Отиване към съдържанието

Главно меню:

МЕСЕЧНО ИЗДАНИЕ - БРОЙ 166 - 2017 г. | MONTHLY PUBLICATION - ISSUE 166 - Year 2017
ВЕСТНИКЪ НА БЪЛГАРСКОТО ЕЖЕДНЕВИЕ ВЪВЪ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ

Градъ Охридъ

Г.Младеновъ 30/06/2017
Този брой на вестника ни го посвещаваме изцяло на онова, което се случи въ България на 20 Юни 2017г.. Българското възраждане на тази дата, ще бѫде запомнено, като дата съ, която ще се гордее ме съ хилядолетие. Ние смѣ единъ български народъ дошълъ на Балканитѣ отъ памти вѣка и имаме право, да бѫдеме заедно дали имъ харесва на сръбскитѣ агенти, въвъ Вардарска Македония или не!
Завоятъ които направи Зоран Заевъ, се очакваше Любчо Георгиевски да го направи, но той и всички негови българофили испуснаха шанса и днесь сѫ въ политическото кохче за боклукъ! Онези отъ сръбскитѣ загарета, които сѫ противъ връщането на Македония къмъ нейнитѣ български корени ще трябва да прочетътъ устава на ВМРО и да си зададътъ въпроса, на коя дата отъ българи станахме “македонци“ отъ югословенски произходъ? Ние ще празнуваме нашето българско минало заедно, независимо дали този или онзи сръбски удбашъ иска или не! Ние виждаме въ договора, които ще нѫде подписвънъ на 2 Августъ 2017г. недостатаци, но за сега ще ги примълчимъ! Ние смѣ единъ български народъ и няма защо да се плашимъ отъ сърбитѣ и гърцитѣ?
За сега живота на Гнъ. Заевъ и неговитѣ министри е много застрашенъ! Сръбскитѣ агенти въвъ Вардарска Македония, ще посегнътъ върху живота на Заевгъ и другитѣ негови сѫмишленици! Пѫтътъ е мъченъ и пъленъ съсъ сръбски и гръцки клопки! Ние както въ миналото така и днесь ще се опитаме да обеснимъ на нашия читателъ, онова което ни свързва а не онова което ни разселя!
Напредъ братя българи и българки, време е да скъсаме сръбскитѣ и гръцкитѣ окови, които Запада ни постави!

Кабинетът одобри текста на Договора за добросъседство с Македония
Владимир Перев и Тодор Чепреганов в "Само истина"

За Договора с България

19 юли 2017 г. | Владимир Перев
Парламентарната комисия по външна политика политика на македонския парламент зад затворени врати, отвори дебат за Договора за добросъседство с България и разгледа позициите и на двете страни. От това, което обикновените хора разбраха, основният дебат се води около понятията за така наречения македонски език и неговата формулировка като "македонски език съгласно конституцията на РМ", нещо, което отново ги разстрои македонистите.
Бившият министър и актуален депутат от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски успя да върне цялата дискусия назад, за около 19 години, а правят нови и нови обвинения към българската държава, че тя иска да премълчи съществуването на "македонски народ и македонски език" от памтивека до днес. Той същия Милошоски беше с създателите на Декларацията от 1999 г., подписана от премиерите Георгиевски и Костов, а сега се отказва от позициите на този документ и отново търси защита на някакво "македонско малцинство" в България, а между другото да нарече споразумението асиметрично и несправедливо за Македония.
Общо казано, гражданите очакват подписването на договора с положителни чувства и малко от тях пазят на изявленията на ВМРО-ДПМНЕ. Вече отдавна станаха ясни позициите на хората около Никола Груевски и те вече никого не впечатляват.

Помирението между България и Македония

Владимир Перев | 3 юли 2017 г.
Подписването на Договора за добросъседство и обявеното съвместно честване на Илинден, на Мечкин камък на Крушево, където двамата премиери Бойко Борисов и Зоран Заев ще отдадат почит на падналите герои на Илинденското въстание, в македонските медии повдигна вълна от текстове и коментари за целесъобразността на това събитие с вече установените митове за така наречените македонски народ, история и език. Предимно, като автори на текстовете се появиха всички фронтмени на ВМРО-ДПМНЕ с строго осъждане за такова празнуване на Мечкин камък, наричайки това акт на национално и държавно предателство.
Имаше и положителни коментари, а най-важният сред тях е коментарът на първия външен министър на независима Македония, Денко Малески, който също е и син на известния македонски писател и комунист от върховете на властта, Владо Малески. В своето писание, той говори за злоупотребите на политиката в историята, за това как един македонски академик в текстове, навсякъде, където е имало дума българин, е сменял с думата македонец, както са написани стотици фалшифицирани исторически анализи за македонската история, за всичко да завърши бунището на историята. Македонският ексминистер Малески, за първи път в Македония, открито заяви, че не е съществувала македонска средновековна държавата, нито история и това е факт, с който трябва да се примирим, също како е направена още една славянска нация-словенци.
Сега, казва Малески, в издирването на историческата истина ние трябва да вървим път назад, да се върнем от Александър Велики, цар на елините, чрез Самуил, царя на българите, за да стигнем до корените на така наречения македонски народ, до Мисирков и антифашистическата борба в средата на миналия век.
Ако само част от неговите мисли бъдат приети като план за бъдещите отношения между България и Македония, тогава предстои задълбочена и сериозна ревизия на досегашната македонската история.

Неразрешими проблеми отъ договора на 20 Юни 2017г.

Г.Младеновъ 30/06/2017
Договора за 2 Августъ 2017 г. вдигна всички сръбски удбаши, да пишътъ глупости, че тѣ сърбо-македонцитѣ имали право да говорятъ и пишътъ за Илинденското въстание отъ 1903 година. Сега когато пиша, ми идва на умъ да питъмъ сръбскитѣ даскълчета дали знаятъ, какво стана съ децата на Пито Гули и защо сложиха въ затвора следъ 1944г. брата на Никола Каревъ? Защо пратиха Панко Брашнаровъ въ Голи Отукъ и защо бутнаха въ затвора въ Идризово нещстника отъ Прилепъ на име Методи Андоновъ (Ченто)? Съ договора отъ 2 Август 2017г.щяло да се турело край на сърбо-македонзма и съ това, щяло да пропадне идеята, че ние българитѣ отъ Македония смѣ събро-македонци отъ югословенски пройзходъ? Въ България гласове се надигнаха, съ нищо да не му се вярва на З.Заевъ!
Писаха ни, че това което казва Заевъ е продиктувано отъ Бѣлградъ Атина, съ целъ да се прекъсне даването на българитѣ въ Повардарието българско гражданство! Писаха ни, че трябва да смѣ много внимателни съ Заевъ и неговата сръбска клика!
Четемъ, че някой български професори, искътъ да напишемъ въ жълтия картонъ онова, което ще грантира свободата на българитѣ тамъ! Ще си послужа съ думитѣ на моя чичо Иванъ Михайловъ. Да ги таксуваме като българи, а на никой да не му вярваме!

"Българите в Р Македония да бъдат градивен елемент в Конституцията на държавата..." твърди Владимир Панков, председател на Асоциация "Радко"

Брой 6, 2016 г. | Списание “България Македония“
Владимир Панков е роден през 1954 г. в Охрид. По образование е икономист. Работил е известно време в Швейцария. След разпада на Югославия, заедно със съмишленици, създава Организация на българите в Р Македония, носеща инициалите на историческата ВМРО. Това става през 1993 г. Организацията не получава официална регистрация, а Владимир Панков е арестуван няколко пъти, бит и малтретиран заради това, че изповядва българската си национална принадлежност. На 30 юли 1996 г. по­лучава български паспорт. Поканен от известния австрийски лингвист професор Ото Кронщайнер на симпозиум в Залцбург, той е задържан на летището в Скопие и българският му паспорт е отнет от полицията. Обявената от него гладна стачка завършва с връщане на документите за самоличност и идването му в България, където престоява до 1998 г..
На 27 октомври 2000 г. той създава Сдружение на граждани "Радко", което е представено официално в хотел "Холидей ин" в Скопие, съпътствано от хвърляне на димки и други провокации. По-късно Сдружението е обявено за противоконституционно от македонската съдебна власт. През 2008 г. "Радко" печели делото в Съда по правата на човека в Страсбург, срещу Македо­ния.
От тогава до днес опитите на Владимир Панков за озаконяването на Асоциацията на граждани за запазване на идентичността на българите в Р Македония "Радко" - Охрид не бяха един или два. Най-после, Асоциацията е регистрирана от Централния регистър на Р Македония, което е атестат за борбените качества на нейния председател.

Пълен текст

Назад към съдържанието | Назад към главното меню