Отиване към съдържанието

Главно меню:

ДОБРЕ ДОШЛИ ВЪ ИНТЕРНЕТЪ СТРАНИЦАТА НА МАКЕДОНСКА ТРИБУНА!

МЕСЕЧНО ИЗДАНИЕ - БРОЙ 169 - 2017 г. | MONTHLY PUBLICATION - ISSUE 169 - Year 2017

ВЕСТНИКЪ НА БЪЛГАРСКОТО ЕЖЕДНЕВИЕ ВЪВЪ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ

ТОЗИ БРОЙ НА МАКЕДОНСКА ТРИБУНА ЩЕ БѪДЕ ПОСВЕТЕН НА НАШЕТО БЪЛГАРСКО МИНАЛО ВЪ МАКЕДОНИЯ И ОДРИНСКА ТРАКИЯ!
Г.Младеновъ 29/09/2017/
Презъ този месецъ Октомври, така както и всяка година, ще се празнува нашето българско минало, като начало на сърбо-македонизм въвъ Вардарска Македония! Ние намираме за нужно, да поеснимъ на нашиятъ читателъ, както въ Македония така и въ България, че презъ месецъ окт.1893 година се слага началото на нашето съпротивително движение въ Македония и Одринска Тракия, за обединението на българитѣ от тѣзи две български територии съ България!
Ние пишеме за нашето българско минало въ Македония и Одринска Тракия, понеже това наше българско минало, така много се фалшифицира, че човекъ си задава въпроса, кого лъжътъ тѣзи сръбски даскълчета отъ сръбското МАНУ въ градъ Скопие? Не отдавна единъ професоръ отъ София, България бе запитълъ няколко даскълчета от сръбското МАНУ, защо няма устава на БМОРК въ музея въ Скопие? Даскалчетата се направили, че не чули въпреки, че професора имъ предложилъ, да имъ направи копие отъ устава и имъ го прати? Ние го публикуваме устава, за да могътъ да го свълятъ отъ интернетъ и го поставятъ въ музеятѣ въвъ всеки градъ, кѫдето имътъ музей!
Сега да се върнемъ въ Македония и пишемъ нещо за изборитѣ на 15 Окт. 2017 когато ще се избирътъ кметове и сѫветници изъ цяла Вардарска Македония! Зоранъ Заевъ каза, че връщане назадъ няма да има! Той каза ,че връщане няма, но не каза, на кѫде ще пѫтуватъ на северъ или на югъ? Отъ изказванията не се разбира, за някакво пѫтуване на изтокъ? Колчо Груевски предупреждава неговитѣ сърбо-македонци, че само той може да запази сърбо-македонизма въвъ Вардарска Македония! Независимо кой ще бѫде победитела на 15 Окт.2017 г въвъ Вардарска Македония, тя дефакто ще бѫде федерирана и двуезична докато бѫде поделена между Албания и България!
Изказванията на Красимиръ Каракачановъ, че България е за запазване на Македония, като трета албанска държава не важи, понеже българитѣ, които живеятъ тамъ, изкътъ една бългърска държава за всички българи, които граничътъ съсъ себеси!
КМЕТОВЕ СА ИЗБРАНИ В 45 ОБЩИНИ В МАКЕДОНИЯ, СДСМ ПЕЧАЛИ 37, ВМРО-ДПМНЕ – САМО 3
16.10.2017 | БГНЕС
На първия тур на местните избори бяха избрани кметове в 45 общини в Република Македония. На втори тур ще се решава кой да оглави останалите 35 общини. На първи тур СДСМ печели 37 кметски места, ВМРО-ДПМНЕ – три, Демократическият съюз за интеграция (ДСИ) – две, граждански комитети – две и Демократическата партия на турците – едно. СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ ще се конкурират на втори тур в 19 общини, ДСИ и Алиансът на албанците – в пет, ДСИ и БЕСА – в седем, в една община ще се борят кандидат на граждански комитет и ВМРО-ДПМНЕ, в една – ДСИ и СДСМ, в една – СДСМ и Съюзът на ромите и в една – ДПА и БЕСА. Още не е ясно дали Скопие има избран кмет. Кандидатът на СДСМ Петре Шилегов при преброени 96,79% от бюлетините води пред кандидата на ВМРО-ДПМНЕ Коце Траяновски с 50,27 срещу 36,01 на сто. В момента се броят гласовете в последните 22 секции, за да се разбере дали и в столицата ще гласуват отново на 29 октомври.
СДСМ на Зоран Заев печели убедително местните избори в Македония
Тази Неделя: Каква е Македония през 2017 година?
ЦРУ - СЛЕД 65 ГОДИНИ: НОВИ РАЗКРИТИЯ ЗА “ГРЕХОВЕТЕ“ НА СТУДЕНТИТЕ ОТ СТРУМИЦА
World Review

Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) публикува няколко милиона документа, свързани с тяхната работа, сред които има хиляди документи отнасящи се до СФРЮ и Македония.
В голям брой от публикуваните документи се посочва, че в следвоенния период ЦРУ отблизо е следяла  дейността на ВМРО, и лицата които са се борели за независима Македония. В един от докладите на ЦРУ за ВМРО със заглавие "Дейността на ВМРО в Югославия" между другото се казва: "ВМРО тайно се бори за създаването на независима македонска държава, която ще включи територията на Югославска Македония. Организацията е особено активна в градовете Прилеп, Велес и Щип. Разпространяват се слухове в Югославия, че хората очакват да бъдат освободени от Титовият режим до следващия Великден".
Най-новите документи на ЦРУ ни доказват сведенията на много историци и лица от миналото, че САЩ  особено са проявявали интерес към събитията в Струмица в следвоенния период. От ЦРУ вероятно са следели събитията там, а от получената информация за недоволството и задушаването на националния дух на жителите и отнемането на земята (отчуждаването и национализацията), което води до разделянето на листовките а и съобщенията от 01.05.1946 г. със заглавие: "Долу експонатите на сърбизма, Димитър Влахов, Лазар Колишевски, Михайло Апостолски и техните другари!", "Да живее духа на Гоце Делчев и Даме Груев". След тази дейност са били арестувани 25 младежи, между които са били трима от петте по-късно убити студенти, също така осъдени на затвор. Този факт се потвърждава и с новите  документи от ЦРУ.
КАК В БЪЛГАРИЯ И ВЪВ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ СЕ РАЗПРАВИХА С ВМРО И С ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА ИВАН МИХАЙЛОВ
Преди време имахте възможност да се запознаете с един уникален документ (Вж. „През 1946 година БКП планира убийството на Иван Михайлов“), представляващ страници от служебния бележник на министъра на вътрешните работи Антон Югов. Той представлява воден протокол от заседание на МВР, което е ръководено от наскоро завърналия се от Съветския съюз бивш генерален секретар на Комунистическия интернационал Георги Димитров в присъствието на съветския представител в България Иван Иванич. Георги Димитров и Антон Югов произхождат от български родове от Македония, но това не ги спира в борбата им за разправа и ликвидирането както на ВМРО така и на нейния водач Иван Михайлов. Дори Г. Димитров, въпреки действуващата тогава конституция и закони, си присвоява правото да застане за определен период от време начело на МВР докато трае акцията да се справят с тази най-българска революционна организация и с нейния водач. Взетото решение под диктовката на Г. Димитров е „Македонците да бъдат под постоянно наше око. Ив. Михайлов да се потърси и обезвреди.“ И само няколко дни по-късно – на 11 юли 1946 г. Вълко Червенков ще докладва на югославския министър на вътрешните работи, един от най-жестоките Титови сатрапи Александър Ранкович – „Органите на Държавна безопасност в последните дни арестуваха в София и провинцията няколко десетки активни терористи, злостни великобългарски шовинисти, врагове на отечественофронтовска България и народна република Югославия от бандата на Ванче Михайлов. В Пиринска Македония са арестувани такива 60 човека, ярки михайловисти.“ Тези „ярки михайловисти“, сред които са и редица от бившите членове от ЦК на ВМРО и организационни ръководители, войводи и четници, са избити няколко дни по-късно без съд и присъда. Малцина са тези, които избягват тази съдба. Иван Михайлов не е заловен и не е ликвидиран, тъй като е преминал отново в нелегалност и в емиграция, която ще продължи до края на живота му.
ЙОРДАН И ДИМИТЪР ЧКАТРОВИ
Цанко Серафимов

Чкатрови е заслужила българска фамилия от град Прилеп, дала най-достойни синове на Македония.
АРЕСТУВАНЕ НА Й.ЧКАТРОВ ОТ СЪРБОКОМУНИСТИЧЕСКАТА МАКЕДОНСКА ВЛАСТ. СЪДЕНЕ ОТ Т.Н. “НАРОДЕН СЪД“. ЗАТВОРЕНИЧЕСКИТЕ МЕСЕЦИ. ГЛАДНАТА СТАЧКА И САМОУБИЙСТВОТО. СВЕДЕНИЯ ЗА НЕГОВИЯ ГРОБ И ПОГРЕБЕНИЕТО МУ.
Македонска Трибуна Брой 73 - 2009 г.
Точната дата на арестуването на Й.Чкатров не е посочена до сега от нито един изследовател или историк. Вероятно тя може да се открие в неговите следствено, съдебно и затворническо досиета, ако са водени такива и ако не са унищожени. Ако се позовем на спомените на Методи Кърпачев в края на месец септември 1944 г., когато след разформироването на доброволческите дружини в Егейска Македония, той заедно с няколко свои другари идва в Скопие и търсят Й.Чкатров за контакт и взаимни действия, той все още е свободен. Както беше отбелязано в предишната глава в спомените на Любчо Арсов се говори за срещата с Й.Чкатров през втората половина на месец ноември 1944 г. Коста Църнушанов, цитирайки спомена на Христо Ампов споменава, че Методи Андонов- Ченто казал, че не спазвайки даденото лично от него обещание на Йордан Чкатров, че към него и към бившите дейци на ВМРО няма да се възприемат репресивни мерки, след завземането на властта от партизаните в Скопие, той е бил арестуван. Изхождайки от тези сведения можем да допуснем, че той е арестуван в началото на месец декември 1944 г. През същия период са арестувани брат му Димитър Чкатров, Димитър Гюзелев, Спиро Китинчев и др. Съдебният процес срещу Димитър Чкатров и другите цитирани лица се провежда от 26 май до 2 юни 1945 г., а срещу Йордан Чкатров на 12 януари 1946 г. Следователно от момента на задържането му до съдебния процес Й.Чкатров е прекарал като подследствен в Скопския окръжен затвор.
ТЕЛЕВИЗИЯ ЕВРОПА: Албания официално призна българското малцинство
Какво е значението на признаването на българското малцинство в Албания?
България 16 република на СССР
Славните български победи в Балканската война
МИНИСТЪР ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: “ЕВРОПА Е ТАКАВА, КАКВАТО ЩЕ Я ИЗГРАДИМ
12 октомври 2017 г. | ДВ
През първото полугодие на 2018 г. България ще председателства ЕС. Какви ще са нейните приоритети и послания и как се подготвя за тази отговорна задача? С министър Лиляна Павлова разговаря Александър Андреев.

Министър Лиляна Павлов пред ДВ
ДЖОРДЖ ФРИДМАН: РУСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ
10.10.2017 | БГНЕС
Наближава 100-годишнината от Руската революция. Това беше революция, основана не само на надежда, но и на увереността, че обществото може да бъде изпълнено с равенство, изобилие и свобода. Тя създаде режим, който е готов и се чувства принуден да отиде във всякакви направления, за да създаде това съвършенство, но този режим приключи през 1991 г., изчерпан от създадения от него скъперник.
Руската революция е вдъхновена от работата на Карл Маркс и тази работа е редуцирането на абсурда на френското просвещение. Просвещението твърдеше, че човечеството е в процес на развитие - непрекъснато се натрупват знания и с това положението на човечеството постоянно се подобрява. В центъра на този процес имаше причина, която да доведе до напредък. И основният стремеж бе, че най-съвършеното правителство е това, което насърчава принципа на равенство между хората.
Представител на всичко това беше интелектуалецът, който поставя основанието в центъра на всичко и затова беше този, който щеше да постигне напредък. Интелектуалецът би разбрал необходимостта от подобряване на човешкото състояние и следователно би разбрал, че всеки, който е възпрепятствал това, е враг. Интелектуалецът стана политик, търсещ сила, а след това тласка масите към трансформация на човешкия живот.
ЗА ДЕНЯ 11 ОКТОМВРИ
11 октомври 2017 г. | Владимир Перев
Македония празнува 11 октомври, деня на, както се казва тук, националната борба за свобода, водна срещу "българския фашистки окупатор".
Македонистите-шовинисти, прикрити зад завесата на комунистическата идеология, веднага след 1948 г. изхвърлиха думата "фашисти", така че новите поколения бяха възпитавани че борбата е само срещу някакви "български окупатори", за всичко, след това, да се представя като борба срещу целия български народ. Това и до ден днешен остава като психично наследство в съзнанието на поколения македонски граждани "възпитавани в духа" на титовизма и македонизма.
Но истината е прозаична. Именно на 11 октомври 1941 г. група млади безработни студенти от Белградския университет, заедно с някои непълнолетни ученици на прилепската гимназия, организирани от Югославската комунистическа партия, извършват терористична атака срещу полицейският участък в Прилеп. Сред терористите няма жертви, а жертва е само стражарят на участъка. Стражарят, който се нарича Петър Колев е от битолското село Смилево, родното място на Даме Груев. Той е на средна възраст, женен, баща на три деца, а в полицията служи като от запаса. Човекът, който стрела в него е сърбомана Душко Наумоски, роден в Сърбия и идва в Македония като ученик след разпадането на кралска Югославия. За трагедията да бъде пълна, стражарят е приятел с бащата на Душко Наумоски, така и позволява убиеца да се приближи и да стреля в него.
Убиецът Душко Наумоски оцелява във войната, но терористичният акт, който е извършил, го следва на всяка крачка. След войната той е работил в отдела за държавна сигурност на Прилеп - УДБА. През 1948 г. той е затворен за корупция и кражба. След затвора е назначен за директор в Националните театри в Прилеп и Битоля. Замразен от всички, а най-повече от собствените партизанско-терористични другари, той не получава нито едно, буквално нито едно признание, което държавата Югославия давала на всички партизани.
През 1961 г., на Великден, катастрофира с колата близо до Прилеп и така завърши жизнения път на партизанина-терорист и престъпник, който никога не е бил на истина революционер. Изстрелите от пистолета и невинната жертва, стражаря Петър Колев, откриха бездната на македонската трагедия и трагедията на българите в Македония.
ЗА КЪЩАТА НА ДИМИТЪР ТАЛЕВ В ПРИЛЕП
Владимир Перев | 4 октомври 2017 г.
Какво става с българското културно и историческо наследство в Македония, поне за това, което не било разрушено и ощетено от Сръбската и след това от комунистическата власт?
Част от това наследство, а именно къщата на Димитър Талев в Прилеп, отдавна стои празна, стопаните живеят на друго място в града, а отварят къщата само по желание на туристите от България или на тези, които се интересуват от автора на „Железният светилник“. Наследниците на имуществото на Талев отдавна предлагат къщата за продажба изключително на българските власти, представили са и документи за собствеността и оферти за продажба, но от българска страна няма никакъв отговор. По-специално, има отговор, но е по-добре да няма. Защото преди няколко години, висш функционер на българската служба за държавна сигурност (ДАНС), заедно със своя македонски колега, вече прословутият директор на Държавната сигурност Сашо Миялков, заедно с многобройна охрана посетили къщата на Талев в Прилеп, разговаряли със собствениците за това и си тръгнали без коментари. Няколко дни по-късно в къщата отиват представители на македонското електрозахранване, придружени от агенти на Държавна сигурност, и вземат и двете измервателни уреда от дома с мотива, че домакините имат стари неплатени сметки за ток и дължат на държавата повече от 5000 евро.
Собственичката на къщата Снежана Ачковска твърди, че никога през живота си не е имала неплатени сметки за ток и че това е игра на македонската държавна сигурност, за да може собствениците да бъдат изгонени от къщата, тя да остане изоставена и защото къщата е стара, на повече от двеста години, т.е. да бъде оставена да се разпадне.
Това не е единственият подобен случай в Прилеп. Само на стотина метра от къщата на Талеви се намира къщата на Спасови – огромна жълта къща край реката, в която по време на Първата световна война известно време е живял цар Борис, тогава престолонаследник. Днес къщата е изоставена, никога не е имало паметна плоча там, нито пък някой се интересува от нея.
Тези две къщи са част от паметта на българския народ и с разрушаването им българският народ губи част от собствената си история и от себе си.
ДИМИТЪР ТАЛЕВ И ИСТОРИЯТА НА ПОРОБЕНА МАКЕДОНИЯ
Българска история | Тодор Борисов
Творчеството на Димитър Талев е не само огромно по обем и тематично всеобхватно, но е ключ и към вратата, зад която се крие душата на известния писател. Често Талев споделял с читателите следното: „Ако някой иска да знае нещо за мен и моите убеждения, нека чете книгите ми“.
През 1925 г. Димитър Талев публикува първата си самостоятелна книга. Сборникът излиза под заглавие „Сълзите на мама” – разкази и приказки за деца. Историята е за непослушно дете, което в съня си отпива глътка вода от извор от сълзите на своята майка, пролети заради него, и това го променя изцяло. „В тях има нещо много меко и нравствено“, споделя синът му Братислав Талев, „за отношението към дома, към майка, към Бог.“
Първата голяма Талева творба – трилогията „Усилни години“ („В дрезгавината на утрото“, „Подем“, „Илинден“) е вдъхновяващ опит на писателя да създаде епическо повествование за подготовката, избухването и поражението на Илинденско-Преображенското въстание (1903). В „Усилни години“ Димитър Талев за пръв път развива своята тема за Македония и Обединена България. Тази трилогия писателят пише на възраст, която е на границата между младежката емоционалност и житейския опит.
Арх. ХРИСТО ГЕНЧЕВ: КОРОДОР 8 ПО РОЖДЕНИЕ Е ПО-ПЕРСПЕКТИВЕН ОТ ВИА ИГНАЦИЯ
05.10.2017 | БГНЕС
Коридор 8 представлява голяма геостратегическа ценност. Той се посреща с голяма радост от македонската и албанската страна. Този коридор съчетава в себе си сноп от инфраструктури връзки – съобщителни, пътни. Това заяви за БГНЕС арх. Христо Генчев.
Христо Генчев е български архитект, урбанист, изследовател, учен и публицист. Доктор е на техническите науки от университета в Грац, Австрия. Автор е на 9 книги и много публикации по градоустройство, културология и геополитика.
БГНЕС Публикува пълния текст на интервюто:
ЦАР САМУИЛ – КАКВО НИ КАЗВА ИСТОРИЯТА ЗА БЪЛГАРСКИЯ ВЛАДАТЕЛ
КРЕМЕНА БЕДЕРЕВА
Caмyѝл e бългapcĸи цap, yпpaвлявaл Бългapия oт 997 г. дo 6 oĸтoмвpи 1014 г. Toй e пъpвият влaдeтeл oт динacтиятa нa Koмитoпyлитe.
Oт oĸoлo 971 г. Caмyил yпpaвлявa Бългapия cъвмecтнo c тpимaтa cи бpaтя, a cлeд cмъpттa им cтaвa дeйcтвитeлeн влaдeтeл нa бългapитe. Πpeз 997 г. цap Poмaн yмиpa и Caмyил cтaвa eднoличeн влaдeтeл в eднo oт нaй-тpyднитe вpeмeнa в бългapcĸaтa иcтopия.
B пpoдължeниe нa дeceтилeтия тoй ycпявa дa yдъpжи aтaĸитe нa визaнтийcĸия импepaтop Bacилий ІІ и дopи мy нaнacя cepиoзни пopaжeния. Heпpecтaннитe бopби зa нaдмoщиe c Bизaнтия пpoдължaвaт пpeз цялoтo мy цapyвaнe.
Цap Caмyил yмиpa нa 6 oĸтoмвpи 1014 г., вepoятнo oт cъpдeчeн yдap, ĸoйтo пoлyчaвa пpи видa нa вoйницитe cи, ocлeпeни cлeд битĸaтa пpи Бeлacицa.
Cлeд пpeждeвpeмeннaтa cмъpт нa цapя, Бългapия нe ycпявa дa издъpжи дългo нa вoeнния нaтиcĸ нa визaнтийцитe. Чeтиpи гoдини пo-ĸъcнo идвa и ĸpaят нa Πъpвoтo бългapcĸo цapcтвo.
Зa paннитe гoдини нa Caмyил нe ce знae мнoгo. Haдпиcът oт c. Гepмaн ĸpaй Πpecпaнcĸoтo eзepo и дoбaвĸитe нa eпиcĸoп Mиxaил Дeвoлcĸи ĸъм xpoниĸитe нa Cĸилицa coчaт, чe бaщaтa нa ĸoмитoпyлитe e Hиĸoлa, a мaйĸa им – Pипcимия. Heйнoтo имe cпopeд няĸoи изcлeдoвaтeли гoвopи зa apмeнcĸия ѝ пpoизxoд. Cпopeд извopитe Hиĸoлa e бил бoляpин и oблacтeн yпpaвитeл oт нaй-виcoĸo нивo.
СЛАВЯНИТЕ И СЛАВЯНСКИТЕ ЕЗИЧЕСКИ НЕКРОПОЛИ В ДНЕШНИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ
Спас Спасов
Напоследък доста се говори, че „нямало славяни“ въобще в ранното Средновековие, още по-малко пък в ранните векове от съществуването на езическа Дунавска България. Тази теза е разпространена основно в средите на любители на историята. Нека посочим всеизвестния факт: предците на народите в съвременните национални държави са принадлежали към разнообразни етноси/родови групи, обединени от един момент нататък в обща идеология. Христоматийно е твърдението на участника в италианското Рисорджименто (борбата за обединение на Италия), маркиз Масимо д‘Азелио: „Създадохме Италия, сега да създадем италианците.“ Нека припомним сходното положение и в съседна Франция, в която, също като при Италия, съществува културно разделение между населението на Севера и на Юга. Да не се говори за съществуващите различия в Белгия (Валон и Фландрия), в Испания (Каталуния, Баския, Андалусия, Кастилия и др.). Етнонимите италианци, французи, испанци, белгийци ги е нямало в Средновековието. Това не значи, че в Средновековието е нямало италианци, французи, испанци, белгийци, а просто тогава прадедите на тези биват наричани по друг начин, но те все пак са си прадеди на днешните. В ново време са почнали да назовават наследниците на средновековните етноси/родови групи/народи с ново общо име, те биват сплотени в (нова) обща идеология (национализъм).
КОИ СА ПО-СКЪПИ НА УЧИТЕЛСКИТЕ СЪРЦА - БЪЛГАРСКИТЕ ГЕРОИ ИЛИ СЪВЕТСКИТЕ ПРОПАГАНДАТОРИ НА СТАЛИНИЗМА?
ЧАКАМЕ ПРОСПЕРИТЕТ И СПРАВЕДЛИВОСТ, А ЖИВЕЕМ В СРЕДА, ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ОТРОВЕНА ОТ МАРКСИЗМА - ЛЕНИНИЗМА
Д-р Виолета К. Радева | Faktor.bg

Ген. Колев, Максим Горки
За някои въпросът може да изглежда безсмислен. Но не е. Практиката непрекъснато ни дава доказателства, че е напълно резонен въпрос, от чийто отговор зависи ако щете нашето бъдеще като нация. Затова нека да се запитаме и още нещо: кои имат по-голямо значение за нас, българите, като европейска нация? На кого трябва да отдаваме почит и признание? С чий пример трябва да възпитаваме идващите след нас поколения?
Дали това трябва да са българи, бранили с живота си свободата, независимостта и териториалната цялост на своята Родина?
Или ще отдаваме предпочитанията си към чужденци, при това всепризнати апологети на тоталитарен режим, отречен като човеконенавистнически? Режим, осъден у нас със Закон!
КАРЕЛ ЧАПЕК: ЗАЩО НЕ СЪМ КОМУНИСТ
29 сеп., 2017 | Тома Петров
Този въпрос често ми се задава изненадващо, и то когато съм сред хора, които обикновено са по-склонни да се занимават с каквото и да било друго, отколкото да с политика. Очевидно е, че никой в наше време няма да ме попита „Защо не си земеделец?”, или „Защо не си социал-демократ?”. Да бъдеш земеделец, само по себе си, не изисква никакъв отличителен мироглед или открояващо се убеждение, но да не бъдеш комунист не е просто отрицание, а сякаш определено кредо.
За мен лично въпросът сам по себе си носи облекчение, понеже аз не желая да започвам полемика с комунизма, но по-скоро да се защитя в собствените си очи за това, че не съм комунист и защо че не мога да бъда такъв. Щеше да е по-лесно за мен да бъда такъв. Щях да живея мислейки, че помагам, при това по-най-храбър начин за избавлението на света. Щях да си мисля, че стоя на страната на бедните срещу богатите, на страната на гладните срещу онези с торбите пари. Щях да знам какво да мисля за това или онова, какво да мразя, какво да избягвам. На место това, аз се чувствам като гол човек всред бодлив храст: ръцете ми са голи, не покрити с някаква доктрина, чувствам своето безсилие да помогна на света и често не знам как да се защитя пред съвестта си: Ако с цялото си сърцето наистина съм на страната на бедните, защо пък по дяволите, да не съм комунист?
ИВАН НИКОЛОВ: КАКВО ОЗНАЧАВА  БЪЛГАРСКОТО ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВО ДА БЪДЕ БАЛКАНСКО?
26.09.2017

Премиерите Борисов и Ципрас в Кавала
На 23 февруари 1885 г. официозът „Търновска конституция, орган на управляващата тогава Либерална партия на Петко Каравелов, пише:

"БЪЛГАРИТЕ В Р МАКЕДОНИЯ ДА БЪДАТ ГРАДИВЕН ЕЛЕМЕНТ В КОНСТИТУЦИЯ НА ДЪРЖАВАТА..." ТВЪРДИ ВЛАДИМИР ПАНКОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АСОЦИАЦИЯ "РАДКО"

Брой 6, 2016 г. | Списание “България Македония“
Владимир Панков е роден през 1954 г. в Охрид. По образование е икономист. Работил е известно време в Швейцария. След разпада на Югославия, заедно със съмишленици, създава Организация на българите в Р Македония, носеща инициалите на историческата ВМРО. Това става през 1993 г. Организацията не получава официална регистрация, а Владимир Панков е арестуван няколко пъти, бит и малтретиран заради това, че изповядва българската си национална принадлежност. На 30 юли 1996 г. по­лучава български паспорт. Поканен от известния австрийски лингвист професор Ото Кронщайнер на симпозиум в Залцбург, той е задържан на летището в Скопие и българският му паспорт е отнет от полицията. Обявената от него гладна стачка завършва с връщане на документите за самоличност и идването му в България, където престоява до 1998 г..
На 27 октомври 2000 г. той създава Сдружение на граждани "Радко", което е представено официално в хотел "Холидей ин" в Скопие, съпътствано от хвърляне на димки и други провокации. По-късно Сдружението е обявено за противоконституционно от македонската съдебна власт. През 2008 г. "Радко" печели делото в Съда по правата на човека в Страсбург, срещу Македо­ния.
От тогава до днес опитите на Владимир Панков за озаконяването на Асоциацията на граждани за запазване на идентичността на българите в Р Македония "Радко" - Охрид не бяха един или два. Най-после, Асоциацията е регистрирана от Централния регистър на Р Македония, което е атестат за борбените качества на нейния председател.

Пълен текст

Назад към съдържанието | Назад към главното меню