления, не публикува текста на Охридското споразуемение от 13 август 2001г, прието под егидата на международните посредници Джеймс Пардю, Ален Жупе и Франсоа Леотар, заедно с новата албанска Платформа, за да се разбере, че има само един международно признат документ за правата на албанците в Македония!? Нека Заев да сформира ново правителство! Македония няма да пропадне. Тогава ще се разбере, какво точно е договорил с Али Ахмети и компания той. И ако е надскочил правата и морала, има парламент, който ще реши каква да бъде следващата крачка. Това ще отвори простор за ускоряване на евроатлантическия интеграционен процес. Ще помогне и на ВМРО да се освободи от югоносталгичната наркоза на ДПМНЕ и чрез нови лица в ръководството, да се обърне към автентичната същност на тази организация. А какво наблюдаваме днес? Журналисти, приели в най-съкровената си същност сърбизма като причастие и отровени от българомразие - пример Мирка Велиновска, са най-екзалтираните защитници на ВМРО. Каква перверзия! И точно тук е зашифрован големият заговор срещу тази най- самобитно-истинска македонска организация. При едно ново правителство, с подкрепата на международната общност, ще бъдат измъкнати много и от козовете на сърби и гърци. И най-после, това ще помогне и на албанските политици да погледнат трезво на реалностите. Без Али Ахмети и Мендух Тачи, които също са клиенти на правосъдието,те ще имат възможност да направят по-мъдър политически избор. Ако ли не, анексионистичните им претенции, подбуждани от Тирана, ще ерозират баланса на геополитическите интереси, с което никой няма да се съгласи. На Македония й предстои труден, но оздравителен път. И тя ще го извърви с достойнство. А България? Тя най-после да поеме своята отговорност. Не пред настоящата политическа конюнктура, а пред историческия момент. Новото начало в отношенията между двете държави чука на вратата. То ще бъде болезнено-мъчително, осеяно с много капани на миналото, но е неизбежно. И в това никой не трябва да се съмнява!

Как партизанинът Темелко от Бело поле стана държавен враг

08.03.2017 | БГНЕС - Владимир Перев, македонският вестник „Дневник“.
Отварянето на досиетата на македонската Служба за държавна сигурност отвори и много въпроси за човешките съдби на тези, които са мислили по различен начин от официалния по време на комунизма. Особено трагична е съдбата на тези, които са следвали линията на партията и са участвали в партизанското движение в периода 1941-1944 г., но по-късно стават жертва на собствената си борба и идеалите за лична и национална свобода. Примерът на партизанина и прогресивния младеж Темелко Нешков и неговата драматична съдба може да бъде урок за всички, които са вярвали в "хуманизма" на едно революционно и следреволюционно време в Македония, както и за жестокостта на властта към хората, които търсят собствената свобода. Роден в село Бело поле, Прилепско, още като младеж Темелко става партизанин, вярвайки, че борбата срещу фашизма ще донесе лична и национална свобода. За разлика от мнозина, Темелко Нешков вярвал, че неговата лична и национална свобода може да бъде част от неговото българско национално самосъзнание, с което той е закърмен в семейството. Да бъдеш българин за него означавало да бъдеш национално свободен в социалистическия режим, за който самият той се е борил и действал като партизанин.

Пълен текст

"Българите в Р Македония да бъдат градивен елемент в Конституцията на държавата..." твърди Владимир Панков, председател на Асоциация "Радко"

Брой 6, 2016 г. | Списание “България Македония“
Владимир Панков е роден през 1954 г. в Охрид. По образование е икономист. Работил е известно време в Швейцария. След разпада на Югославия, заедно със съмишленици, създава Организация на българите в Р Македония, носеща инициалите на историческата ВМРО. Това става през 1993 г. Организацията не получава официална регистрация, а Владимир Панков е арестуван няколко пъти, бит и малтретиран заради това, че изповядва българската си национална принадлежност. На 30 юли 1996 г. по­лучава български паспорт. Поканен от известния австрийски лингвист професор Ото Кронщайнер на симпозиум в Залцбург, той е задържан на летището в Скопие и българският му паспорт е отнет от полицията. Обявената от него гладна стачка завършва с връщане на документите за самоличност и идването му в България, където престоява до 1998 г..
На 27 октомври 2000 г. той създава Сдружение на граждани "Радко", което е представено официално в хотел "Холидей ин" в Скопие, съпътствано от хвърляне на димки и други провокации. По-късно Сдружението е обявено за противоконституционно от македонската съдебна власт. През 2008 г. "Радко" печели делото в Съда по правата на човека в Страсбург, срещу Македо­ния.
От тогава до днес опитите на Владимир Панков за озаконяването на Асоциацията на граждани за запазване на идентичността на българите в Р Македония "Радко" - Охрид не бяха един или два. Най-после, Асоциацията е регистрирана от Централния регистър на Р Македония, което е атестат за борбените качества на нейния председател.

Пълен текст

Назад към съдържанието | Назад към главното меню