Отиване към съдържанието

Главно меню:

ДОБРЕ ДОШЛИ ВЪ ИНТЕРНЕТЪ СТРАНИЦАТА НА МАКЕДОНСКА ТРИБУНА!

МЕСЕЧНО ИЗДАНИЕ - БРОЙ 179 - 2018 г. | MONTHLY PUBLICATION - ISSUE 179 - Year 2018

ВЕСТНИКЪ НА БЪЛГАРСКОТО ЕЖЕДНЕВИЕ ВЪ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ


Бежанци от Македония преминават в Княжество България.

23 август – помним как нашите антифашисти бяха преди това нацисти
Подписан е Пактът „Молотов-Рибентроп“, Сталин и Хитлер си поделят Полша
23 AUG 2018 | Faktor.bg

Подписването на позорния договор
Днес е знаков ден, който години наред българските комунисти и наследниците им социалисти се опитват да прикриват и обгръщат със забравата на историята. 23 август 1939 г. е ключът към много повратни събития, разтърсили Стария континент преди 79 години.
На 21 август 1939 година министърът на външните работи на Германия Йоахим фон Рибентроп каца в Москва с личния самолет на Хитлер. Летището е украсено със свастики, а оркестърът свири “Deutschland, Deutschland über Alles”.
На следващия ден – 22-и август са изготвени тайните протоколи за сътрудничество между Москва и Берлин. Хитлер одобрява споразумението по телеграфа. Вечерта Сталин вдига тост за фюрера с думите: „Той е добро момче.“
На 23 август комисарят на външните работи на СССР, В.М. Молотов и Рибентроп слагат подписите си под Пакт за ненападение между нацистка Германия и Съветския съюз (на немски: Deutsch-sowjetischer Nichtangriffspakt, известен също като Пакта Молотов - Рибентроп). Всичко се случва в присъствието на Сталин.
Реално това е междуправителствено споразумение, а към него е приложен таен допълнителен протокол за определяне границите на областите от взаимен интерес в Източна Европа в случай на "териториално и политическо преразпределение". Страните обещават да се въздържат от атака помежду си и да спазват неутралитет в случай, че някоя от тях стане обект на военни действия на трето лице или на трета страна. Участниците в споразумението отказват да участват в обединението на властите, "нито пряко, нито косвено срещу другата страна." Договарят се за осигуряване на взаимен обмен на информация по въпроси, засягащи интересите на страните.
Най-зловещото решение в пакта предвижда подялбата на Полша, включването на Латвия, Естония, Финландия, източната част на "зони, принадлежащи на полската държава" и Бесарабия в съветската сфера на интереси, а Литва, Полша и на запад - в сферата на интересите на Германия. Така реално Сталин и Хитлер си поделят като световни мародери земите на неудобните съседи.
Любопитна е реакцията и действията на българските комунисти, които днес се кичат като антифашисти?
„По заповед на Москва те подкрепят Германия на Хитлер чак до 22 юни 1941 година, пише в свой коментар журналистът Даниела Горчева. После пак по заповед на Москва и в интерес на окупационните намерения на военнопрестъпника Сталин започват да избиват представителите на българското войнство, на българската интелигенция и да подготвят почвата за съветското робство на България. Вечен позор за тях и вечна памет за жертвите им“.
НАТО предостави условия за приемане, Македония има 18 месеца, за да ги завърши
08/21/2018 | 24 TV
Реформата в съдебната система, изпълнението на вътрешните процедури по отношение на споразумението за решаване на въпроса за името, осигуряване голяма отчетност и подходящ надзор над разузнаването и службите за сигурност, контрол на вътрешните процедури за изпращане на въоръжени сили в чужбина ... са част от инструкциите, които Правителството на Република Македония ги е получило от НАТО, което трябва да бъде изпълнено в рамките на период от 18 месеца.
Министерствата, съгласувано с правителството, ще трябва да изпълнят редица икономически, политически, охранителни и съдебни условия, които трябва да бъдат изпълнени до края на април 2020 г.
В документа, изпратен от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг между политическите условия, които Македония трябва да приеме, са подчертани редица условия в областта на отбраната и армията. Още от самото начало се подчертава необходимостта да се гарантира, че няма конституционни или законови ограничения, които биха могли да попречат на колективни отбранителни операции, за да се гарантира, че всички стратегически насоки за развитие, трансформация и функционирането на националната система за защита и възможностите са в съответствие с бъдещото членство в НАТО.
Как едно от изискванията на НАТО отбелязва, че Министерството на отбраната трябва да започне с изпълнението на плановете за преструктуриране и модернизация на въоръжените сили с цел постигане на планираните военни съоръжения и разработване на по-способни, налични и устойчиви сили, способни да допринесат към мисиите на Алианса. Необходимо е да се поддържа ниво на разходи за отбрана, достатъчно за подпомагане на преструктурирането и модернизацията на въоръжените сили, което ще даде ефективен принос за Алианса.
Преговорите между Македония и НАТО се очаква да започнат следващия месец, а е възможно да продължи до април 2020 г., когато се очаква финализиране чрез ратификация от държавите-членки и Македония.
Ново генетично изследване: Отдалечени сме от траките, но и от тюрките
Подписват протокола за членство на Македония в НАТО през януари 2019 г.
Македонците да знаят, че енциклопедия Британика е по-стара от тяхната държава
Македонската независимост си е независимост от Белград, а не от София
Александър Йорданов | 16 AUG 2018 | Faktor.bg
Според Енциклопедия Британика от 1911 г. „Берлинският договор със своето изкуствено разделение на българската раса създаде трудния и заплетен македонски въпрос." Т.нар. "македонски въпрос" се отнася за географската територия Македония и няма нищо общо с понятия като "македонски народ" и "македонска нация". Въпросът е дали територията, на която живеят българи християни от Българската екзархия, да премине към държавата България или да бъде разделена и между държави, които нямат нищо общо с българския народ или раса, според енциклопедия Британика. Надделява тезата да бъде разделена. Русия също е за отделянето на Македония от България. За да не се създаде голяма българска държава. Сърбия пък иска излаз на Солунското пристанище, защото няма как да го получи на Адриатика и след съюзнически, и междусъюзнически, войни Сърбия окупира за близо четвърт век т.нар. Вардарска Македония или днешна Северна Македония, както се кани да се нарича "братската" ни държава. След Втората световна война Македония е отново лишена от независимост.
Отново я управляват от Белград в Титовата комунистическа югославска федерация. Всъщност, ако не бе окупирана от Сърбия – и по кралско и по комунистическо време, днешната Република Македония, утрешна Северна Македония, едва ли би искала независимост в началото на 90-те години. Независимост се иска само, ако си зависим, ако си окупиран, ако си част от чужда държава.
Тъй че македонската независимост си е независимост от Белград, а не от София. Македонците спрямо нас няма как да се правят на независими.Те могат да бъдат независими само ако са с нас в Европейския съюз. Във всички останали случаи те са зависими.
Днес вече няма македонски въпрос. Македония е изправена пред албански въпрос. Разделението между македонци и албанци вътре в страната продължава.То е и конституционно регламентирано, то е и териториално, очевидно е. И да припомня отново енциклопедия Британика: "разделението на българската раса създаде трудния и заплетен македонски въпрос". Днес разделението на "албанската раса" създава "трудния и заплетен македонски въпрос".
България трябва да настоява само за едно: днешните македонци да не забравят никога, че енциклопедия Британика е по-стара от тяхната държава.
Премиерът: Думите на Заев ще си спомня, когато стане време за присъединяване на Македония към ЕС
Репликата му бе по повод отправената критика от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова
09 AUG 2018 | Faktor.bg
Когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни думи на Заев за Илинденско-Преображенското въстание, обявено за македонско.
Това каза пред журналисти премиерът във връзка думите на македонския премиер Зоран Заев, който в свое телевизионно интервю за 1TV от 4 август заяви, че Илинденското-Преображенското въстание е македонско, предаде "Фокус".
„Независимо дали е казано преднамерено или не, отговорността е на този, който го е изрекъл“, заяви министър-председателят и допълни, че когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение.
Премиерът Борисов заяви, че всеки носи отговорност за собствените си думи.
Припмняме, че вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова в прав текст атакува премиера Борисов в пост на страницата си във Фейсбук. В него тя подчерта, че не може да бъде преиначавана историческата истина за Илинденско-Преображенското въстание и призова българския министър-председател да се откаже от политиката на мълчаливо съгласие с такива изявления от страна на македонския премиер Заев, защото по-късно това може да се върне като бумеранг срещу България.
Ами сѣга на кѫде деца?
Г. Младеновъ 9/08/2018 г.
Днесь излезе информация ,че Заевъ примиера на сръбската република Македония казалъ че Илинденското въстание ми ти било “македонско“. Това изказване, на Гн.Заевъ предупреждава Р.България да търси другъ вариантъ, за разрешаване на българскиятъ националенъ проблемъ. Този вариантъ, ние го виждаме въ разделянето на Вардарсска Македония (въ разделянето на тази република, между Албния и България)! Всички други варианти, сѫ само прикъски и Югославски глупости! Сѣга България трябва ,да престане съсъ своята подкрепа на сръбска репубилка Македоникь да влиза въ НАТО и Европейскиятъ сѫюзъ?
Зоран Заев се извини за думите си за Илинденско - преображенското въстание
Брифинг в град Варна - Радев: Заев не се извини добре
България и Македония честваха заедно годишнината от Илинденско-Преображенското въстание
Борисов за изявлението на Заев: Всеки да си мери приказките
Глупаво е да нападаме Заев, докато Македония не влезе в НАТО
Ще им се наложи на македонците да обективизират историята си при преговорите за ЕС
09 AUG 2018 | Николай Василев*
Ако клаузите на договора за Добросъседство и приятелствоq подписан между България и Македония на 1-ви август 2017 година „оживеят“, той ще се превърне в един от големите триумфи на българската дипломация, съпоставим със Съединението, Независимостта, Лондонския договор за мир и Връщането на Южна Добруджа.
Все още сме много далеч от неговата реализация. Гробовете на полковниците Константин Каварналиев и Стефан Илиев, както и на войводите Тома Давидов и Христо Чернопеев си остават поругани.
Но все пак на съвместното честване на Илинден в Благоевград тази година, Зоран Заев бе първият македонски премиер произнесъл словосъчетанието Илинденско-преображенско въстание. Когато се завърна в страната си, сякаш, за да се оправдае пред своите сънародници, той заяви в предаването „Отворено студио“ на Македонската телевизия Алфа, че „Илинденското въстание е Македонско и ако някой от България иска да го чества, нека го чества.“
По този повод македонският журналист Виктор Канзуров написа, че „Щом през 2018 г. все още има хора в Македония, а те са мнозинство от населението, на които не им е ясно, не искат да им е ясно, или нямат, интелектуалния и / или морален капацитет да осъзнаят, какво е Илинденското въстание, какви са идеалите и коя етническата група е въстанала, та премиерът Заев е принуден така „да глупира“ (извинявам се, но не мога да намеря по-мек израз!) и да се базира на разбиране, чийто произход идва от една изкусна лъжа и индоктриниране, от времето на юго-комунизма, то тогава на тази държава и на на мнозинството от нейните жители споделящи тази идентичност, с целия свой ексклузивизъм, отхвърляне и / или омраза към другите, не им трябват врагове. Те сами се унищожават, колкото и някой, отвън да иска да помогне. Няма да е грешка, ако се каже, че Илинденското въстание е (и) македонско, в регионален смисъл (както е и тракийско), но тук е ясно, че Заев мисли за "македонското", като "небългарско...“
Трябва ли обаче да се сърдим на Заев, че се съобразява с дълго напластяваните разбирания на своите избиратели? Или трябва да помогнем на Македония да влезе в НАТО и ЕС?
Едва ли има съмнение, че основният мотив на сегашното македонско правителство да подпише Договора за добросъседство и да се съгласи на общи чествания е желанието му Македония да бъде приета в ЕС и НАТО.
В самата България се намират остри критици на смислеността да помагаме на Македония да стане членка на тези организации.
По този повод Кеворк Кеворкян написа цяло излияние, използвайки такъв отвратителен език на омраза, какъвто цивилизованите държавници отдавна не използват към народите на своите неприятели, дори по време на война:
„Чудесен бъдещ ортак в ЕС. А ние му се радваме. Македонците се държат като развеселени жени, вечно ненаситни. Апетитът им не може да бъде задоволен, колкото и да се стараем. С тях може да се разговаря само по един начин: „Не ми казвай какво искаш, ами кажи, какво даваш? И ще си затворите ли накрая големите усти - или ще ни кълцате с лакомията си парче по парче?“
Няма кой да ги пита така.
Тъй или иначе, можем само да подозираме с какви репарации ще ни натоварят македонците. Със сигурност ще ни разтоварят от голяма част от собствената ни история - и ще я вземат за собствена употреба, завинаги. После ще поискат „македонското“ им малцинство тук да има специален статут. И така ще постигнат много повече, отколкото техните сърбомани успяха да постигнат за 100 години.“
Само че от едно следващо изречение в коментара си Кеворкян издава своето кредо: „Нашите будали си въобразяват, че е голямо щастие да бъдат ратаите, които ще се напъват да изтеглят Македония към НАТО.“
Посланието е ясно. В ЕС и в НАТО ние сме ратаите. Това не е нашата общност. Не ни е мястото там. Когато влязат в тези организации дори македонците, ще бъдат приети за по-свои. Техните искания, не нашите ще се чуват... Кеворкян не уточнява къде е нашето място. Но призовава да работим за блокиране приема на македонците в тези организации.
Това заиграване с дълбокия комплекс на много българи – „европейци сме, ама не съвсем“ цели да попречи на нещо, което не се е случвало от 140 години насам. Ние и македонците да се окажем в една общност и да живеем при еднакви условия.
Когато България се радва на неочакван възход в първите следосвобожденски десетилетия, Македония търпи османски зулуми. Когато България се възстановява след войните, Македония е под тежка сръбска окупация. Когато България дегенерира зад Желязната завеса, в рамките на Югославия Македония се радва на незапомнено висок стандарт на живот. Когато България все пак успява да се интегрира в ЕС и НАТО, Македония затъва в т.н. „Западни Балкани“...
Освен ако не сме подвластни на суеверието, че тази тенденция ще продължи и ако Македония влезе в ЕС и НАТО, ние ще излезем от него, приемането на Македония в тези организации е наш стратегически интерес.
Но въпросът поставен от Кеворкян – искрен съюзник ли ще ни е Македония, ако стане член на ЕС и НАТО – е наистина актуален.
Според известния журналист македонците ще останат завинаги анти-български настроени. Но не казва защо потомците на илинденци ще са обречени да бъдат продължители на делото на „техните сърбомани“.
Важно е да си дадем сметка защо дебългаризацията на македонците беше толкова успешна и защо предимно маргинали там запазиха българското си самосъзнание. Лесно е да обвиняваме само Сталин, Тито, Димитров и т.н., но защо след 27 години независимост, македонският премиер все още е принуден „да се глупира“?
Нима Заев не знае, че бащата на идеята – по думите на режисьора Дарко Митревски – за спасително изваждане на македонците от българската етно-национална тъкан – Кръсте Мисирков пише в знаменателната си брошура „За македонцките работи“: „Може ли да не е още ясно, че ако се удовлетворят исканията на комитето Македония наистина ще се окаже българска?” Както и че „българската боя на движението е главната причина за неуспеха.“
Разбира се, че знае. Но знае, че ако обяви Илинденското въстание за българско, вероятно ще остане без избиратели.
Българската дипломация трябва да си даде ясна сметка защо е така и как това отношение на мнозинството съвременни македонци може да се промени.
Трябва да си дадем сметка, че за по-възрастните македонски избиратели България се асоциира с режима на Тодор Живков, когато страната, погледната дори от комунистическа Югославия изглеждаше като затвор. Трябва да сме наясно, че дори днес, погледнато от Скопие България изглежда като страната на Митьо Очите, като място където хората са нелюбезни, където обслужването продължава да е лошо... Без тази равносметка няма да направим нито крачка напред.
Политиката предлагана от Кеворк Кеворкян, от Велизар Енчев и подобни би имала катастрофален ефект. Но договорът за Добросъседство и приятелство няма да оживее докато България не се превърне в типичен представител на страна членка на ЕС и НАТО. Засега, дори погледнато от Скопие членството ни в тези организации изглежда по-скоро като аномалия!
Докато македонците не пожелаят да живеят с нас и като нас, никакви доказателства за общата ни история няма да променят мисленето им!
Глупаво е да нападаме Заев за това, че не води отчаян кръстоносен поход срещу наслаганите лъжи измами и фалшификации в историята, която учениците в Македония учат в училище. И ние имаме много за преосмисляне. Но не може и да се примиряваме с тези практики. Очаква ни не рязък обрат, а дълго целенасочено усилие. Политиката на българското правителство спрямо Македония е по принцип правилна и далновидна. Но трябва да подкрепяме и исканията на организациите на македонските българи да се включат в историческите комисии, да участват в съвместните чествания, с една дума, да излязат от сенките на обществото, да станат видими.
Важно е те да получат легитимно право да участват в македонския политически живот. Без те да станат видим фактор в македонския обществен дебат, обръщане на общественото мнение спрямо България няма да има. Но и ние трябва да променим своя подход. От ключово значение е българските медии да станат достъпни до по-широки обществени прослойки. Непродуктивно е да твърдим, че Македония е българска! По-добре е да им покажем, че България е и тяхна.
Ако наистина искаме тези политики да дадат плод, България трябва да се промени и то значително. Едва тогава Договорът за добросъседство и приятелство ще се превърне в един от големите триумфи на българската дипломация!
*  Николай Василев е политически емигрант, политолог, автор на книгите: "Триумфите и катастрофите на българската дипломация" ; "Битката за България - последното десетилетие на 20 век" и на романите: "Правилата на пантомимата" и "Токсикологично отделение".
Илинденско–Преображение тържество 2018г и завой!
Г.Младеновъ 30/07/2018 г.
Днесь когато празнуваме 115 години отъ Илинденското-Преображенско въстание се запитваме? Защо бѣ това въстание и чийтѣ националeни интереси днесь сѫ пренебрегнати? Сърбо-комуниститѣ въвъ Вардарска Македония ни казвътъ и пишътъ, че това въстание ми ти било за създаване на дрешната антибългарска република Македония! Въ документитѣ на МизияТракия и Македония пише, че това въстание е било за обединение на всички българи въ една българска държава! На кого да вярвъмъ на себеси, или на сърбо- македонцкитѣ измислици? Бяхъ на последното събрание между МПО и ВМРО въ градъ Римъ презъ 1968г. На другия день следъ погребението на моятъ чичо Асенъ Аврамовъ, моятъ чичо Иванъ Михайловъ каза, че ВМРО не се сѫздаде да прави две Българии! Той сѫщо каза, че независимо отъ това, което става по Северна Америка, той Иванъ Михайловъ си оства съ 10тѣ милиона българи! Този мой чичо РАДКО е последниятъ леадеръ на ВМРО! За кое ВМРО пишътъ въ Скопие, за онова което се е борело за единството на българския народъ, или за ВМРО дупи ме мене сѫздадено отъ сърбитѣ, за да заблуждава поробенитѣ българи, че тѣ сѫ “македонци“ ли?
Нещата почвътъ да се изеснявътъ. Вѣче е публична тайна, че ВМРО е българска оранизция, която и вдигала въстания за да се обедени българскиятъ народъ въ една българска държава!
Врѣме е да се напише ,че първиятъ Илинденъ отъ 1903 година бѣ български, а вториятъ бѣ на 2 Авг.1944 година и бѣ сръбски и повечето отъ облеченитѣ въ сръбска шайкаджииска униформа бѣха вкарвани по-затворитѣ като българи!
Никой отъ драскачитѣ, по страницитѣ на сръбскиятъ весникъ Нова Македония, не написа защо бѣ въ затвора Ченто, Панко Брашнаровъ и фамозниятъ Венко Марковски никой не писа и оповерга онова което писа З.Тодоровски на 25/09/2009 г.? Да не ги набутаха по затворитѣ понеже ми ти били бугари? Това ще го оставя да го напише влаха Панде Колимишевски отъ Ресенъ!
Днесь когато чета вѣче разбиръмъ, че интелегенцията въ България е за една България отъ всички българи, къмъ тази стара българска идея се присѫедени и БПЦ, за което имъ благодаримъ, че не се качиха, на сръбската каруца да признавътъ, че ми ти имало сръбска Охридска Епископия отъ 1018 година, сѫздадена отъ Василии Вургаровтоносъ!
Вѣче сѫ ненужни прикъскитѣ, межу Професоръ А.Димитровъ и сръбскитѣ даскълчета отъ сръбското МАНУ въ градъ Скопие!
Дейността на Вапцаров не е антифашистка, а антибългарска
Ако беше останал жив, поетът-комунист щеше да е един от най-жестоките палачи на
народа си след съветската окупация
Faktor.bg | Даниела Горчева
Никола Вапцаров, пропаганден просъветски поет, не само е писал лозунги в подкрепа на режима на Сталин, не само е агитирал за влизането на България в Тристранния пакт по времето, когато Хитлер и Сталин са съюзници, а държавният глава Цар Борис III и българското правителство бранят отчаяно неутралитета на България, но е служил срещу много пари на най-човеконеновистния режим.
И ако не беше справедливо и напълно законно осъден от легитимен български съд, Вапцаров, който винаги послушно изпълнява всички заръки на Кремъл и моментално се отказва от българското си самосъзнание, за да работи за създаването на македонска нация, който без да трепне грам човещина в душата му, е развивал терористична дейност срещу собствената си страна, щеше да е един от най-жестоките палачи на народа си след съветската окупация.
През 1940, когато Сталин и Хитлер са съюзници, комунистите у нас и Вапцаров включително, настояват за присъединяване на България към Тристранния пакт. Един от най-влиятелните български комунисти Върбан Ангелов признава това в спомените си. А Георги Димитров го споменава и в дневника си.
Така че е абсурд да се говори за антифашистка дейност. Дейността на Вапцаров и на фанатизираните военизирани български комунисти не е антифашистка, а антибългарска.
Тя е в служба на тоталитарен СССР.
И когато пиша, че  Съветският съюз е държава на канибали, това е самата страшна истина. В Съветския съюз хората неколкократно са докарани до канибализъм. Първо с глада през 20- те години и после с нарочно предизвиквания от Сталин Голодомор.
Да служиш на подпалвача на Втората световна война, поделил с приятелчето си Хитлер Полша, окупирал балтийските държави и нападнал Финландия, да служиш на чудовището, избило до началото на Втората световна война над 10 милиона, не е антифашизъм, а престъпление!
Проветрете си мозъците от комунистически лъжи и престанете да рецитирате наизустени опорки, а се научете да разсъждавате логично на базата на фактологията, не на пропагандата.
Знаете ли, че:
- Никола Вапцаров се обявява за македонец и за “насаждане на македонско национално съзнание” в изпълнение на заповедите на Коминтерна за “македонска нация”?
- Когато Вапцаров пише: “Терорът долу, съюз със СССР!”, агитирайки за сключване на пакт със СССР, Съветският съюз и нацистка Германия са съюзници?
- Една от опорните точки на тази акция на българските комунисти е, че след сключването на този пакт Съветският съюз ще подкрепи влизането на Бъгария в Тристранния пакт и сам ще влезе в него?
- Вапцаров е заместник на ръководителя на терористичната дейност в полза на Съветския съюз Цвятко Радойнов, пристигнал с подводница от Съветския съюз начело на диверсантска група?
- Така наречената “въоръжена антифашистка борба” на българските комунисти започва на 24 юни 1941, два дни след нападението на нацистка Германия срещу СССР, преди това компартията отхвърля предложението на БЗНС “Пладне” за въоръжена борба, тъй като подкрепя съюза между Сталин и Хитлер?
- Въоръжената борба на комунистите започва през лятото на 1941 с палежа на снопи на селяни в Сливенско, Карнобатско и Новозагорско?
- През есента на 1941 от бойните комунистически групи е хвърлена във въздуха линията Русе-Варна, запалени са бензинови резервоари на българската и германската войска, убити са български и германски войници, които са пазили военни складове, тежко ранени са български ж.п. работници.
- През август 1941 от Съветския съюз са изпратени 4 диверсантски групи с подводници, а през септември – 5 групи парашутисти? По това време СССР е в мирни отношения с България, която макар съюзник на Германия, устоява на натиска на Берлин и не прекъсва дипломатическите си отмношения с Москва. Знаете ли как се нарича изпращането на въоръжени терористи в страна, на която не си обявил война? Нарича се престъпление срещу мира и е едно от най-тежките военни престъпления.
- Задачата на минно-подривната комисия към ЦК на БКП, оглавявана от Цвятко Радойнов, е да създава диверсионни групи, партизански отряди и антидържавни клетки във войската?
- Като заместник на Радойнов Вапцаров отговаря за връзките с диверсионните групи в провинцията, организира приемането на прехвърляните от СССР диверсанти и оръжие, укрива и пренася оръжие и взрив?
- За нелегалната му дейност в началото му е заплащано по 100-200 лв. седмично, а след това по 2000 лв. месечно?
- Укривал, обменял и предавал на бойните групи валута, изпратена от СССР за терористична дейност; през цялата си дейност предал по нареждане на Цвятко Радойнов 180 000 лв. за закупуване на оръжие и приготвяне на скривалища?
- Вапцаров е осъден не просто за терористична дейност, а като организатор на терористична дейност?
Мнозина от днешните му защитници можеше да не бъдат родени никога, ако родителите им бяха станали жертва на съветския терорист Вапцаров. Вапцаров не е бил идеалист, защото е получавал пари за антибългарската си дейност. Не антифашистка, а антибългарска. И е бил фанатик, готов да взривява живи хора за хатъра на Сталин.
PS
Що се отнася до поезията му.
Първо, талантът не може да е оправдание за извършването на престъпления, и то за такива големи престъпления като тероризъм и държавна измяна. То и Хитлер е бил не лош художник. Сега да плачем и за него ли?
Второ, лично аз смятам, че Вапцаров е прехвален. Той има две хубави стихотворения и още едно, талантливо написано, но твърде патетично и пропагандно. Останалите са пропагандна, просташко-плакатно поръчкова поезия, лозунгаджийство. Като искате поезия, четете Вутимски, Смирненски, а не диалектно изкрещяните вапцарови лозунги.
Пътят на българския национализъм
55 години от пленума за Македонския въпрос
Атентатът на 20 век
75 години от спасяването на българските евреи
АСОЦИАЦИЯ НА ГРАЖДАНИ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ИДЕНТИЧНОСТТА
НА БЪЛГАРИТЕ В Р. МАКЕДОНИЯ РАДКО - ОХРИД!
Ha 28.06.2018 г. Eвpoпeйcĸият cъд пo пpaвaтa нa чoвeĸa зaличи oт cпиcъĸa cи c дeлa жaлбaтa нa „Гpaждaнcĸo cдpyжeниe зa зaчитaнe идeнтичнocттa нa бългapитe в P. Maĸeдoния PAДKO“, пoдaдeнa пpeз 2014 г. cpeщy Maĸeдoния, пopaди „ypeждaнe нa въпpoca“ – ocнoвaниe пo члeн 37 oт EKЗΠЧOC.
Дeлoтo бeшe пpeĸpaтeнo, пpeдвид фaĸтa, чe нa 5.10.2016 г., cлeд 16-гoдишeн пepиoд и 4 oпитa зa peгиcтpaция, мaĸeдoнcĸитe ĸoмпeтeнтни opгaни нaй-нaĸpaя peгиcтpиpaxa cдpyжeниeтo ĸaтo юpидичecĸo лицe, cпopeд вътpeшнoтo пpaвo нa cтpaнaтa. Cпopeд peшeниeтo зa peгиcтpaция, cдpyжeниeтo e opгaнизaция, изгpaдeнa нa „плypaлиcтĸo-дeмoĸpaтични тpaдиции нa бългapcĸoтo Bъзpaждaнe oт 19 вeĸ“ и нeгoвитe члeнoвe имaт зa цeл „aĸтивнo [дa] yчacтвaт в paзвивaнeтo нa бългapcĸaтa ĸyлтypa и дyxoвнocт“.
Πo тoзи нaчин, мaĸeдoнcĸoтo пpaвитeлcтвo избeгнa „зaлaвянeтo“ мy в пpaвoнapyшeниe и пocтaнoвявaнe нa cъдeбнo peшeниe пo oбщия peд c вcичĸи мeждyнapoднo-пpaвни пocлeдици от тoвa, вĸлючитeлнo, oтчитaнe пpeд Koмитeтa нa Mиниcтpитe нa Cъвета на Европа, зaĸoнoдaтeлни пpoмeни, oбyчeния нa cъдии и дъpжaвни eĸcпepти, плaщaнe нa oбeзщeтeниe и т.н.
Beчe гoдинa и пoлoвинa, в P. Maĸeдoния дeйcтвa oфициaлнo peгиcтpиpaнo cдpyжeниe нa мaĸeдoнcĸи гpaждaни, ĸoитo ce идeнтифициpaт ĸaтo eтничecĸи бългapи.
Охрид, 17.07.2018 г.
Ех, малоумници, няма ли кой да ви наръга в зъбите стоманените юзди на болшевишкия терор
Пишат дисертации и се хранят от “антифашизъм”, но мълчат за по-голямото зло - комунизма
Д-р Любомир Канов | Faktor.bg
Голям грях сториха западните политици когато не разкриха престъпната природа на комунизма. Похарчиха нечувано количество национално богатство за въоръжение срещу заплахата от сталинска атака срещу свободния свят, Чърчил държа речи във Фултън за Желязната Завеса, десетки години се поддържаше и още се поддържа ядрен потенциал срещу кагебейските престъпници и въпреки това-ядец! Никой не иска да говори ясно и откровено срещу комунизма като много по-голямо зло от нацизма, много по-продължително от фашизма на Мусолини и много по-опасно от 12-те години на Хитлер. Че Путя е вече 18 години на власт и го е докарал дотам, че отново издигат паметници на Сталин из пустошта на болшевишката империя! Защо е тази адмирация на комунизма всред образованите леви на Запад? Какво прави сталинизма толкова привлекателен за тях и защо така лесно оправдават неговите чудовищни престъпления и защо толкова лесно ги игнорират и забравят? Междувременно пишат дисертации и се хранят от “антифашизъм” и преследват въображаеми нацистки остатъци в мисленето на хора, които изобщо нямат и идея за такова мислене и преследват все още живият Хитлер в джунглите на Амазония, както впрочем търсят и мощите на споминалият се от преяждане Елвис Пресли. Ех, малоумници, преструващи се на западна интелигенция, няма ли кой да ви наръга в зъбите стоманените юзди на болшевишкия терор, та да престанете със своите антикапиталистически стенания и мазохистичен копнеж по мустакатият, който  уж ви бил освободил от гнета на хитлеризма. Че това ли беше за вас наистина заплахата? Знаете ли колко истински интелигенти уби Сталин? Колко таланти, колко такива очилатковци като Исак Бабел и прочие? Think about it!
Д-Р ВИОЛЕТА РАДЕВА: БЪЛГАРИТЕ В ЛАПИТЕ НА СИБИРСКАТА МЕЧКА
Студия, която беше отпечатана в списание „Известия на Българската Орда” в кн. 1 /73/ от 2010 г. и кн. 1 /74/ от 2011 г.Всички отвратителни мръсотии и зверства на руския болшевизъм до голяма степен са проява на достоевщината, изстъпления са на болната народна душа
Страхът от истината ражда чудовища
Лъжата за началото на Втората световна война и Великата манипулация след нея
Автор Рени Нешкова Публикувано на 22 юни 2018


Пред паметника на съветските окупатори в София, 2018г.
Лъжата, че Втората световна война е започнала с нападението на Хитлер срещу СССР на 22 юни 1941г., е може би сред тези с най-тежки последици за бъдещето на демократичната общност. Това дори не е лъжа, а налагана догма, защото истината е била известна не само на западния свят, но и в комунистическия лагер. Още повече че Полша е част от него. А поляците доказаха, че имат памет за злото.
Раковски – с лира и тръба събуди народната свяст срещу мита за „добрия“ Дядо Иван
„Мечом са българите своя свобода изгубили, мечом пак трябва да я добият“, призовава просветителят бунтовник
Виолета Радева
Гeорги Стойков Раковски в изследванията на Михаил Арнаудов
Месец октомври в съзнанието ми от край време емоционално и интелектуално е свързан с няколко значими за мен събития – както лични, така и в известен смисъл едновременно лични и обществено значими. За личните няма да говоря. Онези, имащи обществено значение, но и някакъв личен елемент, са раждането на 5 октомври 1878 г. в Русе на акад. МИХАИЛ АРНАУДОВ и преждевременната смърт на 9 октомври 1867 г. в Букурещ на ГЕОРГИ СТОЙКОВ РАКОВСКИ. Прощъпулникът ми в журналистическата професия беше със статия за Раковски във връзка с кръгла годишнина от неговата смърт. А в библиотеката си пазя като скъпа реликва книга с аавтографа на проф. Михаил Арнаудов.
ИВО ИВАНОВ: КОЙ СЕ СТРАХУВА ОТ СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ?
София – 10.06.2018 г.
Вече години наред след смяната на политическата система в България системно и все по-масирано се води кампания за отричане и оклеветяване на историческия факт по Спасението през Втората световна война на над 48 000 хиляди български евреи от газовите камери на нацистите в Третия райх. Кому е нужно това и защо?
Един от съществените, спорни, научни въпроси от историографията на Холокостта е за формата и времето на приемането на решението за масовото унищожаване на европейското еврейство. Така наречените „функционалисти” и „интенционалисти” усилено спорят дали „Окончателното решение на еврейския въпрос” е изначално намерение на Хитлер или резултат от постепенна еволюция, съобразно развитието на самият нацистки водач?
МЕЖДУНАРОДНО-ПРАВЕН СТАТУТ НА БЪЛГАРИЯ И "НОВИТЕ ЗЕМИ" И СЪДБАТА НА ТЯХНОТО ЕВРЕЙСКО НАСЕЛЕНИЕ (1941–1944)
Гл. ас. д-р Спас Ташев
Водеща линия в българската външна политика след края на Първата световна война е стремежът към мирна ревизия на границите. Задължително условие за успеха на такъв мирен ревизионизъм е България да се възползва от противоречията между Великите сили, но да запази своя неутралитет. Опити за продължаването на тази външна политика се наблюдават и след избухването на Втората световна война през септември 1939 г. Така например на 22 октомври 1940 г. цар Борис III, в отговор на поканата на Адолф Хитлер България да се присъедини към Тристранния пакт, пише, че би било по-добре страната да запази своя неутралитет: „От гледна точка на ситуацията на Балканите, според мен би било по-добре за България да продължи сегашната политика за по-дълго време. В противен случай аз предвиждам усложнение, които няма да бъдат благоприятни нито за България, нито за Германия“. През същия период Италия прави подобен опит за привличането на България. На 17 октомври 1940 г. Мусолини уведомява цар Борис III чрез личния си пратеник на Филипо Анфузо, че ще започне акция срещу Гърция и му предлага страната да си вземе териториите, към които има претенции. Царят си дава сметка, че подобно предложение има за цел да въвлече България, поради което „категорично отказва“.
ЦВЕТА ТРИФОНОВА: ПОМЕН ЗА ДАНАИЛ КРАПЧЕВ
Имам вътрешен дълг към забравените и инкриминираните строители и будители на България. Вълнува ме съдбата на значимите и значещите хора, които с живота, с делото и смъртта си са пренесли през препятствията на времето духът и идеята на българската държавност. Ако не ги е имало тези стожери на българщината, отстоявали с морална доблест и сила ценностите на родолюбието и саможертвеността за Отечеството, то българското племе едва ли щеше да оцелее през толкова войни, катастрофи, братоубийствени кръвопролития и чужди домогвания.
Сега съм в орбитата на Данаил Крапчев и веднага ще отговоря защо - проумях, че това е човек-институция в политическата история на България. Фигура, която запълва със своя интелект и независим дух, с талантливото си журналистическо творчество цял четвърт век от историята на българската журналистика и от живота на българската държава. Той е бащата, създателят, творецът на вестник "Зора", излизал от 1919 до 1944 г. А вестник "Зора" е едно огромно държавническо и културно дело, което е по силите и по плещите единствено на човек с възрожденски нравствени измерения. Всеки би могъл да се увери в това, ако има куража да се зарови в чупливите и прашни страници на 25-те годишнини на всекидневника. Там са отложени протуберациите на отминалата епоха, ден след ден се вихри кървавата история на страната ни, фиксирани са събития, разтърсвали света и Европа. По тези страници тече параноята на всекидневието, с хиляди човешки драми, природни и социални бедствия, с политически и битови престъпления, но също тъй се извисява културният ръст на първенците и са уловени духовните стремежи на епохата между двете световни войни.
ИЗЛИЧЕНОТО СЛОВО НА ЙОРДАН БАДЕВ
Виолета Радева
Йордан Бадев е роден на 25 февруари 1888 г. в Битоля - най-западния край на българската земя, ключа към Македония, както сам определя родния си град в едноименна статия. От ранното си детство е закърмен с националноосвободителните борби на най-мъченическата част от нашия народ и това предопределя голямата тема в живота му - освобождението на многострадална Македония. В книгата си със спомени "От ранно детство" (1928 г.) той разказва за неотразимото влияние на учителя по математика в Битолската гимназия Даме Груев върху юношеската му душа. За революционера с "пронизни очи", за човека със "себеотрицание и вяра в светостта на делото" Бадев ще напише след години великолепна книга, напълно непозната на нашите съвременници.
СТИГА ВЕЧЕ! ЕВРЕИТЕ И ИЗРАЕЛ ДА ОСТАВЯТ БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ НА МИРА!
ОТВОРЕНО ПИСМО
До
Г-н Дейвид Харис
Главен изпълнителен директор на Американския Еврейски комитет
Д-р Соломон Паси
Председател на Атлантическия Клуб в България
Копие:
До
Широката общественост чрез СМИ
Besucherzaehler
Назад към съдържанието | Назад към главното меню