Отиване към съдържанието

Главно меню:

Писмо от един приятел от Македония

06.07.2016г.
Здравейте Гошо, стар българине,
В Македония не се случва нищо. Груевски държи властта здраво с двете си ръце и в страната няма сила, която може да го свали от власт. Опозицията е слаба и разединена. Това са потомци на старата номенклатура, те не са се научили да бъдат без власт, но не искат да работят и да останат на власт ... затова се разпадна комунизма в Македония и навсякъде по света. Единствената надежда остава международната общност. На тях омръзнало им е от лъжите и измислиците на Никола и търсят начин да го сметнат от власт, но при другите не могат да намерят правоимащи лица.
За Вида и Боевите не ме питай, омръзнало ми е от тях. Вида мисли, че е много умна и че може да манипулира с хората. Тя забравя, че Радко е починал и няма къде да се подкрепи. Слугува на всички, на позиция и опозиция и в България, и в Македония, и в Италия и на всеки, който ще даде малко пари. Може би ти и някои други, които я познавате от преди имате някаква сантименталност към нея, но тя на мен и на тези около мен не ни означава нищо, а младите поколения, нито са чували за нея. Боевите само се оплакват, че им е трудно и говорят час срещу Каракачанов, час срещу Груевски, а де факто всеки ден по телефона са с двамата и винаги търсят някакви привилегии. Иван, син на Стефчо Боев е президент на македонско-българското дружество в Охрид и е фактор в македонско-българските отношения на ниво на ВМРО, а винаги нещо е недоволен от двамата балкански лидери споменати по-горе. И да знаеш, никой в Македония не може да създаде такова сдружение без съгласието на Каракачанов и Груевски. Спомни си само за съдбата на асоциацията РАДКО.
Ти знаеш, че Македония няма бъдеще, но прогнозите за някакво македонско-българска общност не ти са верни. Истина, албанците вероятно ще си отиват с Албания, но и на тях не им цъфтят рози в техните отношения. За Македония с България няма никакви шансове. Не е проблемът в Македония ... македонците са покорен народ и ще приемат всичко. Проблемът е в България. Те не са готови да управляват ни със себе си, камо ли с Македония. Това е психично окупиран, русизиран народ, който няма представа за себе си нито за собственото си величие и историческата роля в европейската общност. С подаръка, които ти ми изпрати за Деня на Освобождението, 3 март тази година, аз чаках да дойдат топли дни и преди две седмици тръгнах на път в България. Бях с колата, сам ... обиколих Русе, Силистра, Балчик, Варна и Бургас. Срещнах се с приятели и познати, в Русе посетих къщата на Елиас Канети, в Балчик двореца на румънската кралица и други неща. Ключови бяха контактите с моите вече позабравени приятели и това е най-хубавото нещо в тази година и за това съм ти благодарен. Но контактите по заведенията, с обикновените хората, с чашка бира, винце и риби, тези контакти бяха истинска катастрофа. Един от Бога забравен народ, манипулиран до безсъзнание и русизиран до безумие ... това е ... няма шанс България да приеме Македония. Те мислят, че сме империалисти и че ще ги отделим от любимата им Матушка Русия. Не помага че им казах, че Груевски е по голяма руска проститутка от актуалната и всяка власт в България ... те просто това не приемат, просто казано, те нас ни обичат само като гости и приятели, те нас не ни обичат като еднокръвни братя. За тях това са руснаците.
За Брегзит не мога да кажа нищо, още нищо не се знае. Само Путин се радва, но си мислим, че ще му преседяло. Англичаните направиха вреда на Европа, но си направиха и на себе си. Великобритания не е това, което беше преди петдесет години, но нито французите, нито германците не са тези от преди петдесет години. Днес британците вече загубиха имперската памет. Германците обаче не са тези, победените от Втората световна война с чувство за вина по отношение на войната и специално по Холокоста. Там като германци вече има много сърби, хървати, българи, румънци, поляци, така и македонци и никой от тях няма спомени за някаква загубена война или пострадали евреи. За тях това е само кино, което никой не го вижда. Меркел знае, че не трябва да дразни англичаните, тя е наясно, че е само една обикновена германка, винаги "виновна" за Втората световна война, "виновна" и защото е растяла в съветска Германия. Но затова пък, Жан-Клод Юнкер е Луксембуржанец от велико антинацистико и антигерманско семейството, което е избягало по време на войната в Англия, а след това в САЩ. Неговият тон и език, с който се обръща към англичаните е пълен с презрение и сарказъм, той на тях им прави това, което Чърчил го е правил на Де Гол по време на войната в Лондон ... историята знае да вземе в милост и някои други народи, не само англичаните. Но, да не бързаме много, нещата тепърва ще се развиват, а отношението на Америка към проблема, ще определи победителя. Въпреки това, ако Америка получи нормален президент, в което се съмнявам, (Клинтън е психично болна и неспособна, а пък този с жълтата коса не може да си управлява ни жената си, камо ли държава, той знае само за пари), този нов президент ще трябва да прецени заплахата от Путинова Русия и да определи мястото на Англия, но и на Европа в графика на светските сили. За това трябва здрав разум и добри съветници, а това нещо днес го няма в Америка.
Но това нещо нас не ни интересува. Нашата болка е Македония, а нейното бъдеще е известно ... Македония няма да я има, а който ще има от нейните останки, който какво ще лапне, за това трябва да видим развитието на събитийната ... Груевски никой нищо не пита, той прави пари и големият въпрос е дали той, Цървенковски и нашия Любчо някой ден ще отговарят ... Не мисля пред историята, това не ме интересува, мисля пред съдебната система. Мисля, че американците са решили, след като ги използват, да ги съдът, нещо като панамскят Нориега ...
Пиши дали си доволен, ако нещо не сам казал и дали нещо трябва да допълним ... писмото е точно за теб.

Назад към съдържанието | Назад към главното меню