Отиване към съдържанието

Главно меню:

ДОБРЕ ДОШЛИ ВЪ ИНТЕРНЕТЪ СТРАНИЦАТА НА МАКЕДОНСКА ТРИБУНА!

МЕСЕЧНО ИЗДАНИЕ - БРОЙ 171 - 2017 г. | MONTHLY PUBLICATION - ISSUE 171 - Year 2017

ВЕСТНИКЪ НА БЪЛГАРСКОТО ЕЖЕДНЕВИЕ ВЪВЪ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ


Премиерите Борисов и Заев пред паметника на цар Самуил

СВЕТИЯТ СИНОД НА ГРЪЦКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА РЕАГИРА НА РЕШЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ПО МОЛБАТА НА МАКЕДОНСКАТА ЦЪРКВА
Скопие/Атина, 16 декември /БТА/
Светият синод на Гръцката православна църква е обсъдил на заседание в четвъртък решението на Светия синод на Българската православна църква да приеме молбата да бъде църква-майка на "схизматичната Македонска православна църква". Това съобщи днес агенция МИА, като се позова на гръцкия православен уебсайт ромфеа (romfea.gr).
Светият синод на Гръцката православна църква изразява своето безпокойство от факта, че по този начин Българската православна църква се намесва в юрисдикцията на друга православна църква - Сръбската. Това е действие, което противоречи на канона и традициите на църквата, пренебрегва водещата роля на Вселенската патриаршия и може би е начало на труден развой на събитията, смята Светият синод на Гръцката православна църква, цитиран от МИА. /СГ/
БПЦ Е ГОТОВА ДА СЪДЕЙСТВА ЗА КАНОНИЧЕСКИЯ СТАТУТ НА МАКЕДОНСКАТА ЦЪРКВА
27.11.2017 | БНТ
В решение на Светия синод, публикувано на страницата на Българската патриаршия, се заявява, че Българската православна църква поема „своя свещен дълг“ да окаже пълно съдействие на Македонската църква, като ходатайства за нейния статут пред останалите православни църкви. Не се посочва изрично дали БПЦ признава Македонската църква за своя дъщерна.
Светия синод посочва, че определя архиерейска комисия, която ще проведе нужните разговори с МПЦ и останалите православни църкви.
По-рано днес пред Синодалната палата в София се проведе мълчаливо бдение, на което общественици се обявиха в подкрепа на писмото от Македонската православна църква, в което иска от БПЦ да я признае за дъщерна.
БЛАГОДАРИМ НА БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА-МАЙКА ЗА ДЕНЕШНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ АКТ
27.11.2017 | БГНЕС
Светият синод на Македонската православна църква /МПЦ/- Охридска архиепископия изрази благодарност на българския патриарх Неофит и на Светия синод на БПЦ за днешното решение да приемат да бъдат Църква-Майка. "Днешното решение на Светия синод на БПЦ дава надежда за окончателното решение на статута на легитимната автокефална МПЦ в семейството на православните църкви. Очакваме и в бъдеще БПЦ да бъде постоянен сътрудник на МПЦ-Охридска архиепископия за постигането на необходимата цел", се казва в специално съобщение на Светия синод на Македонската православна църква. В документа се подчертава, че двете църкви носят отговорност пред своите православни народи, които споделят множество общи християнски ценности в изминалите векове. БГНЕС припомня, че днес Светият синод в София прие да бъде Църква-Майка и да се застъпи за разрешаването на статута на МПЦ-ОА.
МПЦ ИЗИСКВА БПЦ ДА БЪДЕ НЕЙНАТА "МАЙКА ЦЪРКВА"
25.11.2017 | Владимир Перев
В писмото изпратено на 9-ти ноември се предлага: "Българската патриаршия възстановява евхаристийното общение с Македонската архиепископия, а тя ще признае Българската православна църква като Майка Църква". За първи път македонската архиепископия говори за своя църква-майка, за първи път тя официално споменава, че това е Българската църква. Македонската архиепископия, която е създадена под светско-политическата благословия на диктатора Йосиф Тито е непризната и до днес от нито една православна църква. Решението дали да признае Македонската православна църква, е в ръцете на Българската патриаршия. За нас македонските българи е от изключителна важност да има положителен отговор от Софийската патриаршия. Настояваме в документите по признаването да се обърне специално внимание на екзархийската традиция в Македония, като изрично се упомена, каква ще е съдбата на екзархийските имоти и църкви, по какъв ред и начин те ще бъдат предадени за служение и обгрижване от бъдещата Охридска архиопископия. Ако синодът в София се помайва, под една или друга форма ще бъде изпреварена от Сръбската патриаршия, която вече създаде своя Охридската архиепископия, но под управлението на Белград, нещо което клира в Скопие не желае да приеме. Ние знаем, че българските православни предстоятели са силно зависими от Вселенската и Московската патриаршия, от където търсят подкрепа в борбите, кой ще е следващият български патриарх, но ако тачат паметта на екзархсите Иларион, Антим и Йосиф е редно да не забравят, че са и българи.
ГРУЕВИЗМЪТ СЛЕД ГРУЙО ИЛИ ЖИВОТ СЛЕД
ПОЛИТИЧЕСКАТА И ГРАЖДАНСКА СМЪРТ НА ВМРО-ДПМНЕ
24.12.2017 | Владимир Перев
Приключването на 16-ия конгрес на ВМРО-ДПМНЕ във Валандово е изгасване на политическата звезда на дългогодишния недосегаем водач на партията Никола Груевски. Той дойде на власт като партиен лидер в далечната 2008 г. на конгрес в Охрид, сборище, което премина тогава с политическо насилие, целящо да подкрепи неговата кандидатура. Сега си отива след 10 години оставайки след себе си една дълбоко разделена и дезорганизирана партия. Управляваше с насилие и недемократично, изгради собствен култ към личността, по-близък до този към Сталин, отколкото към Тито. Но капацитета на македонската държава и ниското политическо и образователно ниво на неговите привърженици не позволиха не му позволиха да се утвърди в доживотен лидер, която е амбицията на всички авторитарни типове. На конгреса във Валандово Груевски отново се похвали, че е спечелил последователна 11 вида местни и общи избори и успя да прокара два мандата за президент на Македония един скудоумен човечец. Но и това не успя да спаси Груевски, който отчете че неговото последно поражение на местните избори се дължало на предателства в собствената му партия, които предали на противниците му списъците за манипулиране на избирателите. Груевски се само провъзгласи за жертва и заяви, че като поел партийното водачество това станало с един забит нож в гърба, а се оттеглял с множество забити ножове в гърбината.
Управлението на Груевски бе иден дълъг път към гибелта, както личната негова, така и на Македония. През своите мандати успя да монтира множество съдебни процеси, да закрие множество медии и да пробута като медии собствени добре платени мегафони, които пропагандираха неговия режим и личност. Липсата на прозрачност в управлението бе негов запазен знак. А физическата разправа с противниците, като коледния погром над депутатите от опозицията преди 4 години бе далечно ехо на отдавна забравения политически терор в Европа и дори на Балканите.
Успя да остави своята мръсна следа в Скопие с архитектурната лудница наречена „Скопие 2014“. Така македонската столица се превърна в световен мегаполисен символ на кича. Но едно нещо трябва да се признае на Груевски, че колкото беше нетолерантен и насилник спрямо всяко инакомислие, толкова повече бе щедър с широка ръка към своите роднини и поборници. При неговия режим бяха арестувани дори обикновени домовладици и стопани, но пък и улични бандити станаха милионери ....... както се казва бяхме съвременници на обикновен авторитаризъм с елементи на фашизация, типични за един истински малък диктатор.
Дойде на власт преструвайки се на демократ, прозападен и проамерикански политик, привидно се правеше на немски технократ и се само хвалеше с това. Накрая режимът му приключи с безхарактерно подражание на путинизма в Русия с единствен приятел в Европа режима на Виктор Орбан. Неговият поглед остана докрай вперен в Русия, Китай, нещастната Венецуела на Мадуро.... той бе такъв и точно медии и журналисти подобни на тамошните стандарти поддържаше щедро.... Своята политика на евтин популизъм я градеше върху омразата към съседите и развитите западни страни с развит капитализъм и демокрация. Неговите основни пропагандни клетви бяха, евтините му изяви, че ще защитава докрай македонското име и самоличност – идентитетот, но това бяха само лъжовни думи, зад които прикриваше безнаказаното упражняване на неограничена власт.
Още е рано да се говори за пълните последици от неговия режим, за онези нещастни 20 000 подслушвани македонски граждани, чиито личен живот служеше за психическо мастурбиране на простаците в обкръжението на Груевски. Да се надяваме, че съдебните процеси започнали след падането на Груевизма ще донесат поне малко правда, но нищо няма да може да заличи раните в душите на хората и техните семейства.
Но ако изобщо сме способни да се учим от историята във владението на Груевски има и нещо полезно, поучително за илюзиите и вижданията на нашето нещастно българско племе в Македония. Част от илюзиите бяха разбити още по времето на премиера Любчо Георгиевски. Тогава имаше много лъжливи обещания и много премълчани истини. Но нещата достигнаха своя трагичен връх при властването на Груевски. Никога, буквално никой във всички времена не е давал безнаказано такива публични антибългарски изявления. Партийните фронтмени и солисти на ДПМНЕ като Антонио Милошески, Илия Димовски и редица други незначителни хуманоиди, публични, на митинги и в парламента, изрекоха такива неща срещу България и българския народ, неща каквито дори и един Лазо Колишевски не би могъл да си ги помисли, а камо ли да ги кажа.
Новият лидер Християн Мицковски е един безличен инженер, способен технократ в професията, но политически недоказан и използваем за конкретни поръчки. Не трябва да имаме илюзии за бъдещето.... ако един Любчо Георгиевски не разбра или не пожела да признае, че ВМРО е организация на българите от Македония и Одринско, ако един Никола Груевски изобщо не го интересуваше това и на „Бюрек“ с часове ни цитираше историческите читанки от бивша Югославия, ако проститутски извратливия лъжец и манипулатор Антонио Милошевски бе най-близкия съработник на Груевски, то и от инженера Мицковски немя какво ново да се очаква.......
Борбата за свобода, демокрация и човешки права на македонските българи продължава.... Но както обикновено, ще спечели някой друг.......
ТЕЛЕВИЗИЯ ЕВРОПА: Отношенията между България и Македония
Любчо Георгиевски: Не мога да обясня защо ВМРО-ДПМНЕ е антибългарска
Тони Николов: Голяма предпазливост има в решението на Светия Синод
БПЦ ще съдейства пред останалите православни църкви за признаването на македонската
ИСТОРИЯ BG | 27.11.2017 - Защо бе убит Борис Сарафов?
Македонската църква поиска да признае Българската като църква – майка
Отношенията между Българската патриаршия и Македонската архиепископия
Македонската архиепископия е готова да признае БПЦ за Църква-майка
ЗА КАКВА АВТОКЕФАЛНА ЧЕРКВА СТАВА ДУМА?
25/11/2017 | Г. МЛАДЕНОВЪ
СЛЕДЪ КАТО, НѢКОИ ВЛАДИЦИ ОТЪ НЕПРИЗНАТАТА ЧЕРКВА, СѪЗДАДЕНА ОТЪ ЮГОСЛАВСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, НАПИСАХА ПИСМО ДО СИНОДА НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА /БПЦ/ СЪ ИДЕЯТА ДА СЕ ДАЛО АВТОКЕФАЛНОСТЬ НА ЧЕРКВАТА ВЪ МАКЕДОНИЯ, Е НУЖНО ДА ОБЯСНИМЪ НѢКОИ НЕЩА ПО-ПОДРОБНО. ЩЕ ТРѢБВА ДА ПОЯСНИМЪ НА ЧИТАТЕЛЯ, КАКВО СТАНА СЪ БЪЛГАРСКАТА СЕКЦИЯ ПРИ АМЕРИКАНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА /АПЦ/? ЗНАЕТЕ ЛИ, КОЛКО ОТЪ ТЕЗИ ЧЕРКВИ СЕ ВЪРНАХА КЪМЪ БПЦ ДО ДНЕС? И ТОВА ГО ПИША ЗА ДАСКАЛЧЕТАТА, КОИТО МИСЛЯТЪ И ПИШАТЪ ГЛУПОСТИ ПО СТРАНИЦИТѢ НА "ФОКУС" ВЪ СОФИЯ, ВЪ БЪЛГАРИЯ! ТЕЗИ, КОИТО ПИШАТЪ, ЧЕ ТРѢБВАЛО ДА СЕ ДАДЕ АВТОКЕФАЛНОСТЪ НА ЧЕРКВАТА ВЪ МАКЕДОНИЯ! ЗАДАВАМЪ ИМЪ ВЪПРОСА? КАТО СМѢ ЕДИНЪ БЪЛГАРСКИ ПОРОБЕНЪ НАРОДЪ, ЗАЩО ЩЕ ТРѢБВА ДА ИМА ДВА СИНОДА И ДВЕ ЧЕРКВИ? ОТЪ НАЧАЛОТО НА 1872 ГОДИНА ИМАМѢ ЕДНА БЪЛГАРСКА ЕКЗАРХИЯ СЪ СЕДАЛИЩЕ ВЪ ЦАРИГРАДЪ. МАКАРЪ И РАЗДЕЛѢНИ ОТЪ БЕРЛИНСКИЯТЪ КОНГЕСЪ ПРЕЗЪ 1878 ГОДИНА, ИМАХМЕ ЕДИНЪ ЧЕРКОВЕНЪ ДИОЦЕСЪ ДО ЮНИ 1913, КОГАТО ЕДИНЪ ГРЪЦКИ ПОПЪ ОТЪ ЦАРИГРАДЪ ГИ ПРОДАВА НА СЪРБИТѢ ЗА 1.5 МЛН. ЗЛАТНИ ФРАНКА, КАТО ДА БИЛИ НѢГОВИ!
СЕГА, ВЧЕРШНИТѢ СРЪБСКИ УДБАШИ, ИСКАТЪ ДА РАЗДЕЛѢТЪ НАСЪ, БЪЛГАРИТѢ ОТЪ МАКЕДОНИЯ СЪ БЪЛГАРИТѢ ВЪ БЪЛГАРИЯ! БЪЛГАРСКАТА ЧЕРКВА ЩЕ ДАДЕ АВТОКЕФАЛНОСТЬ НА ДНЕШНАТА СРЪБСКА ЧЕРКВА ВЪ МАКЕДОНИЯ, ТОГАВА, КОГАТО РУСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЧЕРКВА ДАДЕ АВТОКЕФАЛНОСТЬ НА ТѢХНАТА „МАКЕДОНИЯ“ (УКРАЙНА)!
ЩЕ ПОЗВОЛИМ ЛИ СИНИДАЛНИТЕ СТАРЦИ ДА ИЗВЪРШАТ НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО?
МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА (МПЦ) ЩЕ БЪДЕ ПРИЗНАТА. ОТ НАЧИНА, ПО КОЙТО СЕ СЛУЧИ ТОВА ЩЕ ЗАВИСИ НЕЙНИЯТ ХАРАКТЕР ВО ВЕКИ ВЕКОВ!
22.11.2017 | Faktor.bg | Николай Василев, политолог
На 3 април 1860 г., по време на тържествената великденска служба в Цариград митрополит Иларион Макариополски не споменава името на вселенския патриарх Кирил VII Константинополски. Така той и владиците Авксентий Велешки и Паисий Пловдивски започват борбата за създаването на Българската екзархия. Тримата поемат огромен личен риск и скоро са изпратени в изгнание. Но 10 години по-късно Българската Екзархия е учредена. Тя не е църковна секта. Тя е национална институция. Тя е това, което можем да определим като  културно-просветна автономия на българския народ. Екзархията разбира се е обявена за „схизматична“, но тогава е най-близка до народа и убеден съм, най-богоугодна! В продължение на няколко години, след референдуми епархиите на територията на днешна Македония гласуват с огромно мнозинство за присъединяването си към Екзархията. Водени от местните български първенци, които на много места вече са открили български училища, екзархийските съвети са онова училище по демокрация, което позволява на българския народ по-късно да не приеме за "Освобождение" евентуалната смяна на султана с руския цар като върховен суверен, а да постави основите на европейска държава. Македонските българи запазват своята културна автономия и след разкъсването на земите на Българската екзархия с Берлинския договор. Но след Балканските войни и особено след Първата световна война, положението се променя драстично. Цариградската патриаршия официално предава православните християни в Македония на Сръбската православна църква. И за огромно съжаление, както наскоро ни припомниха монасите от Бигорския манастир, тези смели духовници, които са останали верни на Екзархията, са били репресирани. Не са малко и случаите на мъченическа смърт!
ОТВОРЕНО ПИСМО ДО Г-НЪ БОЙКО БОРИСОВЪ, МИНИСТЪРЪ ПРЕДСЕДАТЕЛЬ НА Р.БЪЛГАРИЯ
22/11/2017 г. | Г. Младеновъ
Днесь, когато пиша това писмо си припомнямъ за онова, което каза въ Торонто Циле Титоиле (Василъ Топурковски) следъ като Любчо Георгиевски и г-нъ Иванъ Костовъ сѫ били подписѫли нѣкакъвъ си договоръ за добросѫседство (фев. 1999 г.), Василъ Топурковски каза, че тѣ, сърбо-македонцитѣ ще ни оправятъ, като влѣзатъ въ Европейскиятъ сѫюзъ.
Ние мислиме, че сегашнитѣ вчерашни лидери сѫ променили само тактиката, а тѣхната цель е, да ни злепоставятъ предъ Европа, че искаме да дадемъ свобода на сърбо-македонцтѣ въ Р.България.
Интересното следъ изборитѣ за градски кметове показа, че народа е за промяна и за една България отъ Чѣрно Море до бреговетѣ на Охридското езеро!
За сѣга, много се спекулира отъ МПЦ, че тѣ ще признаятъ БПЦ за майка църква! Всичко това, тѣ правятъ следъ като СПЦ не имъ даде нѣкъква си автокефалность! Това, че правителството е направило нѣкаква си историческа промѣна е много рано да се коментира отъ насъ въ Торонто!
Пишейки това писмо, по електронната ни поща дойде имформация за Западнитѣ покрайнини, населени съ българи. Нашето мнение за тѣзи български покрайнини, които бѣха дадени на сръбско-хърватско-словенското кралство сѫ изживѣли своето врѣме. Още презъ 1990 година информирахме външното министерство на Р.България, ЧЕ Е ДОШЛО ВРѢМЕТО ДА ИСКАМЕ ВРЪЩАНЕТО НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ, ТОГАВА ОБЯСНИХМЕ НА ЛИЦЕТО, КОЕТО ЗАВЕЖДАШЕ БАЛКАНСКИЯ ОТДЕЛЪ, ЧЕ НИЕ ИМАМЕ ПРАВО НА ТОВА ЗАВРЪЩАНЕ, ПОНЕЖЕ ТО БѢ ДАДЕНО НА НЕСѪЩЕСТВУВАЩ ВЕЧЕ СУБЕКТЪ! ЛИЦЕТО НИ ОТГОВОРИ, ЧЕ ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ, АКО НѢКОЙ ГО ВНЕСЕ ВЪ БЪЛГАРСКИЯТЪ ПАРЛАМЕНТЪ!
Сега, следъ като договора съ България бѫде приетъ отъ парламента въ градъ Скопйе, нещата ще иматъ и друго бѫдеще. Дали сърбо-македонцитѣ искътъ или не, нещата отиватъ къмъ една България отъ Черното ѝ море до Охридъ!
Правителството н България ще трѣбва да иска отъ сърбитѣ да върнатъ Западнитѣ Покрайнини и вдигнатъ рѫцетѣ отъ Вардарска Македония, иначе нѣма да ги подкрепимъ за тѣхниятъ пѫть за Европа! За тѣзи който иматъ проблемъ да бѫдѫтъ въ утрешна България, ще трѣбва да имъ дадемъ право, да се изселятъ въ тѣхната любима Сърбия!
Назад към съдържанието | Назад към главното меню